ΓΔ: 1205 0.41% Τζίρος: 12.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evaggelos Mytilineos
Φωτό: Mytilineos

Ευ. Μυτιληναίος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας

Όπως προέβλεψε τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ. Διευκρινήσεις θα δοθούν μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς έδρας της Mytilineos στο εξωτερικό άφησε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ομίλου. Όπως τόνισε υπάρχει διαρκής πίεση μεγάλων θεσμικών μετόχων για μια τέτοια πρωτοβουλία η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να συνοδευτεί και με την παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής σε διεθνές χρηματιστήριο, όπως το euronext ή το χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Οι ξένοι μέτοχοι θεωρούν πως η μετοχή είναι υποτιμημένη και ως ένα βαθμό για αυτό φταίει και το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είναι στις ανεπτυγμένες αγορές, ούτε έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα», υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος.

Διευκρίνισε πως προς το παρών δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση και παρέπεμψε στην ενημέρωση των αναλυτών στις 27 Ιουλίου με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου για τυχόν νεότερες εξελίξεις. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν έχει καμία σχέση η συζήτηση για τη μεταφορά της έδρας με την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Νωρίτερα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Mytilineos και το τρέχον έτος, ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση άνω των 1,16 δισ. ευρώ στον Καναδά, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα. 

Ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022, με την επιφύλαξη να μη μεσολαβήσει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός. Η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,23 ευρώ για τη χρήση του 2022.

Επίσης επανέλαβε πως η επίδοση θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές του αλουμίνιου και του φυσικού αερίου γιατί ο όμιλος έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών.

Για τη νέα επένδυση στον Καναδά ύψους σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4GW τόνισε πως μεγάλο ρόλο έπαιξε η επιχορήγηση από το κράτος του Καναδά κατά 30% στο κόστος της επένδυσης, δηλαδή περίπου 300 εκατ.  ευρώ.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει περάσει, κάτι που θα γίνει όταν ολοκληρωθούν μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έως το 2026.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στον Καναδά, ο κ. Μυτιληναίος, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Globe and Mail του Καναδά, σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη.

«Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες», ανέφερε.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΓΣ της Mytilineos έδωσε το «πράσινο φως» στις νέες δραστηριότητες

Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι ενέκριναν τη μετατροπή της διάρκειας της Εταιρείας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού, όπως προτάθηκε προς έγκριση.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Χρονιά ιστορικών υψηλών σε οικονομικό επίπεδο και ESG το 2022

Η διαχείριση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου της Εταιρείας, ενίσχυσε περαιτέρω την ικανότητά της να αναπτύσσεται επιχειρηματικά και οικονομικά.