ΓΔ: 2484.69 0.38% Τζίρος: 304.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Σε υψηλά επτά ετών οι τιμές πετρελαίου, άνω των 84 δολ. το brent

Η τιμή του brent σημείωνε άνοδο 2,17 δολαρίων ανά βαρέλι ή 2,6% στα 84,56 δολάρια το βαρέλι στις 14.36 (ώρα Ελλάδος), το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2 δολάρια σήμερα, συνεχίζοντας τα κέρδη τους, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες εν μέσω ανάκαμψής τους και περιορισμού της προσφοράς από μεγάλους παραγωγούς.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 2,17 δολαρίων ανά βαρέλι ή 2,6% στα 84,56 δολάρια το βαρέλι στις 14.36 (ώρα Ελλάδος), το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξήθηκε 2,67 δολάρια ή 3,4% στα 82,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014.

Οι τιμές του μπρεντ και του WTI αυξάνονται επί πέντε και επτά εβδομάδες, αντίστοιχα, με αναλυτή της Commerzbank να δηλώνει ότι μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα. Όλο και περισσότερες περιοχές βγαίνουν από τα lockdown που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, στηρίζοντας την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών.

Η αύξηση της δραστηριότητας σε συνδυασμό με τον κρύο καιρό έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ η πίεση στις κυβερνήσεις για επιτάχυνση της μετάβασης σε πιο καθαρή ενέργεια έχει επιβραδύνει τις πετρελαϊκές επενδύσεις για την ενίσχυση της προσφοράς. Οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, για να καθορίσουν αναλυτικά τις δεσμεύσεις τους για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι τιμές του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχουν εκτιναχθεί επίσης σε ύψη-ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω ευρύτερου ενεργειακού ελλείμματος στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Βαρδινογιάννης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Βαρδινογιάννης: Λάθος της Ευρώπης η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

Στη λανθασμένη στρατηγική της Ευρώπης να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και στην απομόνωσή της απ' όσα συμβαίνουν γύρω της αναφέρθηκε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στην ΕΓΣ.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

Ο ουγγρικός όμιλος MOL και οι ρωσικές Gazprom Neft και Gazprom παίρνουν παράταση 15 ημερών για τις διαπραγματεύσεις πώλησης του 51,56% της NIS, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη θα πουλά πετρέλαιο άμεσα με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλάει άμεσα πετρέλαιο μετά από νέα συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα τηρεί συγκεκριμένους όρους. Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς υποχώρησαν μετά τη σχετική ανακοίνωση.
Κρεμλίνο Μόσχας Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Διυλιστήριο έκλεισε μετά από επίθεση ουκρανικού drone

Διυλιστήριο στη Μόσχα σταμάτησε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone που προκάλεσε φωτιά και ζημιά σε βασική μονάδα. Η αποκατάσταση ξεκινά σύντομα, ενώ μέρος της παραγωγής αναμένεται να επανέλθει άμεσα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επανέρχονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει την επαναφορά κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω πτώσης τιμών, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο πλέον ρέει άφθονο. Το ανέφερε σε συνάντηση με ηγέτες στα πλαίσια της G7 στο Εβιάν.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Προτεραιότητα το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, λέει ο ΔΟΕ

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε πως η λύση στην ενεργειακή κρίση είναι το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ώστε να ξαναρχίσει η ροή πετρελαίου και αερίου, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τις αγορές ενέργειας.