ΓΔ: 865.48 -0.18% Τζίρος: 16.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τα «βαριά χαρτιά» οδηγούν χαμηλότερα τον Δείκτη, στήριγμα ΔΕΗ και Jumbo

Ισχυρές πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά που διευρύνει τις απώλειές της ασκούν οι μετοχές της Εθνικής, του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η μετοχή της ΔΕΗ που συνεχίζει την ανοδική πορεία στον απόηχο της εισόδου στον MSCI.

Διευρύνονται οι απώλειες του Γενικού Δείκτη που υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 915 μονάδων με την μετοχή του ΟΤΕ της Εθνικής και του ΟΠΑΠ να γίνονται «βαρίδι» ενώ οι τίτλοι της ΔΕΗ, Jumbo και Coca Cola HBC.

O Γενικός Δείκτης στις 16:00, διαμορφώνεται στις 915,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 922,52 μονάδες (+0,51%) και κατώτερη τιμή στις 915,53 μονάδες (-0,25%) ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 47,76 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, οδήγησε τον οίκο MSCI να συμπεριλάβει τη μετοχή της στους δείκτες Standard και Mid Cap. Σημειώνεται, πως οι ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στους βασικούς δείκτες της MSCI είναι πέντε: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.

Η μετοχή της ΔΕΗ θα εισαχθεί στον δείκτη την επόμενη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την εισαγωγή των 150.000.000 νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, που θα ανεβάσουν και… επίσημα την κεφαλαιοποίηση πέριξ των 4 δισ. ευρώ. Έτσι, στη συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται ισχυρό rebalancing που, αν κρίνουμε από την κινητικότητα της μετοχής στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, θα φέρει μεγάλη αξία συναλλαγών.

Θυμίζουμε ότι στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν διακινηθεί στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις 115 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 12.614.845 μετοχές. Σε αυτές τις συναλλαγές περιλαμβάνονται οι αγορές τίτλων από hedge funds, τα οποία εφαρμόζουν μια συνηθισμένη κερδοσκοπική στρατηγική όταν επίκεινται αναβαθμίσεις: αγοράζουν μετοχές για να τις πουλήσουν λίγο αργότερα στα παθητικά funds.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση 0,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,42%. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μετοχή της Jumbo που σημειώνει άνοδο 2,40%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ έχει κέρδη 1,28%, και τα ΕΛΠΕ μετά τα χθεσινά θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ενισχύονται κατά 3,79%.  Κέρδη 1,67% για τον τίτλο της Mytilineos ενώ κατά 1,41% ενισχύεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κέρδη 0,53% και για την μετοχή της Coca Cola HBC.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,97%, με την μετοχή του ΟΠΑΠ να καταγράφει απώλειες 1,78% και του ΟΛΠ 2,16%. Πτώση 1,25% για Elvalhalcor και 2,27% για Ελλάκτωρ.

Η Εθνική δεν κατάφερε να μπει στον δείκτη της MSCI παρά την αύξηση της κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, λόγω της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό άνω του 40%, η οποία περιορίζει το ποσοστό των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά (free float) και καταγράφει απώλειες 3,14% επηρεάζοντας τον κλαδικό δείκτη που υποχωρεί κατά 0,81%. Η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει οριακά κέρδη 0,05% και η Eurobank είναι αμετάβλητη. Πτώση 1,36% για την Τρ. Πειραιώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, παραμένει αρνητικό το διεθνές κλίμα

Θετική η εικόνα για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές αλλά και για ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να προσπαθεί να διατηρήσει τη θετική πορεία. Ράλι με κέρδη άνω του 5% για Intrakat.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Καλύφθηκε το χαμένο έδαφος στο ΧΑ με ώθηση από τις αλλαγές στον MSCI

Όλες οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη καλύφθηκαν με τη δυναμική αντίδραση (+2,43%) στη σημερινή συνεδρίαση. Τη σκυτάλη ανόδου από την Εθνική πήραν Eurobank και Πειραιώς. Ισχυρή άνοδος Coca Cola, Mytilineos, Jumbo.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ με «άλμα» ETE – Mytilineos μετά την ένταξη στον MSCI

Εκρηκτικά τα κέρδη για Εθνική Τράπεζα άνω του +7%, και για Mytilineos υψηλότερα του +6%, μετά την ένταξή τους στον δείκτη ΜSCI. Υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών το ΧΑ, με τον Γεν. Δείκτη να ενισχύεται κατά +2,65%.