ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Φ. Καραβίας: Επιταχυντής αλλαγών για τις τράπεζες η πανδημία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία και παράλληλα φροντίζει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς του από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τις προκλήσεις αλλά και τους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος σε διεθνές και όχι μόνο ελληνικό επίπεδο ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ του Capital Link με θέμα «Banking Sector – Growth & Development Outlook».

Όπως υπογράμμισε υπάρχουν πέντε βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα:

  • Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων τα οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
  • Οι αλλαγές στις εποπτικές αρχές που διέπουν το σύστημα. 
  • Η ύπαρξη ανταγωνισμού από μη «παραδοσιακούς παίκτες» στο τραπεζικό σύστημα. 
  • Η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας και των data και 
  • Η δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς η οποία απαιτεί 24ωρη εξυπηρέτηση χωρίς κόστος. 

Φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η τρέχουσα κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δράσει ως επιταχυντής για την αλλαγή του τραπεζικού μοντέλου. 

Δύο ακόμη παράγοντες που έχουν εμφανιστεί είναι ότι η στροφή στο ψηφιακό κανάλι και στον τραπεζικό τομέα δεν «διαγράφει» τον ανθρώπινο παράγοντα και τον τρόπο με τον οποίο κάθε τραπεζικός οργανισμός θα πρέπει να διαχειρίζεται τους πελάτες του. Παράλληλα οι τράπεζες πρέπει, πλέον, να διαχειρίζονται με πιο γρήγορο αλλά και ασφαλή τρόπο τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στις σχέσεις τους με τους πελάτες. 

Εστιάζοντας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Καραβίας υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στο ζήτημα της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), τόσο στην ίδια τη Eurobank όσο και στις υπόλοιπες τράπεζες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχοντας να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άλμα τους τελευταίους μήνες. Στην Eurobank ολοκληρώσαμε μια ριζική εκκαθάριση του ισολογισμού μας. Μόλις πρόσφατα το χάσμα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο εν λόγω ζήτημα άρχισε να μειώνεται με ταχύτητα. Η σύγκλιση και η ορατή προοπτική μονοψήφιου επιπέδου NPE έχει αναγνωριστεί από την αγορά και έχει οδηγήσει σε υψηλότερες αποτιμήσεις, πολύ πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. 

Στην Eurobank, δεδομένης της προόδου στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε την επόμενη περίοδο για την τράπεζα και ξεκινάμε ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού, για να καταστήσουμε την «Eurobank του 2030» έναν ηγέτη στη περιοχή μας. 

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλή πορεία. Τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων σε εταιρείες έφτασε το 8,3%, σημειώνοντας την υψηλότερη αξία που επιτεύχθηκε από τα μέσα του 2009. Μεταβαίνοντας στο 2021, ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να βοηθήσουμε την οικονομία να γεφυρώσει το τεράστιο επενδυτικό χάσμα περίπου 100 δισ. ευρώ, το οποίο είναι αποτέλεσμα της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Η νομισματική πολιτική στηρίζει ισχυρά την ανάπτυξη, η Ελλάδα διαθέτει άφθονα κεφάλαια για να δαπανήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υπάρχει μια πολιτική και κοινωνική συναίνεση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επομένως, για την Eurobank, ένας από τους κύριους στόχους μας στο εγγύς μέλλον θα είναι να βοηθήσουμε την οικονομία να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική οικονομία, αν και δέχθηκε σκληρό πλήγμα έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις συνέχισαν να εισέρχονται στη χώρα σε διάφορους τομείς, οι τιμές των ακινήτων δεν μειώθηκαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό σήμερα από ό, τι πέρυσι. Η αγορά ήδη τιμολογεί με αυτήν την προοπτική, και αναμένω ότι η σύγκλιση στις αποτιμήσεις των περισσότερων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων - με επικεφαλής τα τραπεζικά - με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχιστεί και θα είναι σημαντική».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοταχώς σε μονοψήφιο δείκτη NPE, υψηλοί στόχοι για τα κέρδη

Μικρές απώλειες από την πανδημία με νέα «κόκκινα» δάνεια 0,9 δισ. φέτος προβλέπει ο Φ. Καραβίας, ενώ δρομολογείται η τιτλοποίηση "Mexico" των 3,3 δισ. ευρώ. Στόχος η διψήφια απόδοση κεφαλαίων από το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Γιατί ξεπέρασε τους στόχους η συμμετοχή στην εθελούσια

Περισσότεροι από 750 εργαζόμενοι δήλωσαν συμμετοχή, ενώ ο στόχος ήταν να αποχωρήσουν έως 700. Η ηλικιακή στόχευση και οι ικανοποιητικοί όροι συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.