ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Pantelakis Sec.: Ιστορικό επίτευγμα της Eurobank τα μονοψήφια NPEs

Τα μεγέθη του γ’ τριμήνου ήταν εντός των εκτιμήσεων, ενώ η διοίκηση της Eurobank προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της το 2021 και διατήρησε αμετάβλητες αυτές για το επόμενο έτος.

Στο ιστορικό επίτευγμα της Eurobank να καταστεί η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατορθώνει να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοιγμάτων (NPΕs), εστιάζει την προσοχή της, η Pantelakis Securities σε έκθεσή της στην οποία σχολιάζει τα μεγέθη γ’ τριμήνου της τράπεζας. 

Όπως υπογραμμίζει τα μεγέθη του γ’ τριμήνου ήταν εντός των εκτιμήσεων, ενώ η διοίκηση της Eurobank  προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της το 2021 και διατήρησε αμετάβλητες αυτές για το επόμενο έτος. Πλέον η τράπεζα εκτιμά ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (RoTΕ) θα φθάσει στο 7% και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,10 ευρώ, ενώ αναμένει τα κέρδη προ φόρων να ξεπεράσουν τα 540 εκατ. ευρώ έναντι 500 εκατ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 

Το επίτευγμα της υποχώρησης των NPEs στο 7,3% από 14% που ήταν στο β’ τρίμηνο αποτελεί μία εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα για τη Eurobank, ενώ στα ιδιαίτερα θετικά αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί μικρότερος ρυθμός αθέτησης πληρωμών για δάνεια που δεν υπόκεινται σε moratorium. Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι το ποσοστό των NPEs θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 7% έως το τέλος του 2021. 

Σύμφωνα με την Pantelakis και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs είτε στα τέλη του 2021 είτε στις αρχές του 2022, ενώ στοχεύουν αυτό να διαμορφωθεί μεταξύ 5% και 7% έως τα τέλη του 2022. 

Εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών τα μεγέθη γ' τριμήνου της Eurobank

 

Υπάρχουν, όμως, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και προκλήσεις μεταξύ των τραπεζών στη διαδικασία «εκκαθάρισης», ιδιαίτερα για τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με την Pantelakis να εκτιμά ότι για την Εθνική μπορεί να φθάσει στο 15,3%, για τη Eurobank στο 14%, για την Alpha Bank στο 12,8% και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 10%.  Βάσει των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής και των τρεχουσών τιμών διαπραγμάτευσης η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται 0,59 φορές ως προς τον δείκτη P/TBV (τιμή μετοχής/λογιστική αξία), με ελαφρό premium έναντι του 0,46 της Alpha Bank και των 0,41 και 0,35 για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. 

«Με δεδομένο ότι ο δρόμος για την «εκκαθάριση» των κόκκινων δανείων είναι πλέον ανοικτός, η αγορά θα πρέπει να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για το RoTE», τονίζεται στην έκθεση της χρηματιστηριακής. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Αναβαθμίζουν τις προβλέψεις η Bank of America και η KBW

Η BofA αυξάνει στο 1 ευρώ την τιμή στόχο, αναβαθμίζει κατά μέσο όρο 12% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και διατηρεί τη σύσταση «αγορά». Η KBW ανεβάζει σημαντικά την τιμή στόχο και κατατάσσει την Eurobank ως κορυφαία επιλογή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Επιταχυντής αλλαγών για τις τράπεζες η πανδημία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία και παράλληλα φροντίζει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς του από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Πέντε προκλήσεις για τον τουρισμό, πώς στηρίζει τους επαγγελματίες

Ο ρόλος της Eurobank στην υποστήριξη του τουρισμού τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν προγράμματα χρηματοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και υποστήριξης των τουριστικών επενδύσεων.