ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.

Εμφανώς βελτιωμένη είναι η εικόνα των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς με οδηγό τη Eurobank που έχει συμπεριφορά leader με άνοδο 9,36% το μήνα και +53,09% το 10μηνο, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά είκοσι μηνών, ο κλάδος ξεχωρίζει στο χρηματιστήριο. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 574,21 μονάδες με άνοδο 0,68%, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας κέρδη 5,64% σε επίπεδο Οκτωβρίου, τα περισσότερα από όλους τους άλλους δείκτες του Χ.Α.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οι τζίροι στο χρηματιστήριο σχεδόν διπλασιάστηκαν έναντι των πρόσφατων στάνταρ, κυρίως λόγω των τραπεζών. Την Παρασκευή, ο κλάδος συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 19,6 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον συνολικό τζίρο του Χ.Α. στα 62,88 εκατ. ευρώ, ενώ χθες οι τράπεζες είχαν τζίρο 30,18 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον τζίρο του Χ.Α. στα 68 εκατ. ευρώ. Σε ένα έντονα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, ασφαλώς η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου επηρεάζει τα μέγιστα τη συνολική εικόνα.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο μόνος κλάδος που έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ο τραπεζικός. Για ακόμα μία εβδομάδα είχε πολύ καλύτερη εικόνα από της υπόλοιπη αγορά κλείνοντας ξεκάθαρα σε νέα υψηλά στοχεύοντας πλέον στις 583-595 μονάδες. Η Eurobank, που θεωρούμε ότι είναι και ο οδηγός πλέον στον κλάδο έκλεισε σε νέα υψηλό 52 εβδομάδων έχοντας απορροφήσει τις πωλήσεις της τελευταίας περιόδου και πλησιάζοντας πρώτη και πάλι την τιμή της ΑΜΚ του 2016».

Αναλυτές σημειώνουν πως η ευρύτερη κινητικότητα στις τράπεζες και η αύξηση των συναλλαγών οφείλεται στα «στοιχήματα» που αναλαμβάνουν αρκετά χαρτοφυλάκια ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ευχάριστες εκπλήξεις από τις επικείμενες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα στην τελική γραμμή των καταστάσεων αποτελεσμάτων. Το γεγονός ότι η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας έχει περιοριστεί σε επίπεδα καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να κρατήσουν χαμηλά και τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, που είχαν προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές το 2020. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναστροφή προβλέψεων που είχαν σχηματισθεί σε προηγούμενα τρίμηνα ή ακόμη και το 2020.

Βέβαιο θεωρείται, εξάλλου, ότι στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα καταγραφούν οι θετικές επιδράσεις στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη προωθηθεί και οδηγούν πολύ σύντομα στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι εξελίσσονται καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς οι χορηγήσεις νέων δανείων, που είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα και να ενισχύσουν τα έσοδα από τόκους, που δέχονται λογιστική πίεση από τις τιτλοποιήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, επικρατεί αισιοδοξία στην αγορά ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου θα είναι το «κλειδί» για να επιβεβαιωθεί η πρόοδος που έχουν κάνει οι τράπεζες προς την απαλλαγή από τα βαρίδια της δεκαετούς κρίσης, εξού και το ενδιαφέρον των fund τις τελευταίες ημέρες.

Η παρουσία «ισχυρών χεριών» στις συναλλαγές των τραπεζικών έγινε αισθητή στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Alpha Bank με τζίρο 13,04 εκατ. ευρώ και τρία πακέτα συνολικής αξίας 2,53 εκατ. ευρώ, με τρίτη τη Eurobank με 7,17 εκατ. ευρώ και 4η την Εθνική με 7,01 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι τραπεζικές μετοχές συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό σχεδόν 50% των συναλλαγών της συνεδρίασης.

Η… αθόρυβη αναβάθμιση από τη Moody's και ο MSCI

Θυμίζουμε πως μέσα στο αρνητικό κλίμα του Σεπτεμβρίου, με την ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί παντού, η αγορά πέρασε σχεδόν στο… ντούκου την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες από τον αμερικανικό οίκο Moody’s. O οίκος έδωσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, μετά και τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εκκαθάριση των ισολογισμών των ιδρυμάτων, ενώ γνωστοποίησε πως ίσως υπάρξει εκ νέου αναβάθμιση σύντομα. 

Πιο αναλυτικά, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από το Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, δίνοντας και στις τέσσερις θετικές προοπτικές. Της αναβάθμισης από τη Moody’s είχε προηγηθεί η βελτίωση της βαθμολογίας από τον οίκο Fitch στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο οίκος, με φόντο τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior preferred, SP) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, η Société Générale σε ειδική ανάλυσή της προέβλεψε την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη Standard Greece της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στην προσεχή αναδιάρθρωση που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Αν γίνει αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν εισροές 74,7 εκατ. δολαρίων (περίπου 60 εκατ. ευρώ) στη μετοχή της Εθνικής. Θυμίζουμε πως μέλος του δείκτη MSCI Standard Greece (μαζί με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo) είναι από τον περασμένο Μάιο και η Eurobank, εξέλιξη που έφερε σημαντικές εισροές στον τίτλο, που έχει την καλύτερη συμπεριφορά απ’ όλες τις μετοχές του FTSE 25 το 2021, με απόδοση άνω του 53% όπως προαναφέρθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ 23 μηνών για τις τράπεζες στο ΧΑ, «σβήνουν» οι ζημιές της πανδημίας

Ξεπερνούν το 15% τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, επέστρεψε χθες σε τιμή Φεβρουαρίου 2020. Εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους και ελληνικές χρηματιστηριακές, βελτιωμένες οι τιμές - στόχοι.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι «είδαν» στο ΧΑ οι ξένοι θεσμικοί και άρχισαν να... ποντάρουν

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κερδοφορίας εν μέσω πανδημίας και ελκυστικές αποτιμήσεις έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των ξένων. Το γύρισμα της αγοράς στο 2014 και το ξύπνημα των Ελλήνων μικροεπενδυτών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ξύπνησε το Χρηματιστήριο από τον λήθαργο των είκοσι μηνών

Η διάσπαση του κρίσιμου ορίου των 930 μονάδων με εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών φέρνει το ΧΑ πολύ κοντά στο υψηλό επτά ετών που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις δύο χρηματιστών στο Business Daily για την ευχάριστη έκπληξη από την αγορά.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

January Effect στο Χρηματιστήριο με είσοδο ξένων και οδηγό τις τράπεζες

Αυτονομείται η αγορά από το «μουντό» διεθνές κλίμα με τη συνδρομή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που «χτίζουν» θέσεις για το 2022 και στρέφονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ολική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, «μαγνήτης» οι χαμηλές αποτιμήσεις

Δέλεαρ το μεγάλο discount των εγχώριων τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών. Το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης, η προσδοκία του investment grade και ο προβληματισμός για τις «ουρές» των κόκκινων δανείων.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα και το ρίσκο διόρθωσης των ξένων αγορών

Σημάδια αφύπνισης στις τραπεζικές μετοχές, δυναμικό ξεκίνημα και το 2022 για την πληροφορική. Οι προσδοκίες για τη συνέχεια και το φάσμα μιας διόρθωσης στις αγορές του εξωτερικού. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.