ΓΔ: 889.37 1.15% Τζίρος: 10.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

«Μάζεμα» απωλειών για το Χρηματιστήριο, με βοήθεια από την Κομισιόν

Διατηρούνται οι πτωτικές τάσεις στην αγορά, με αιχμή τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές, ενώ η έκθεση της Κομισιόν μοιάζει να καθησυχάζει ελαφρώς τους επενδυτές.

Η θετική έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βοηθά στο να υπάρξει περισσότερη ηρεμία στην εγχώρια αγορά, η οποία, πάντως, συνεχίζει να κινείται πτωτικά, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις 892 μονάδες, ενώ ήπια πτωτικά κινείται ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με απώλειες 0,07%, με τον γερμανικό DAX να δέχεται ισχυρότερες πιέσεις και να αποδυναμώνεται 0,5%. 

Στις 15:26 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,42% στις 891,20 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 888,08 μονάδες (-0,77%). Σε σχετικά καλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών που διαμορφώνεται στα 32,14 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να επικρατούν οι πτωτικές μετοχές καθώς φθάνουν στις 60, έναντι 40 που κινούνται ανοδικά και 22 που διατηρούνται σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2%.

Διεύρυνση των απωλειών για τον τραπεζικό δείκτη στο -1,07%, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,64%, την Alpha Bank να έχει μικρές απώλειες 0,14%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,11% χαμηλότερα, ενώ στο -0,14% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 29% για την Attica Bank. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των Jumbo (+1,61%), Sarantis (+0,95%) και Motor Oil (+0,79%), τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ (-1,07%), Ελλάκτωρ (-1,09%), ΕΛΠΕ (-1,32%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,4%). 

Στην έκθεσή της η Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού των 767 εκατ., αλλά παρά τις γενικά θετικές εκτιμήσεις της προσθέτει και ορισμένους αστερίσκους για την ελληνική οικονομία. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους δεν είναι άλλος από την «έκρηξη» των τιμών ενέργειας, με την άνοδο να βρίσκεται 14% υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ προς το παρόν το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν σε όλες τις εκτιμήσεις της φροντίζει να προσθέσει ότι υπόκεινται σε «υψηλό ρίσκο» εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας, η οποία μπορεί να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,68%) και της Τεχνολογίας (+0,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-1,07%) και των Ταξιδιών (-0,90%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 2.987.943 και 2.512.936 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η ΔΕΗ με 3,466 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 3,413 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Επίλεκτος +6,38% και A.S. Comany+5,85%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Bank -29,94% και Δούρος -18,37%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες και Coca Cola HBC

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι τραπεζικές μετοχές με Alpha Bank, Εθνική και Τρ. Πειραιώς να ενισχύονται πάνω από 2%. Κέρδη και για Coca Cola HBC, ΔΕΗ και Mytilineos καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την μετάλλαξη Όμικρον.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρατεταμένη απουσία επενδυτών στο ΧΑ, μικρές απώλειες χάρις στη Coca Cola HBC

Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 50 εκατ. ευρώ, ενώ επικράτησαν καθαρά οι πτωτικές μετοχές. Στο 0,10% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με άνοδο 2,38% για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.