ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Ξεπέρασε το επίπεδο των 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται σε πλήρη αντίθεση με την προσφορά, κυρίως από τη Ρωσία. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί η ενεργειακή κρίση.

Αμείωτο συνεχίζεται το ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο να ξεπερνά και το όριο των 100 ευρώ, κατακτώντας νέο ιστορικό υψηλό και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις πιέσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο μηνός για τον δείκτη βαρόμετρο Dutch TTF εμφάνισε, σήμερα, άνοδο 7,6% για να φθάσει στο επίπεδο των 104 ευρώ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης παραμένει ελλειμματικό. Το αντίστοιχο προθεσμιακό μηνιαίο συμβόλαιο στη γερμανική αγορά έφθασε στα 217 ευρώ, ενώ το ετήσιο διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 147 ευρώ. 

Η Γηραιά Ήπειρος συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σφοδρή ενεργειακή κρίση, με το αυξημένο κόστος να αρχίζει να έχει τις πρώτες επιπτώσεις και στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το φαινόμενο δεν είναι παροδικό, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για το ράλι στις τιμές αποδίδεται και στη Ρωσία, με αρκετούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει περιορίσει σημαντικά τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών αγορών, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως «πολιτικό όπλο» προκειμένου να πιέσει για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2. 

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μία κοινή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, με την πρόεδρο της Κομισιόν, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σημερινές της δηλώσεις να υποστηρίζει ότι «βραχυπρόθεσμα θα συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε δύο εβδομάδες στο επίσημο Συμβούλιο, πώς θα αντιμετωπίσουμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα, και θα δούμε τη συνολική σύνθεση της τιμής της αγοράς ηλεκτρικού επειδή, αν οι τιμές του ηλεκτρικού είναι υψηλές, αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υψηλών τιμών του αερίου και πρέπει να δούμε τη δυνατότητα να τις αποσυνδέσουμε μέσα στην αγορά, επειδή έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια όπως η ανανεώσιμη».

Η πορεία της τιμής του προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση - ασπίδα στις επιχειρήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 Κρατών Μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για την αύξηση του e-τζίρου στην εστίαση τον Δεκέμβριο, τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό και την αύξηση τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ανόδου των τιμών ενέργειας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων