ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes
Φωτό: Unsplash

Κόπηκε το σερί των ρεκόρ στη Ν. Υόρκη λόγω πληθωρισμού - ομολόγων

Μικρή υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών στο κλείσιμο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,4%, ενώ η «χλιαρή» ζήτηση σε δημοπρασία 30ετών ομολόγων οδήγησε σε σημαντική άνοδο των αποδόσεων.

Διακόπηκε το σερί των ρεκόρ για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, καθώς η ψυχρολουσία από τον μεγαλύτερο του αναμενόμενου πληθωρισμό του Ιουνίου, μία ημέρα πριν την κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο επισκίασε τα βελτιωμένα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,3%, μετά το ρεκόρ των 4.392,30 μονάδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε 0,3% ή 107 μονάδες, αν και σημείωσε ρεκόρ ενδοσυνεδριακά στις 35.018,79 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε φθάσει σε νέο ρεκόρ, στις 14.803,70 μονάδες.

Η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs παρουσίασαν τριμηνιαία αποτελέσματα βελτιωμένα τόσο ως προς τα έσοδα, όσο και στα κέρδη. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση δανείων και το περιβάλλον των ασθενέστερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία των τραπεζών.

Οι τράπεζες ξέφυγαν, πάντως, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, χάρη στην ανάκαμψη των αποδόσεων των ομολόγων μετά από μια δημοπρασία 30ετών κρατικών ομολόγων, η οποία έδειξε σημάδια εξασθένησης της ζήτησης για ομόλογα, με αποτέλεσμα να πιεσθούν οι τιμές και να αυξηθούν οι αποδόσεις.

Ενόψει της δημοπρασίας, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν κινηθεί πτωτικά, καθώς οι επενδυτές είχαν θεωρήσει ότι η ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού είναι παροδική, αλλά μετά τη «χλιαρή» ζήτηση τίτλων οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου από το 1,348% όπου βρισκόταν το μεσημέρι, έφθασε στο τέλος της ημέρας στο 1,418%.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,4%, πολύ πάνω από το 4,9% που προβλεπόταν, και η οποία αποτελεί την υψηλότερη καταγραφή από το 2009, οφείλεται στη συγκυριακά αυξημένη ζήτηση ενδυμάτων, αυτοκινήτων και ταξιδιών, λόγω της επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει πώς ερμηνεύει η Fed την πορεία του πληθωρισμού. Από την αυριανή κατάθεση Πάουελ στη Γερουσία η αγορά περιμένει να διαπιστώσει αν οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα, ή αν θα αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν νωρίτερα τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική. Κοινή εκτίμηση στη Wall Street είναι ότι η Fed δεν σκοπεύει σύντομα να αναλάβει δράση.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η PepsiCo αύξησε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του έτους, μετά την επίτευξη κερδών και εσόδων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Boeing σημείωσε πτώση άνω του 4% μετά την αποκάλυψη ενός νέου κατασκευαστικού ελαττώματος στα 737 Dreamliners.

Η ξαφνική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων περιόρισε τις ορέξεις των επενδυτών για τεχνολογικές μετοχές, αν και αποτέλεσε αντίβαρο η αυξημένη κερδοφορία των Microsoft και Apple. Οι υψηλές αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών στρέφουν τους επενδυτές περισσότερο στις κυκλικές μετοχές, που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Χτύπημα» της Fed στη Wall Street, επιθετικές δηλώσεις για τα επιτόκια

Η αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της Fed για αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού προκάλεσαν μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων και πιέσεις στις μετοχές της τεχνολογίας.
wall_street_flag
ΑΓΟΡΕΣ

Έσπασε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στη Wall Street από το 1932

Η επιβράδυνση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μείωσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και έφερε άνοδο με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές και τον Nasdaq να κερδίζει 3,3%. Συνεχίζεται η πτώση του bitcoin.