ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης βρίσκεται η Mytilineos καθώς σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που κατέγραψε το 2021, παρουσίασε σχεδόν διπλασιασμό του κύκλου εργασιών το α' τρίμηνο του 2022, με τα καθαρά κέρδη να πραγματοποιούν άλμα, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται τα μεγέθη της εταιρείας.

Όπως ανέφερε η Mytilineos τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στο α' τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ έναντι 37 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου το 2021 σημειώνοντας αύξηση 80%. Κατά 99% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών που διαμορφώθηκε στα 1,042 δισ. ευρώ έναντι των 524 εκατ. ευρώ που ήταν στο α' τρίμηνο του 2021.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 130 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 61% από τα 81 εκατ. ευρώ που ήταν στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 914 εκατ. ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA*) να παραμένει στο 2,2x, μία περίοδο με υψηλό κόστος επενδύσεων, κατά την οποία πολύ σημαντικές επενδύσεις είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Mytilineos στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης ανταποκρινόμενη με επιτυχία σε μια συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση, την άνοδο των επιτοκίων, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την εξέλιξη της πανδημίας και ασφαλώς τις γεωπολιτικές αναταράξεις με επίκεντρο την Ουκρανία.

Μοχλό ανάπτυξης για τη Mytilineos συνιστά μία σειρά σημαντικών επενδύσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2022 και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στη χρονιά, είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (Project NEW ERA 250), η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, η οποία έχει εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να εκκινήσει την εμπορική της λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς και η ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος πάνω από 3 GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα καταστήσουν τη MYTILINEOS πρωτοπόρο έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η επείγουσα ανάγκη για ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Mytilineos για το α' τρίμηνο του 2022

Όπως αναφέρει η εταιρεία τα EBITDA επωφελήθηκαν από  τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας. Ο Τομέας της Μεταλλουργίας παρουσιάζεται σημαντικά ενισχυμένος τόσο από το ανταγωνιστικό επίπεδο του κόστους παραγωγής όσο και από τις υψηλότερες τιμές LME καθώς και τα ιδιαίτερα υψηλά premia, που πλέον για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχουν παγιωθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Τομέας της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου ευνοείται σταθερά από το γεγονός πως η MYTILINEOS λειτουργεί τον πιο αποτελεσματικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με την ένταξη της νέας μονάδας (826MW) τους επόμενους μήνες.

Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2022 επιβεβαιώνουν ήδη τις προβλέψεις της Διοίκησης στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2021 αναφορικά με το στόχο για τα αποτελέσματα του 2022 σε σχέση με αυτά του 2020. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2022, η εν λόγω πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί αφού ληφθεί υπόψιν η ωρίμανση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Units).

Ενισχυμένα μεγέθη για τον τομέα ενέργειας

Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέγραψε κύκλο εργασιών 641 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 61,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά +236% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτος. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το Δ’ τρίμηνο του 2021, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021.

Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε σημαντική αύξηση στο Α’ Τρίμηνο του 2022, της τάξης του 7,9%, έναντι του αντίστοιχου τρίμηνου το 2021, επωφελούμενη από την επανέναρξη της οικονομίας στην μετά covid-19 εποχή. Η ραγδαία κλιμάκωση των γεωπολιτικών εξελίξεων ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε νέα ιστορικά υψηλά με αποτέλεσμα την εκτίναξη της μέσης ημερήσιας τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (DAM) το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 237€/MWh, έχοντας αγγίξει υψηλά της τάξης των 427€/MWh στις 8 Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με την Mytilineos, ο υψηλός βαθμός απόδοσης και ευελιξίας των μονάδων της, ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που έχουν προηγηθεί, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της εταιρείας λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου για προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, αναδεικνύονται ως σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και οδηγούν τη συνολική παραγωγή των μονάδων στις 1,37 TWh, αυξημένη κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η παραγωγή αυτή αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ η συνολική παραγωγή, τόσο από τις θερμικές μονάδες όσο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της εταιρείας ανήλθε σε 1,53 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,1% της συνολικής ζήτησης. Αναφορικά με το μίγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ κάλυψαν αθροιστικά άνω του 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, στηρίζοντας τους εθνικούς στόχους για μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μίγμα. Παρά την αυξημένη ζήτηση και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, η συμμετοχή του λιγνίτη στο A’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό μειώθηκε στο 12% από 14% το 2021. Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της στην λιανική, διευρύνοντας την πελατειακή της βάση η οποία στο Α’ τρίμηνο του 2022 έφτασε τους 338.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε  περίπου 7%.

Επίσης η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826MW, υψηλής απόδοσης με καύσιμο το φυσικό αέριο έχει τεθεί ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα σε πλήρη εμπορική λειτουργία εντός του Γ’τριμήνου. Η νέα μονάδα, η οποία θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά, θα ενισχύσει περαιτέρω τοv στόλο θερμικών μονάδων της MYTILINEOS.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της MYTILINEOS, συμπεριλαμβανομένης της νέας μονάδας και των ΑΠΕ, ανέρχεται στα 2,3GW (εκ των οποίων ~211MW είναι ΑΠΕ). Ως εκ τούτου, το μερίδιο αγοράς που κατέχει η Εταιρεία σήμερα, αναφορικά με την παραγωγή αναμένεται
σταδιακά να διπλασιαστεί.

Η Mytilineos, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για περαιτέρω ανάπτυξη στο χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχωρά σταθερά στην ανάπτυξη του Ελληνικού χαρτοφυλακίου της, συνολικής ισχύος 1,48GW (φωτοβολταϊκών πάρκων), ενώ 43,2MW αιολικών πάρκων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να δοθούν σε εμπορική λειτουργία στο Δ’ τρίμηνο του 2022, εξασφαλίζοντας στη Mytilineos ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων σε λειτουργία, περίπου στα 250MW.

Τα ιστορικά υψηλά του αλουμινίου εκτόξευσαν τα κέρδη της Μεταλλουργίας

Ο Τομέας Μεταλλουργίας το A’ Τρίμηνο 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 214 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 20,5% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 148 εκατ. ευρώ στο A’ Τρίμηνο του 2021. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 55 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, μία αύξηση της τάξης του 55%.

Οι τιμές του Αλουμινίου 3M LME, στις αρχές Μάρτιου του 2022 εκτοξεύθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα επίπεδα των 4.000 $/τόνο, καθώς η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, κατακόρυφη άνοδο του ενεργειακού κόστους και κορύφωση της ανησυχίας για τη διαθεσιμότητα του μετάλλου.Ακολούθησε μερική αποκλιμάκωση των τιμών από τα υψηλά των ~4,000 $/τόνο, με τη τιμή του μετάλλου (LME 3Μ) στο Α΄ τρίμηνο του 2022 να διαμορφώνεται στα 3.256 $/τόνο.

Ακόμα πιο σημαντική ήταν η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των premia της κολόνας αλουμινίου, εν μέρει λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης και της ανελαστικότητας αυτής, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο που παραμένει εδώ και μήνες ο πιο ελκυστικός προορισμός κολόνας παγκοσμίως προσελκύοντας ποσότητες από όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή premia της κολόνας εκτινάχθηκε στο Α΄ τρίμηνο του έτους κατά 348% σε μία μέση τιμή στα 1.464$/τόνο, από 327$/τόνο το Α’ τρίμηνο του 2021.

Ο δείκτης API της Αλουμίνας σημείωσε και αυτός σημαντική αύξηση κατά 40% στο Α΄τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής τόσο από την Κίνα όσο και από την Ουκρανία (από το εργοστάσιο Nikolaev συμφερόντων Rusal), καθώς και από το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος στην παραγωγική διαδικασία.

Tα αποθέματα αλουμινίου στο LME βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας υψηλές τις τιμές Αλουμινίου, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για το μέταλλο έχει συνοδευτεί από μία συνεχώς μειούμενη προσφορά εξαιτίας περικοπών στην παραγωγή της Κίνας για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, που κορυφώθηκαν με την κρίση στην Ουκρανία και έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών μονάδων παραγωγής Αλουμινίου ιδιαίτερα στην Ευρώπη (παρότι μέρος της παραγωγής του πρωτόχυτου αλουμινίου αντικαθίσταται ήδη από πρόσθετη παραγωγή δευτερόχυτου).

Η εταιρεία αναφέρει πως έχει λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους, ενώ εκμεταλλευόμενη τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές LME κατοχυρώνει αυξημένη κερδοφορία για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η Εταιρεία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης μέσω διαδοχικών και ιδιαίτερα επιτυχημένων προγραμμάτων αύξησης της παραγωγικότητας και βελτιστοποίησης κόστους την τελευταία δεκαετία.

Δυναμική εκκίνηση του έτους για τον τομέα των ΑΠΕ

Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, στο Α΄ τρίμηνο του 2022 πραγματοποίησε ένα δυναμικό ξεκίνημα σε επίπεδο κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Τομέα ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε ~11% του συνολικού κύκλου εργασιών), αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ το EBITDA ανήλθε σε €12 εκατ., έναντι €5 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας αύξηση κατά 128% καθώς και διπλασιασμό του περιθωρίου.

Στην προαναφερθείσα απόδοση, η δραστηριότητα Build, Operate & Transfer (BOT) είχε τη μεγαλύτερη συμβολή. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τον Δεκέμβριο του 2021, δύο έργων συνολικής ισχύος 100 MW στην Ισπανία, ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας συνεχίζει το ίδιο δυναμικά, επιτυγχάνοντας την υπογραφή SPA (Share Purchase Agreement) δύο ακόμα έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 100 MW. Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο του Τομέα συνεχίζει να ωριμάζει με γρήγορους ρυθμούς, με ισχυρές προοπτικές για την ολοκλήρωση ακόμα περισσότερων συναλλαγών στα επόμενα τρίμηνα.

Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας εντείνει τη δραστηριότητά του και αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα τόσο από την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης της «πράσινης» ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα παγκοσμίως όσο και από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αποτυπώνονται ήδη στην αυξημένη ζήτηση και στις υψηλές τιμές για μονάδες ΑΠΕ που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης. Η συνολική ισχύς του BOT χαρτοφυλακίου για έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ανήλθε σε ~ 5GW.

Όσον αφορά στα έργα για τρίτους, συνεχίστηκε η εκτέλεση των εργασιών σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, το Ουζμπεκιστάν και η Χιλή, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα €214
εκατ., ενώ επιπλέον 69 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με τα έργα Αποθήκευσης ενέργειας, ο Τομέας συνεχίζει δυναμικά την ενασχόληση του στο αντικείμενο, τόσο για ίδια έργα όσο και για τρίτους. Εντός του Α΄ Τριμήνου, ο Τομέας εξασφάλισε 15ετή συμβόλαιο στην τιμή των €70.000/MW/έτος για ιδιόκτητο έργο 25MW στην Ιταλία του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Επιπλέον, υπέγραψε δύο νέες συμφωνίες για εκτέλεση έργων σε μπαταρίες για τρίτους στη Σκωτία, με συνολική δυνατότητα αποθήκευσης 75MWh.

Έτοιμος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ο τομέας βιώσιμης ανάπτυξης

Ο κύκλος εργασιών του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε σε €66 εκατ. που αντιστοιχεί στο 6,4% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε €6 εκατ. έναντι €11 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αναμενόμενα χαμηλότερη απόδοση του Τομέα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, οφείλεται κυρίως στην είσοδο ορισμένων έργων στα τελευταία στάδια κατασκευής ή και στην ολοκλήρωση ορισμένων εξ αυτών. Ωστόσο, με την εκκίνηση των εργασιών στα ήδη υπογεγραμμένα έργα και την περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, η απόδοση του Τομέα αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στα επόμενα τρίμηνα.

Κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου, ο Τομέας ολοκλήρωσε σημαντικές συμφωνίες για την εκτέλεση έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό ενισχύοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του. Πιο συγκεκριμένα, ο Τομέας ήρθε σε συμφωνία για τη «Μελέτη, Προμήθεια & Κατασκευή» τριών σταθμών παραγωγής ενέργειας ανοιχτού κύκλου (OGGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβατικού τιμήματος €330 εκατ., ενισχύοντας την παρουσία του σε αυτή την αγορά. Παράλληλα, ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα, το οποίο θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από «πράσινη» ενέργεια.

Όσον αφορά το χώρο των υποδομών, ως μέλος κοινοπραξίας αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης για την κατασκευή του “Flyover” της περιφερειακής οδού στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπέγραψε συμβάσεις για τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακής μονάδας στην Αττική.

Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,07 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Με την ενεργοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δίνει έμφαση σε έργα «πράσινης» ανάπτυξης, ο Τομέας είναι κατάλληλα τοποθετημένος να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα ανακύψουν, κεφαλαιοποιώντας την ισχυρή τεχνογνωσία του στην εκτέλεση έργων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή

Η κατασκευή των έργων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.