ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κλείνει με ράλι ο Οκτώβριος στις διεθνείς αγορές, προσπάθεια ανάκαμψης και στο ΧΑ

Σε υψηλό επτά εβδομάδων ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, ενώ θετική πορεία ακολουθεί και το ΧΑ, αν και με προσγειωμένη αξία συναλλαγών.

Τα θετικά εταιρικά κέρδη τριμήνου τα οποία «δείχνουν» ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κατορθώσει να διαχειριστούν με καλό τρόπο το υψηλό ενεργειακό κόστος, κατορθώνουν να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο τις διεθνείς αγορές. 

Αποτέλεσμα ο  πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να φθάνει ενδοσυνεδριακά στο υψηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων, εμφανίζοντας κέρδη που ξεπερνούν το 0,5%, ενώ στο +0,9% κινείται ο γερμανικός DAX. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή του μήνα έρχεται να διαψεύσει όσους είχαν στοιχηματίσει υπέρ μίας ισχυρής διόρθωσης των μετοχών, μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών και την, όντως, μεγάλη ενίσχυση των αποτιμήσεων σε πολλούς κλάδους σε διεθνές επίπεδο.

Μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών, κατέφθασε η σημερινή ανακοίνωση από τη UBS, η οποία πέτυχε τα καλύτερα τριμηνιαία κέρδη της από το 2015, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχύεται άνω του 2% και να οδηγεί και τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη σε κέρδη που αγγίζουν το 1%.  Την ίδια ώρα θετική πορεία, με μέση άνοδο 0,3% εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου βρίσκεται στο ζενίθ της και στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αναμένουν σήμερα τα στοιχεία για Apple και Alphabet. 

Πάντως υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές, παρά την πολύ καλή πορεία των αγορών που παραμένουν συγκρατημένοι, τονίζοντας ότι η πανδημία εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Παρά το γεγονός ότι διερχόμαστε μία πολύ καλή περίοδο από πλευράς εταιρικής κερδοφορίας εκτιμάται σταδιακά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της διαταραγμένης εφοδιαστικής αλυσίδας, δυσκολίες στην εύρεση νέου προσωπικού και αύξηση του κόστους, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει την κερδοφορία τους», αναφέρει σε έκθεσή της η Deutsche Bank

Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει ξεχαστεί από τους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν με τη δέουσα αγωνία και τις συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Τράπεζας της Ιαπωνίας την Πέμπτη προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή τους πολιτική. 

Άλλωστε σταθερά σε ιστορικά υψηλά παραμένουν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται 0,13% στα 85,30 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη 0,16% στα 83,89 δολάρια. 

Θετική εικόνα αλλά με χαμηλό τζίρο για το ΧΑ

Καλή πορεία ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο εμφανίζεται ικανό να κλείσει τον Οκτώβριο με σημαντικά κέρδη, μετά το «ξύπνημα» των τραπεζικών μετοχών σε αρκετές συνεδριάσεις. Σε αντίθεση, βέβαια, με τις ευρωπαϊκές αγορές η ελληνική δεν έχει να «πιαστεί» από ανακοινώσεις μεγεθών γ' τριμήνου, με μοναδική εξαίρεση τον Όμιλο Mytilineos (+0,58%) ο οποίος δημοσιοποίησε σήμερα τα μεγέθη του για το εννεάμηνο, εμφανίζοντας ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 14:14 εμφανίζει κέρδη 0,42% στις 904,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 906,31 μονάδες (+0,57%) και χαμηλότερη στις 902,40 μονάδες. Περιορισμένη, όμως, παραμένει η αξία των συναλλαγών καθώς φθάνει στα 24,44 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 56 έναντι 42 που κινούνται πτωτικά. Κέρδη 0,47% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,49%. 

Με «ηγέτη» τη μετοχή της Eurobank η οποία εμφανίζει κέρδη 0,55%, ο τραπεζικός δείκτης κινείται 0,34% υψηλότερα. Οριακή η άνοδος στο 0,09% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 0,37%, ενώ στο +0,40% βρίσκεται ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς. Σβήσιμο των αρχικών σημαντικών απωλειών για τη μετοχή της Attica Bank, η οποία εμφανίζει, πλέον, κέρδη 1,64%, μετά τις πληροφορίες ότι υπήρξαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές από ξένους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση την καλύτερη πορεία ακολουθεί η μετοχή της Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 2,2%, ενώ παράγοντας στήριξης για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί  και ο τίτλος της Coca-Cola HBC με άνοδο 0,79% αλλά και ο ΟΠΑΠ στο +1,1%. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάσες» πήραν οι αγορές ενέργειας, ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια

Στο 1% τα κέρδη του Euro Stoxx 600 με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να σημειώνει ανάλογη άνοδο. Κόβει ταχύτητα το ράλι φυσικού αερίου και πετρελαίου μετά την παρέμβαση Πούτιν και τη μεγάλη αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο Χρηματιστήριο με ισχυρές πιέσεις σε ευρωαγορές και ΗΠΑ

Το ράλι στις τιμές ενέργειας διατηρεί στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Πτώση άνω του 1% για Ευρώπη και αμερικανικά futures. Σε αρνητικό κλίμα και το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων διεθνείς αγορές και ΧΑ, ενίσχυση για αποδόσεις ομολόγων

«Θύμα» του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος το ελληνικό Χρηματιστήριο, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Ανακάμπτουν οι αποδόσεις για τα ομόλογα διεθνώς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει τις αγορές ο πληθωρισμός, πάνω από 2% οι απώλειες στο ΧΑ

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ακολουθεί τη διεθνή τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.