ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 14 δισ. ευρώ οι προσφορές για τα 5ετή και 30ετή ομόλογα

Με επιτυχία ολοκληρώνεται η πέμπτη κατά σειρά έξοδος του Δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του έτους. Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον και μείωση αποδόσεων.

Ιδιαίτερα μεγάλη, όπως αναμένονταν, είναι η ζήτηση για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με τις αποδόσεις να μειώνονται στη ζώνη του 0,05% για το 5ετές ομόλογο και στο 1,65% για το 30ετές ομόλογο. 

Συνολικά επενδυτές έχουν προσφέρει περισσότερα από 14 δισ. ευρώ. Η προσφορά για τα 5ετή ομόλογα ξεπερνά τα 6,6 δισ. ευρώ και για τα 30ετή κυμαίνεται άνω των 7,3 δισ. ευρώ. Είναι η πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ χθες το δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση αφενός του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοπρακτική συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

  • Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
  • Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
  • Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές - παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία - στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP - και τις επεκτάσεις του - που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ