ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
Φώτο: Shutterstock

Αρχίζει η νέα μανία για το Bitcoin, μπαίνουν στο παιχνίδι μικροεπενδυτές

Ακόμη και αύριο μπορεί να δοθεί η άδεια της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που θα στοιχηματίζουν σε προθεσμιακά συμβόλαια. Κοντά σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin.

Σε νέα φάση μπαίνει η επενδυτική μανία με το Bitcoin, καθώς το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί νέους οπαδούς ακόμη και από τη Δευτέρα, προσελκύοντας μικροεπενδυτές χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι θα μπορούν να εκτεθούν στις άγριες διακυμάνσεις του Bitcoin τόσο απλά όσο αν αγόραζαν μια μετοχή και μάλιστα με την άδεια της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η πληροφορία που μετέδωσε το Bloomberg ότι η SEC είναι έτοιμη να εγκρίνει τη διάθεση στο επενδυτικό κοινό του πρώτου διαπραγματεύσιμου στο χρηματιστήριο αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF), το οποίο θα επενδύει έμμεσα στο Bitcoin, χρησιμοποιώντας ως επενδυτικό εργαλείο τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME) ήταν αρκετή για να στείλει την αξία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος κοντά στα ιστορικά υψηλά των 64.869 δολ., όπου είχε ανέλθει τον Απρίλιο, πριν τη μεγάλη «βουτιά» του Μαΐου.

Από τα χαμηλά του Μαΐου, λίγο κάτω από τα 30.000 δολ., η αξία του Bitcoin (που σήμερα ξεπερνά το 1 τρισ. δολ. και αντιστοιχεί σχεδόν μισό της αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων) έχει υπερδιπλασιασθεί. Μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο κέρδισε πάνω από 8%, ξεπερνώντας τα 62.000 δολ., ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βρισκόταν λίγο χαμηλότερα, περίπου στα 61.000 δολ.

Το νέο ράλι του Bitcoin

 

bitcoin

 

Επενδυτικό εργαλείο για όλους

Τι σημαίνει, όμως, η έναρξη διάθεσης των πρώτων ETF του Bitcoin και γιατί θεωρείται από τους αναλυτές τόσο σημαντική για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος και, γενικότερα, για το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων. Όπως λένε αναλυτές, η διάθεση ETF με την άδεια της SEC θα επιτρέψει για πρώτη φορά στο Bitcoin να κατακτήσει το ευρύ επενδυτικό κοινό της μεγαλύτερης κεφαλαιαγοράς στον κόσμο, περνώντας από τη φάση της περιθωριακής επενδυτικής τοποθέτησης για λίγους στο στάδιο όπου θα μπορεί κάθε επενδυτής να ανοίξει το δικό του στοίχημα με ευκολία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε ETF έχουν καταθέσει ενημερωτικά δελτία στην SEC και ίναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν, εάν λάβουν την άδεια της εποπτικής αρχής, με πρώτο αυτό που έχει δημιουργήσει η ProShares και ενδέχεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται ακόμη και από αύριο. Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται το ETF της Invesco, στις 25 της VanEck, επίσης στις 25 του μήνα το ETF της Valkyrie και την 1η Νοεμβρίου το fund της Galaxy.

Τα ETF είναι διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου, με μετοχές που αλλάζουν χέρια καθημερινά στο χρηματιστηριακό ταμπλό (παλαιότερα στην Ελλάδα αυτό τον ρόλο είχαν οι μετοχές των επενδυτικών εταιρειών, σήμερα μπορεί κανείς να βρει ETF για το ελληνικό χρηματιστήριο). Τα ETF αποτελούν μια απλή μορφή συλλογικής επένδυσης, στην οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε επενδυτής υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin από τον «άγριο κόσμο» των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στον εποπτευόμενο από τις αρχές κόσμο των χρηματιστηριακών επενδύσεων.

Τα ETF του Bitcoin έχουν, όμως, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, με βάση το οποίο ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, φέρεται να έχει προκρίνει την αδειοδότησή τους, παρότι ο ίδιος δεν πιστεύει ιδιαίτερα στην αξία των κρυπτονομισμάτων, όπως έχει δηλώσει στη Γερουσία τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι δεν βλέπει να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, αλλά υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει σημασία να προστατευθούν οι επενδυτές και να υπάρξει αυστηρή εποπτεία των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό είναι ότι τα ETF δεν θα τοποθετούνται απευθείας σε Bitcoin μέσα από τις αναρίθμητες πλατφόρμες συναλλαγών, αλλά θα κάνουν αγοραπωλησίες (αγορές όταν εισρέουν κεφάλαια στα ETF, πωλήσεις όταν εκρέουν) προθεσμιακών συμβολαίων του κρυπτονομίσματος, τα οποία διαπραγματεύονται στο CME, δηλαδή σε μια εποπτευόμενη αγορά. Αυτό το διπλό «φίλτρο», δηλαδή η εποπτεία στα futures και η εποπτεία στα ETF από την SEC, υποτίθεται ότι αποτελεί μια μορφή προστασίας των επενδυτών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εκτίθενται στις άγριες διακυμάνσεις του Bitcoin.

Από το μπλόκο της SEC, στο «πράσινο φως»

Η SEC απέρριπτε μέχρι το καλοκαίρι όλες τις προτάσεις για ETF που θα τοποθετούσαν κεφάλαια απευθείας στο Bitcoin, αλλά από τον Αύγουστο ο Γκάρι Γκένσλερ σηματοδότησε την πρόθεση της εποπτικής αρχής να εγκρίνει διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, υπό τον όρο ότι αυτά επενδύουν μόνο σε futures. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αυτή η απόφαση, που μένει να επιβεβαιωθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα αν όντως έχει ληφθεί (προς το παρόν δεν έχει δοθεί τυπικά έγκριση σε ETF), συμβαδίζει και με τις επιθυμίες των μεγάλων τραπεζών της Wall Street και των ισχυρών επενδυτικών οίκων, που ήθελαν να βρεθεί ένας τρόπος για να διευρυνθεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και από το «επίσημο» χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πολύ σύντομα -και εκτός απροόπτου- αρχίζει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι στο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα. Η εισροή μεγαλύτερων κεφαλαίων στα futures του Bitcoin πιθανόν να αρχίσει να περιορίζει και την ακραία μεταβλητότητα στη διαπραγμάτευση του κρυπτονομίσματος, ώστε να «ωριμάσει», κατά κάποιον τρόπο, και να πάψει να παρουσιάζει τις γνωστές ακραίες διακυμάνσεις του. Οι θιασώτες των ETF λένε ότι θα βοηθήσουν να μπει το Bitcoin, με τη συνδρομή περισσότερων επενδυτών, σε μια πιο σταθερή πορεία αύξησης της αξίας του.

Από την άλλη, όμως, η προοπτική να γίνει το Bitcoin ένα επενδυτικό μέσο με παρουσία στα χαρτοφυλάκια μεγάλων επενδυτικών οίκων αλλά και των μικρότερων επενδυτών της αγοράς κατά τεκμήριο αυξάνει τον συστημικό κίνδυνο. Ιδιαίτερα, εάν η είσοδος των μικροεπενδυτών συνοδευθεί και από κρούσματα παράλογου ενθουσιασμού ή πανικού, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα ETF σε ένα «ασανσέρ» υψηλού κινδύνου. Το μόνο βέβαιο, προς το παρόν, είναι ότι πολύ σύντομα αρχίζει μια νέα εποχή στοιχημάτων στο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έκπληξη ανόδου στις αγορές τον Οκτώβριο, σούπερ κέρδη από το Bitcoin

Τα χρηματιστήρια διέψευσαν τις προβλέψεις για διόρθωση, το ΧΑ έκλεισε με άνοδο 3,75%. Πρωταθλητής αποδόσεων το Bitcoin με 43,89%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο στο 10μηνο (270,8%) σημείωσε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Bitcoin, Gold, Xrisos, Xrysos
ΑΓΟΡΕΣ

Φεύγουν δισεκατομμύρια από τον χρυσό και επενδύονται στο Bitcoin

Επενδυτές πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα προστατεύει καλύτερα από τον πληθωρισμό. Σε 12μηνη βάση, ο χρυσός υποχωρεί 8,4%, ενώ η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 390% και πολλοί «βλέπουν» τα 100.000 δολ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίει» τις αγορές η ακριβή ενέργεια, ηχηρή προειδοποίηση από την ΕΚΤ

Με πτωτικές τάσεις άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας προειδοποιεί τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τον πληθωρισμό.