ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.

Εμφανώς βελτιωμένη είναι η εικόνα των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς με οδηγό τη Eurobank που έχει συμπεριφορά leader με άνοδο 9,36% το μήνα και +53,09% το 10μηνο, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά είκοσι μηνών, ο κλάδος ξεχωρίζει στο χρηματιστήριο. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 574,21 μονάδες με άνοδο 0,68%, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας κέρδη 5,64% σε επίπεδο Οκτωβρίου, τα περισσότερα από όλους τους άλλους δείκτες του Χ.Α.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οι τζίροι στο χρηματιστήριο σχεδόν διπλασιάστηκαν έναντι των πρόσφατων στάνταρ, κυρίως λόγω των τραπεζών. Την Παρασκευή, ο κλάδος συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 19,6 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον συνολικό τζίρο του Χ.Α. στα 62,88 εκατ. ευρώ, ενώ χθες οι τράπεζες είχαν τζίρο 30,18 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον τζίρο του Χ.Α. στα 68 εκατ. ευρώ. Σε ένα έντονα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, ασφαλώς η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου επηρεάζει τα μέγιστα τη συνολική εικόνα.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο μόνος κλάδος που έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ο τραπεζικός. Για ακόμα μία εβδομάδα είχε πολύ καλύτερη εικόνα από της υπόλοιπη αγορά κλείνοντας ξεκάθαρα σε νέα υψηλά στοχεύοντας πλέον στις 583-595 μονάδες. Η Eurobank, που θεωρούμε ότι είναι και ο οδηγός πλέον στον κλάδο έκλεισε σε νέα υψηλό 52 εβδομάδων έχοντας απορροφήσει τις πωλήσεις της τελευταίας περιόδου και πλησιάζοντας πρώτη και πάλι την τιμή της ΑΜΚ του 2016».

Αναλυτές σημειώνουν πως η ευρύτερη κινητικότητα στις τράπεζες και η αύξηση των συναλλαγών οφείλεται στα «στοιχήματα» που αναλαμβάνουν αρκετά χαρτοφυλάκια ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ευχάριστες εκπλήξεις από τις επικείμενες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα στην τελική γραμμή των καταστάσεων αποτελεσμάτων. Το γεγονός ότι η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας έχει περιοριστεί σε επίπεδα καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να κρατήσουν χαμηλά και τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, που είχαν προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές το 2020. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναστροφή προβλέψεων που είχαν σχηματισθεί σε προηγούμενα τρίμηνα ή ακόμη και το 2020.

Βέβαιο θεωρείται, εξάλλου, ότι στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα καταγραφούν οι θετικές επιδράσεις στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη προωθηθεί και οδηγούν πολύ σύντομα στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι εξελίσσονται καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς οι χορηγήσεις νέων δανείων, που είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα και να ενισχύσουν τα έσοδα από τόκους, που δέχονται λογιστική πίεση από τις τιτλοποιήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, επικρατεί αισιοδοξία στην αγορά ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου θα είναι το «κλειδί» για να επιβεβαιωθεί η πρόοδος που έχουν κάνει οι τράπεζες προς την απαλλαγή από τα βαρίδια της δεκαετούς κρίσης, εξού και το ενδιαφέρον των fund τις τελευταίες ημέρες.

Η παρουσία «ισχυρών χεριών» στις συναλλαγές των τραπεζικών έγινε αισθητή στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Alpha Bank με τζίρο 13,04 εκατ. ευρώ και τρία πακέτα συνολικής αξίας 2,53 εκατ. ευρώ, με τρίτη τη Eurobank με 7,17 εκατ. ευρώ και 4η την Εθνική με 7,01 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι τραπεζικές μετοχές συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό σχεδόν 50% των συναλλαγών της συνεδρίασης.

Η… αθόρυβη αναβάθμιση από τη Moody's και ο MSCI

Θυμίζουμε πως μέσα στο αρνητικό κλίμα του Σεπτεμβρίου, με την ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί παντού, η αγορά πέρασε σχεδόν στο… ντούκου την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες από τον αμερικανικό οίκο Moody’s. O οίκος έδωσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, μετά και τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εκκαθάριση των ισολογισμών των ιδρυμάτων, ενώ γνωστοποίησε πως ίσως υπάρξει εκ νέου αναβάθμιση σύντομα. 

Πιο αναλυτικά, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από το Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, δίνοντας και στις τέσσερις θετικές προοπτικές. Της αναβάθμισης από τη Moody’s είχε προηγηθεί η βελτίωση της βαθμολογίας από τον οίκο Fitch στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο οίκος, με φόντο τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior preferred, SP) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, η Société Générale σε ειδική ανάλυσή της προέβλεψε την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη Standard Greece της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στην προσεχή αναδιάρθρωση που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Αν γίνει αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν εισροές 74,7 εκατ. δολαρίων (περίπου 60 εκατ. ευρώ) στη μετοχή της Εθνικής. Θυμίζουμε πως μέλος του δείκτη MSCI Standard Greece (μαζί με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo) είναι από τον περασμένο Μάιο και η Eurobank, εξέλιξη που έφερε σημαντικές εισροές στον τίτλο, που έχει την καλύτερη συμπεριφορά απ’ όλες τις μετοχές του FTSE 25 το 2021, με απόδοση άνω του 53% όπως προαναφέρθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Έως 300% οι «χρυσές» αποδόσεις στο ΧΑ: Πώς φτάσαμε στο μεγάλο φετινό ράλι

Πέντε μετοχές με κέρδη άνω του 100% σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση: ποιες ήταν οι αποδόσεις της χρονιάς (πίνακας). Μόνο ο Nasdaq «νίκησε» φέτος τον Γενικό Δείκτη. Καταλύτες οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου και οι καλοί οιωνοί για Δεκέμβριο

Κέρδη 4,35% είχε ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 4,78% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 8,08%. Με διψήφιο ποσοστό κερδών έβγαλαν το μήνα οι Quest Συμμετοχών Πειραιώς, ElvalHalcor, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Οι… στοιχειωμένες 900 μονάδες για το ΧΑ και οι κινήσεις των ξένων funds

Για τρίτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο το ΧΑ αποτυγχάνει να ελέγξει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων. Πώς σχολιάζουν αυτή τη δυστοκία οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης, Μ. Χατζηδάκης και Ν. Καυκάς. Κινητικότητα και πακέτα από ξένους.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.