ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Αντιδρούν μετά τα σοκ οι αγορές, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Κερδίζει έδαφος ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 με ώθηση από τράπεζες, πετρελαϊκές. Άνοδος αναμένεται στη Wall Street μετά τη χθεσινή «βουτιά» με επίκεντρο την τεχνολογία. Ανοδική κίνηση και στο ΧΑ.

Πρόσκαιρες μοιάζουν οι ελπίδες για διατηρήσιμη αντίδραση των διεθνών αγορών, οι οποίες μπορεί σήμερα να κινούνται ανοδικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, βάσει των futures, αλλά αυτή η κίνηση οφείλεται σε μεμονωμένους παράγοντες και όχι στην εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. 

Η αντίδραση προέρχεται κυρίως από τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν ράλι, κάτι το οποίο καταγράφεται και στην ελληνική αγορά με τους τίτλους των ΕΛΠΕ και Motor Oil να ενισχύονταν άνω του 2%, λόγω του γεγονότος ότι ο ΟΠΕΚ αρνείται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του, γεγονός που οδηγεί το brent άνω των 82 δολαρίων. 

Ταυτόχρονα, όμως, το ράλι για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ, αν και ευχάριστη είδηση για τον ενεργειακό κλάδο, αποτελούν παράγοντες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου και τις πιέσεις προς τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν τη νομισματική τους πολιτική και να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτή ακριβώς η προσμονή της αύξησης επιτοκίων που θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών αποτελεί και λόγο για την πολύ καλή σημερινή πορεία των τραπεζικών μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη του Stoxx 600 να έχει κέρδη 2,2%. 

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, με αρκετούς πάντως τραπεζίτες να επιμένουν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα εκλείψει το 2022, καθώς γνωρίζουν ότι εάν προχωρήσουν σε πρόωρη αλλαγή νομισματικής πολιτικής θα πλήξουν την ανάκαμψη, αλλά εάν καθυστερήσουν αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις οικονομίες αλλά και τις αγορές. 

Υψηλή τεχνολογία και αμερικανικό χρέος 

Η ανοδική αντίδραση στα futures της Wall Street αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη που καταγράφεται στην υψηλή τεχνολογία, η οποία δέχθηκε χθες μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας και της κατάρρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger. 

Τα προβλήματα πάντως κατ’ αρχήν στο Facebook και ακολούθως στις υπόλοιπες εφαρμογές που του ανήκουν, επανέφεραν στο προσκήνιο τις απαιτήσεις για μεγαλύτερο ρυθμιστικός έλεγχο των τεχνολογικών εταιρειών, ιδιαίτερα αυτών που θεωρείται ότι διαθέτουν κάποια μονοπωλιακά πλεονεκτήματα.

Ο ρυθμιστικός έλεγχος, όμως, σε συνδυασμό με πιθανές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, θα περιορίσει τη δυνατότητα των τεχνολογικών κολοσσών να δημιουργούν κέρδη για τους μετόχους τους και θα θέσει σε αμφισβήτηση τις υψηλές αποτιμήσεις τους.

Ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί αρκετές ανησυχίες στους επενδυτές δεν είναι άλλος από το αμερικανικό χρέος ή ορθότερα από το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία για αύξηση του επιπέδου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο «λουκέτο» στις κρατικές υπηρεσίες και μια αθέτηση υποχρεώσεων στους κατόχους ομολόγων.

Άλλωστε το μήνυμα της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν ήταν κάτι παραπάνω από σαφές καθώς υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει στην ύφεση εάν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου δανεισμού.  «Θεωρώ τη 18η Οκτωβρίου ως προθεσμία. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης, να είμαστε σε τέτοια θέση που να έχουμε έλλειψη πόρων για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης. Πιστεύω απόλυτα ότι θα προκαλέσει επίσης ύφεση», υποστήριξε η κα Γέλεν, σε συνέντευξή της στο CNBC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι αναμένουν για οικονομία, μετοχές και ομόλογα οι κορυφαίοι αναλυτές

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, με τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη με τραπεζική ώθηση για το Χρηματιστήριο, ράλι για τις διεθνείς αγορές

Επιστροφή σε επίπεδα υψηλότερα από τις 890 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, ενώ σε θετική πορεία κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τι βλέπουν οι θεσμικοί για τις αγορές: Ποιος κλάδος θα πρωταγωνιστήσει

Πρώτες και με διαφορά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2022 οι μετοχές του τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα της Natixis. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

Γυρίζουν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, ακολουθεί το ράλι των αγορών

Η υποχώρηση των φόβων για τη μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί υψηλότερα τα χρηματιστήρια, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ξεπερνά πάλι τις 890 μονάδες. Ενδιαφέρον για τις τράπεζες, σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.