Η ανάγκη για περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως κομβικό ζήτημα, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις είναι αυξημένες και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αδιάθετες.
Παράλληλα, οι δομές υποστήριξης πληθαίνουν και τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης διευκολύνουν σημαντικά την επιχειρηματική ανάπτυξη, ακόμα και όταν οι ανθρώπινοι πόροι είναι περιορισμένοι.
Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν από συζήτηση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «AI και χρηματοδότηση 2.0», που διοργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, το πρόγραμμα NBG Business Seeds και τη Microsoft.
Ενδεικτικό της δυναμικής είναι ότι πολλά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών αναζητούν ενεργά Έλληνες της διασποράς για να επενδύσουν στη δημιουργία επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα.
Όπως επισήμανε ο δρ Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Εθνική Τράπεζα, «σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία startups». Τα διαθέσιμα κεφάλαια και οι δομές υποστήριξης δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, χωρίς περιθώρια αδράνειας για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά με γνώση και αφοσίωση.
Ο CEO της Dataviva, Κώστας Μάλαμας, υπογράμμισε ότι οι startups είναι αυτές που δημιουργούν ένα ισχυρό οικοσύστημα και προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην Ευρώπη στον δείκτη «The State of European Tech 2023», όσον αφορά τη δημιουργία startup ανά χώρα, στηριζόμενη στον αριθμό των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται.
Παρά τη διαθεσιμότητα σημαντικών κεφαλαίων, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις επιλέγουν τη στρατηγική του bootstrapping, δηλαδή την ανάπτυξη με ελάχιστους εξωτερικούς πόρους και έμφαση στα προσωπικά κεφάλαια των συνιδρυτών. Ο Νίκος Παπανώτας, CEO της Geekbot, ανέφερε πως «η συμβουλή μου είναι να "σηκώνεις" πάντα όσο λιγότερα κεφάλαια γίνεται», επισημαίνοντας ότι τα πρώτα χρήματα που λαμβάνει μια startup είναι συχνά τα πιο ακριβά.
Ωστόσο, το bootstrapping έχει όρια. Για ταχύτερη ανάπτυξη και επίτευξη κερδοφορίας, η προσέλκυση εξωτερικών κεφαλαίων θεωρείται συνήθως απαραίτητη. Ο Κώστας Μάλαμας σημείωσε ότι η Dataviva άντλησε 2,5 εκατ. ευρώ από το «Big Pi Ventures», ποσό-ρεκόρ για seed χρηματοδότηση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ακολούθησε και bridge round με επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, ο Ανδρέας Συμεωνίδης, CEO της Cyclopt, τόνισε ότι η χρηματοδότηση από funds λειτουργεί ως επικύρωση της επιχειρηματικής ιδέας, προσφέροντας πολύτιμη εξωτερική αξιολόγηση. Η Cyclopt, spin-off του ΑΠΘ, έχει αντλήσει συνολικά 400.000 ευρώ και δραστηριοποιείται στον τομέα της πιστοποίησης λογισμικού, σε μια αγορά που αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Για τις εταιρείες Dataviva, Geekbot, Optimems και CDxi Solutions, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί βασικό εργαλείο, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και επιτρέποντας ταχύτερη υλοποίηση έργων. Ο Κώστας Μάλαμας ανέφερε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, η ΤΝ μας επιτρέπει να κάνουμε τη "λάντζα" ευκολότερα», ενώ ο Νίκος Παπανώτας σημείωσε πως η εμφάνιση της γεννητικής ΤΝ (GenAI) άλλαξε τους όρους του ανταγωνισμού, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο εργασίας.
Η Cyclopt κατάφερε να ολοκληρώσει έργο στον τομέα του compliance reporting σε μόλις δύο εβδομάδες, όταν παλαιότερα απαιτούνταν μήνες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής, η χρήση της ΤΝ απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου για την αποφυγή λαθών.
Η Optimems, spin-off του ΕΚΕΤΑ, έχει κατακτήσει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (Smart Grid 2.0), αξιοποιώντας την ΤΝ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αντίστοιχα, η CDxi Solutions χρησιμοποιεί την ΤΝ για την έγκαιρη ανίχνευση ρύπανσης σε ρευστές επιφάνειες, διευρύνοντας τις αγορές του εξωτερικού.