ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Μούδιασαν» τη χρηματιστηριακή αγορά οι νέοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι

Οι φόβοι για αυστηρό lockdown τύπου Αυστρίας σε ανεμβολίαστους και για τις πληθωριστικές πιέσεις αναστέλλουν προς το παρόν τις νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ, παρά τις θετικά αποτελέσματα από τις εισηγμένες.

Σε μια συγκυρία που οι διεθνείς δείκτες συνεχίζουν… πεισματικά τα αλλεπάλληλα ιστορικά τους ρεκόρ, αλλά και σε μια συγκυρία πολλαπλών θετικών εξελίξεων σε εγχώριο επίπεδο, μεταξύ των οποίων τα πολύ καλά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Autohellas, Πλαστικά Θράκης), το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μουδιασμένο και φοβικό, αδυνατώντας να κάνει την υπέρβαση και να ξεμπλοκάρει. 

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για 5η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά και μολονότι η ζημιά είναι μικρή για το Γ.Δ. (-1,15%), εντούτοις φανερώνει τα συμπτώματα φόβου, άμυνας και άρνησης ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου από τη μία έχει να διαχειριστεί τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε οικονομικό – επιχειρηματικό επίπεδο, από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της μεγάλης επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, κάτι που κρατάει δέσμιο όλο το σύστημα.

Η κυβέρνηση και όλο το επιτελείο που διαχειρίζεται αυτή την κρίση καλείται να λύσει έναν… Γόρδιο Δεσμό, καθώς τα κρούσματα αυξάνουν και τα νοσοκομεία γεμίζουν, όμως από την άλλη υπάρχει η δέσμευση ότι νέο lockdown δεν είναι στο πρόγραμμα. Έτσι, εύλογα κάποια χαρτοφυλάκια αναβάλουν τις πρωτοβουλίες τους, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά το χτίσιμο νέων θέσεων, μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Σε μια συγκυρία λοιπόν εξαιρετικά θετικών εξελίξεων που πιστοποιούν την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως η τεράστια υπερκάλυψη της ΑΜΚ της ΔΕΗ, η τριπλή υπερκάλυψη του ομολόγου της ElvalHalcor, τα εξαιρετικά αποτελέσματα κορυφαίων ομίλων και η υπερπλήθώρα επιχειρηματικών συμφωνιών, η αγορά παραμένει απολύτως μουδιασμένη. 

Ο λόγος είναι ότι φοβάται την επιβολή μέτρων λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Μέτρα τύπου Αυστρίας, που επέβαλε σχεδόν ολοσχερές lockdown στους ανεμβολίαστους, έχουν αντανάκλαση και στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας αυτή η κατηγορία πολιτών είναι πολύ μεγάλη. Με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να επικρέμαται πάνω από την αγορά και την οικονομία, είναι σαφές ότι μπορεί να γίνουν βήματα πίσω στο σενάριο της ανάκαμψης, για μια χώρα που έχει τεράστια εξάρτηση από κλάδους όπως εστίαση και τουρισμός. Είναι διαφορετικό για τη χρηματιστηριακή αγορά να κινηθεί η ελληνική οικονομία με ρυθμό π.χ. +7% και διαφορετικό με +5% ή +6%, ακόμη χειρότερα εάν αναθεωρηθούν προς το χειρότερο οι προβλέψεις για το 2022.

Οι φόβοι για την πανδημία, σε συνδυασμό και με την αβεβαιότητα που δημιουργεί η μεγάλη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, επαναφέρουν στο τραπέζι τους μακροοικονομικούς κινδύνους, σε μια ρηχή και μονοσήμαντη αγορά όπως η ελληνική, και της στερούν το momentum, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τραπεζικές μετοχές που αντιδρούν πρώτες στο μακροοικονομικό κίνδυνο υποχωρούν όλες τις τελευταίες ημέρες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 3,62% το τελευταίο πενθήμερο, έναντι μόλις 1,15% του Γ.Δ. και 1,46% του FTSE 25. Παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα πολλών ομίλων, νέες τοποθετήσεις δεν καταγράφονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όμιλοι, όπως ΕΛΠΕ και Autohellas, είχαν επιδόσεις που παραπέμπουν στο 2019, εντούτοις χρηματιστηριακά οι μετοχές εξακολουθούν να μην έχουν σβήσει τη ζημιά του Covid-19. 

Σήμερα οι νέες μετοχές της ΔΕΗ 

Η μετοχή της ΔΕΗ κλείνει θετικά στις οκτώ από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας διακινήσει τεράστιους όγκους και τζίρους, λόγω της εισόδου της στο δείκτη MSCI Global Standard Greece. Στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν διακινηθεί 165 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 17,4 εκατ. τεμάχια. 

Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 150.000.000 νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, ενώ αύριο 17/11 η μετοχή εισάγεται στον MSCI Global Standard Greece.  Έτσι, στο φινάλε της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται ισχυρό rebalancing από passive funds που έχουν δείκτες όπως ο MSCI ως απόλυτο επενδυτικό «ευαγγέλιο». Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 10,42 ευρώ με άνοδο 1,66%

Morgan Stanley: Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα

Την προσεχή Παρασκευή έχουμε και το «ζύγισμα» της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, με τη Morgan Stanley να προβλέπει ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της Ελλάδας από «Ba3» σε «Ba2», ώστε να ευθυγραμμιστεί και η Moody's με τις αξιολογήσεις των υπολοίπων οίκων. Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook, όπως και η Standard & Poor’s, και η DBRS με διαφορά στο outlook (θετικό).

Ο αμερικανικός οίκος, εκτιμά πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει λόγω της ισχυρής ανάκαμψης που κατέγραψε μέχρι στιγμής για φέτος, αν και όπως επισημαίνει, ακόμη με αυτή την αναβάθμιση, θα παραμείνει χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

H Moody’s έχει δημοσιεύσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 8,2% στο σύνολο του 2021, προβλέποντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και το 2022, με +5,1%. Με τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, κλείνει ο κύκλος των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.