ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Ποιους συμφέρει και ποιους καταστρέφει τιμή πετρελαίου στα 100 δολ.

Όπως αναφέρουν ειδικοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο CNBC, το ράλι του πετρελαίου δεν είναι θετική είδηση για τις χώρες παραγωγής, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη «στροφή» στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν πολύ εύκολα να φτάσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του ΟΠΕΚ+, ανέφερε  στο CNBC ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ. «Πολύ εύκολα θα μπορούσατε να δείτε το πετρέλαιο να φτάνει στα 100 δολάρια το βαρέλι, πιθανώς ακόμα υψηλότερα», είπε στο Hadley Gamble του CNBC.

Από την άλλη πλευρά, είναι το ίδιο πιθανό ότι οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να καταρρεύσουν. «Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή και οι χώρες τείνουν να κάνουν ό,τι θέλουν, ή να προχωρούν στη δική τους παραγωγή, θα μπορούσε να σημειωθεί μία πτώση των τιμών του πετρελαίου», είπε ο Μπρουλέτ, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ από το 2019 έως το 2021. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που αναφέρονται συλλογικά ως ΟΠΕΚ+, δύο φορές απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, μία ακόμη προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών κατέρρευσε και οι συζητήσεις αναβλήθηκαν επ' αόριστον.

Η ενεργειακή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, είχε επιδιώξει να αυξήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 2021 και πρότεινε την παράταση της διάρκειας των περικοπών έως το τέλος του 2022. Πέρυσι, για να αντιμετωπίσει τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω της πανδημίας, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Μάϊο του 2020 έως το τέλος Απριλίου 2022.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν δηλώσει ότι, ενώ υποστήριζαν την πρόταση για αύξηση της προσφοράς, αντιτάχθηκαν στους όρους της παράτασης. Οι τιμές του πετρελαίου που ξεπερνούν τα 100 δολάρια θα καταστρέψουν τη ζήτηση, προειδοποίησε ο εμπειρογνώμονας πετρελαίου Νταν Γιέργκιν, ο οποίος είπε πως δεν θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών. «Νομίζω ότι οι χώρες αναγνωρίζουν ότι το πετρέλαιο των 100 βαρελιών δεν θα είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε ο Γιέργκιν, ο αντιπρόεδρος του IHS Markit στο CNBC's Street Signs Asia. «Θα δεις τις κυβερνήσεις να ρίχνουν περισσότερα κίνητρα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα βλέπεις τον αντίκτυπο στη ζήτηση». 

Η πρωτόγνωρη κόντρα ΗΑΕ - Σ. Αραβίας

Ο ΟΠΕΚ+ ουσιαστικά διευθύνεται από τη Σαουδική Αραβία, έναν στενό σύμμαχο των ΗΑΕ. Ωστόσο, η κατάρρευση αυτών των συνομιλιών και η αντίρρηση των ΗΑΕ στους όρους, αντικατοπτρίζουν μία σπάνια δημόσια διαφωνία μεταξύ των συμμάχων. Η διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσαν και οι δύο, Μπρουλέτ και Γιέργκιν. «Θεωρώ εντυπωσιακό ότι τα ΗΕΑ απομακρύνθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο εντός του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Μπρουλέτ.

Ο Γιέργκιν, επίσης, είπε ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ήταν εντυπωσιακή, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες μέχρι πρόσφατα «βαδίστηκαν σε μεγάλο βαθμό». «Νομίζω ότι η μία ή η άλλη θα πρέπει να υποχωρήσει, θα πρέπει να γίνουν πολλά,  να φτάσουν σε μια συμφωνία και να τη διατηρήσουν μαζί», είπε στο CNBC τη Τρίτη. Ενώ βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους σε αυτό το θέμα, και οι δύο έχουν στην πραγματικότητα παρόμοιους στόχους και απαιτούν έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου για νέες επενδύσεις, επεσήμανε ο Μπρουλέτ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Σε λειτουργία το Συνδεδεμένο Σύστημα Κρήτης

Η ενσωμάτωση παρέχει πλέον στους Προμηθευτές και Παραγωγούς της Κρήτης το πλεονέκτημα ενιαίας εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μέρους των συναλλαγών τους για την Κρήτη στις Αγορές του ΕΧΕ.
IEA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί υπερβολικά η διεθνής ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η ΙΕΑ

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων

Όπως τονίζουν οι αναλυτές ο κλάδος έχει ελκυστικές αποτιμήσεις, προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση και παράλληλα φροντίζει να επενδύει και σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας.