ΓΔ: 906.62 0.28% Τζίρος: 15.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Έμεινε πολύ πίσω το ΧΑ λόγω πανδημίας, κλειδί τα αποτελέσματα α' 6μήνου

Με μικρές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ τα κέρδη του S&P 500 και του Stoxx 600 ήταν 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Οι φόβοι για πανδημία και τουρισμό και οι κρίσιμες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

«Βαρίδι» για το ελληνικό χρηματιστήριο αποδείχθηκε και αυτή την εβδομάδα η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μείνει πολύ πίσω από τους βασικούς δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική. Από την επόμενη εβδομάδα, η αγορά εισέρχεται στον αστερισμό των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το α' 6μηνο, που θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία της αγοράς, αφού θα δείξουν σε ποιο βαθμό οι εισηγμένες ξεπερνούν το σοκ του 2020.

Μετά τις βίαιες αναταράξεις στην εκκίνηση της χρηματιστηριακής εβδομάδας (-3,88% την περασμένη Δευτέρα για τον Δείκτη), η αγορά ξαναβρήκε τον βηματισμό της και, έστω και αν η αξία των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλή (48,6 εκατ. ευρώ ημερησίως, κατά μέσο όρο) κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του Γ. Δείκτη στο -0,27% σε εβδομαδιαία βάση, με κλείσιμο την Παρασκευή στις 864,44 μονάδες. Από την αρχή του έτους, τα κέρδη του Δείκτη περιορίσθηκαν σε 6,85%.

Μια σύγκριση, όμως, με τους βασικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ καταδεικνύει άλλη μια φορά ότι η ελληνική αγορά υστερεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς, παρά το γεγονός μάλιστα ότι απέχει... χιλιόμετρα από τα ιστορικά υψηλά της, ενώ τα χρηματιστήρια της Δύσης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη κοντά στο 2% και ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 στο 1,5%, καθώς η «βουτιά» που έκαναν οι αγορές τη Δευτέρα, λόγω των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, δεν ήταν αρκετή για να χαλάσει το επενδυτικό κλίμα.

Το πρόβλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι κατατάσσεται από τους επενδυτές στις αγορές υψηλού κινδύνου, λόγω της υπερβολικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, που προκάλεσε νέες ανησυχίες μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο. Το κακό σενάριο, που κάνει τους αγοραστές να απέχουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή στην τουριστική σεζόν εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και της ενδεχόμενης επιβολής περιοστικών μέτρων σε περισσότερους τουριστικούς προορισμούς.

Σε περίπτωση διαταραχής στον τουρισμό, η οποία θα έφερνε τα τουριστικά έσοδα της χρονιάς πολύ μακριά από το 50% των εσόδων του 2019, οι επενδυτές φοβούνται ότι το πρόβλημα θα περάσει στη μακροοικονομική και δημοσιονομική σφαίρα, ανατρέποντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χρονιάς. Πάντως, ενθαρρυντικό είναι ότι, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας (στον ΣΚΑΪ) από τη Δευτέρα αίρονται τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο και, έτσι, όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός επανέρχεται στην ομαλότητα, λίγο πριν εισέλθει στην κορύφωση της σεζόν, τον Αύγουστο.

Αν εξαιρεθούν, πάντως, οι ανησυχίες για τον τουρισμό, αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό για την Ελλάδα, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει για μεγάλη χρονική περίοδο τα χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ αυτή την εβδομάδα υπεγράφη στις Βρυξέλλες η πρώτη από τις δύο συμφωνίες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' εξαμήνου που αρχίζουν από αύριο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται σε τροχιά σημαντικής ενίσχυσης της οικονομικής τους θέσης, μετά τη δύσκολη χρονιά του 2020. Βέβαιο είναι ότι οι εταιρείες θα εμφανίσουν βελτιωμένη κερδοφορία, αφού η σύγκριση θα γίνει με ένα πολύ κακό εξάμηνο, αλλά το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν έσοδα και κέρδη και ποιες προβλέψεις θα κάνουν οι διοικήσεις για το σύνολο της χρήσης. Αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις θα έλθουν από τρεις εισηγμένες που παρακολουθούν στενά οι ξένοι επενδυτές: ΕΧΑΕ, Mytilineos, Τιτάν.

Μ. Χατζηδάκης: Τι περιμένουμε από τις ανακοινώσεις των εταιρειών

Στο εβδομαδιαίο σχόλιό του, ο αναλυτής της Beta, Μάνος Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών σε μέγεθος αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων απελευθέρωσε κάποιες δυνάμεις στην αγορά και έδωσε μια μικρή ανάσα ανόδου στο ταμπλό. Το στέγνωμα στην ρευστότητα αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες υποχώρησαν διαμορφώθηκαν στο δεύτερο χαμηλότερο μέσο ημερήσιο επίπεδο εβδομάδας για το 2021. Το ενδιαφέρον ήταν αυστηρά εστιασμένο και ιδιαιτέρως επιλεκτικό ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο η ατζέντα παραμένει ζωηρή (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία οδός, Τιτλοποιήσεις), γεγονός που διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι η λήξη και της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ.

Συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια αλλά μακρύς κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το ΧΑ με τον δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις εταιρίες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση ή μικρότερο στρες αναχρηματοδότησης.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν ουσιαστικά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα δώσουν φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές. Τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρίες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρίες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου.

Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δημιούργησε σοβαρές αναταράξεις στην τάση με την γρήγορη κίνηση στις 830 μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ταλαντωτές για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες ξεκίνησε ένα μικρο ράλι τιμών τεσσάρων συνεδριάσεων το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το μέλλον αυτής της κίνησης δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα η ανοδική αντίδραση έχει πέρας εξάντλησης τις 870 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές μια άνοδος έχει ξεκινήσει με συναλλακτική αδιαφορία και στη διαδρομή έχει βρει ρυθμό και προθυμότερους αγοραστές.

Οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε υπέρβαση των 887 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινούνται οι κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων. Ενδεχομένως μια συσσώρευση να έδινε χρόνο σε ένα τέτοιο σενάριο, συμβατό και με την περίοδο που διανύουμε η οποία έχει μικρότερο εύρος στις καθημερινές διακυμάνσεις και περιορισμένο τζίρο.

Η ΕΧΑΕ την Δευτέρα το απόγευμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλότερο τζίρο (+28%) και τα έσοδα από την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς. Τα ισχυρά μεγέθη του κλάδου Μεταλλουργίας αναμένεται να οδηγήσουν την κερδοφορία της Μυτιληναίος, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τιτάν τα οποία αναμένονται ενισχυμένα κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Η πρώτη εβδομάδα των ανακοινώσεων ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική την ερχόμενη Παρασκευή.

Κατά τα λοιπά την Δευτέρα ο ΟΛΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,40), την Τετάρτη ακολουθεί η αποκοπή του μερίσματος της AS Company (€0,0837) ενώ την Πέμπτη τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (€0,294). Η Πέμπτη 29 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ (1,25ν/2π + €0,90 ανά μετοχή). Επισημαίνεται τέλος ότι την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν τον δρόμο για κέρδη οι αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

«Φρέναρε» χθες το ράλι των δύο πρώτων ημερών του Οκτωβρίου, αλλά μετοχές και futures επανήλθαν σε άνοδο στις συναλλαγές στην Ασία. Οι επενδυτές θέλουν να δουν το τέλος της bear market, ενώ η Fed προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναμένεται χαλάρωση πολιτικής το 2023.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στην αντεπίθεση οι κεντρικές τράπεζες, νέα ύφεση φοβούνται οι αγορές

Κλυδωνισμούς στις αγορές προκαλεί η απότομη στροφή των κεντρικών τραπεζών από την ήπια πολιτική σε μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων. Κοντά στο 80% εκτινάχθηκαν οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ. Παράπλευρες απώλειες οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε περίοδο υψηλού κινδύνου οι αγορές: Τι σημαίνει η νέα bear market

Πέρασε το όριο της bear market ο S&P 500, πολύ κοντά ο Stoxx 600 και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI. Τι δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία. Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και ύφεση. Τεστ αντοχής για το ΧΑ και τα ελληνικά ομόλογα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τελειώνει το δωρεάν χρήμα στις αγορές, κίνδυνο sell-off βλέπει το ΔΝΤ

Μια απότομη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, που είναι σήμερα αρνητικά και εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις τιμές των μετοχών, θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική έξοδο κεφαλαίων από τις μετοχές, τονίζουν στελέχη του ΔΝΤ.
Jerome-Powell-FED
ΑΓΟΡΕΣ

Ώρες αγωνίας στις αγορές για τη Fed: Θα πυροδοτήσει μεγάλη διόρθωση;

Το «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής με αύξηση επιτοκίου τον Μάρτιο και συρρίκνωση ισολογισμού ανακοινώνει η Fed την Τετάρτη. Προβλέψεις για σοβαρή διόρθωση στη Wall που θα παρασύρει και την Ευρώπη. «Προφητεία» για πτώση 50% του S&P 500.