ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Με στήριξη από ΔΕΗ, Jumbo παραμένει κοντά στις 920 μονάδες ο Δείκτης

Στήριγμα απέναντι στις πτωτικές τάσεις που δέχεται ο Γενικός Δείκτης αποτελούν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Jumbo και των ΕΛΠΕ που ενισχύονται. Μεγάλες απώλειες για την μετοχή της Εθνικής ενώ πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Κοντά στα των 920 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης που άντεξε στις πιέσεις των τελευταίων ημερών έχοντας ως πρωταγωνιστές την μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει ανοδική πορεία μετά και την ένταξη της στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της MSCI, αλλά και τους τίτλους των ΕΛΠΕ και Jumbo. Πίεση στις μετοχές της Εθνικής και του ΟΠΑΠ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:15, διαμορφώνεται στις 917,05 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,08%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 922,52 μονάδες (+0,51%) και κατώτερη τιμή στις 915,53 μονάδες (-0,25%) ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 34,02 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, οδήγησε τον οίκο MSCI να συμπεριλάβει τη μετοχή της στους δείκτες Standard και Mid Cap. Σημειώνεται, πως οι ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στους βασικούς δείκτες της MSCI είναι πέντε: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.

Η μετοχή της ΔΕΗ θα εισαχθεί στον δείκτη την επόμενη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την εισαγωγή των 150.000.000 νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, που θα ανεβάσουν και… επίσημα την κεφαλαιοποίηση πέριξ των 4 δισ. ευρώ. Έτσι, στη συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται ισχυρό rebalancing που, αν κρίνουμε από την κινητικότητα της μετοχής στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, θα φέρει μεγάλη αξία συναλλαγών.

Θυμίζουμε ότι στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν διακινηθεί στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις 115 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 12.614.845 μετοχές. Σε αυτές τις συναλλαγές περιλαμβάνονται οι αγορές τίτλων από hedge funds, τα οποία εφαρμόζουν μια συνηθισμένη κερδοσκοπική στρατηγική όταν επίκεινται αναβαθμίσεις: αγοράζουν μετοχές για να τις πουλήσουν λίγο αργότερα στα παθητικά funds.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση 0,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,44%. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μετοχή της Jumbo που σημειώνει άνοδο 2,85%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ έχει κέρδη 1,86%, και τα ΕΛΠΕ μετά τα χθεσινά θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ενισχύονται κατά 3,29%.  Κέρδη 1,47% για τον τίτλο της Mytilineos ενώ κατά 1,88% ενισχύεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 0,74%, με την μετοχή του ΟΠΑΠ να καταγράφει απώλειες 1,56% και του ΟΛΠ 1,94%. Πτώση 1,25% για Elvalhalcor και 1,46% για Ελλάκτωρ.

Η Εθνική δεν κατάφερε να μπει στον δείκτη της MSCI παρά την αύξηση της κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, λόγω της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό άνω του 40%, η οποία περιορίζει το ποσοστό των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά (free float) και καταγράφει απώλειες 2,66% επηρεάζοντας τον κλαδικό δείκτη που υποχωρεί κατά 0,71%. Η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει οριακά κέρδη 0,09% και η Eurobank υποχωρεί οριακά κατά 0,08%. Πτώση 1,16% για την Τρ. Πειραιώς.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+2,31%) και του Πετρελαίου (+1,92%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,86%) και της Τεχνολογίας (-1,12%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η ΔΕΗ με 1.186.036 και 862.871 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η ΔΕΗ με 8,910 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 3,146 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +20,00% και Μύλοι Σαραντόπουλος +10,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δούρος -19,48% και Νάκας -19,20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας στο ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 1% στη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκαν σε 0,80% οι απώλειες της εβδομάδας. Ισχυρή παρουσία από τις τράπεζες με άνοδο 4,17%, ανοδικά και η Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησε σημαντικά η μετοχή του ΟΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.