ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στα 21,50 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για Mytilineos η Citi

Διατηρείται η σύσταση «αγορά» με τη Citi να τονίζει ότι ο ελληνικός όμιλος θα επωφεληθεί από την πορεία του αλουμινίου, για το οποίο προχωρά σε αναβάθμιση της μέσης τιμής του στα 2.475 δολάρια για φέτος.

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχο για τη μετοχή της Mytilineos στα 21,50 ευρώ από 21 πριν προχωρά η Citibank, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» («buy») για τον τίτλο του ελληνικού ομίλου και με δεδομένη την ταυτόχρονη αναβάθμιση της πρόβλεψης της αμερικανικής τράπεζας για την τιμή του αλουμινίου. 

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει στην έκθεσή της ότι η Mytilineos αποτελεί έναν όμιλο που «διαχέει» τις δραστηριότητές τους σε αρκετούς τομείς, έχει στραφεί και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ παράλληλα παραμένει ένας «χαμηλού κόστους παραγωγός αλουμινίου». Η διάχυση των δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο ηλιακής ενέργειας στα 1,5 GW εκτιμάται ότι θα προσθέσει περί των 105 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. 

Ταυτόχρονα η Mytilineos επωφελείται από την αύξηση της τιμής του αλουμινίου, με τη Citibank να προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την τιμή του μετάλλου στα 2.475 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο το 2021 και στα 3.010 δολάρια ανά τόνο το 2022. Σε ορίζοντα τριών μηνών προβλέπει ότι η τιμή θα φθάσει στα 2.000 δολάρια και σε ορίζοντα έξι έως 12 μηνών στα 3.100 δολάρια. Σημειώνεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου (LME), η τιμή του αλουμινίου κατέκτησε ιστορικό υψηλό στα 2.777 δολάρια ανά τόνο. 

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της Mytilineos στον κλάδο αλουμινίου η Ciitibank τονίζει ότι το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από 1.600 δολάρια ανά τόνο. Στα αρνητικά για τον ελληνικό όμιλο συγκαταλέγεται η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί την αμερικανική τράπεζα στην εκτίμηση ότι τα EBITDA για τη μονάδα ενέργειας θα διαμορφωθούν στα 118 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ το 2020. 

Σχετικά με τα συνολικά EBITDA του ομίλου η Citibank προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της κατά 2% φέτος, 4% το 2022 και 13% το 2023, προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις για την τιμή του αλουμινίου. 

Σημειώνεται ακόμη ότι στα πλεονεκτήματα της Mytilineos θα πρέπει να συνυπολογιστούν: 

  • Η πολύ καλή θέση που έχει στην αγορά του αλουμινίου σε μία περίοδο που οι τιμές του μετάλλου ενισχύονται, 
  • Η καλή θέση της Protergia στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με το μερίδιό της να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, λόγω και της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς. 
  • Θετική παρουσία στις ΑΠΕ με στόχο η παραγωγική δυνατότητα να φθάσει στα 1,5 GW στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάπτυξη για τη Mytilineos για το 2022, τι εκτιμούν οι αναλυτές

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.