ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εθνική: Υψηλή κερδοφορία στο 9μηνο, στόχος η απόδοση κεφαλαίου 9%

Σύμφωνα με την Pantelakis Securities, η ΕΤΕ διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μεγάλη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και λειτουργικού κόστους.

Απόλυτα έτοιμη και ικανή να πετύχει τους στόχους για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROΕ) είναι η Εθνική Τράπεζα, όπως επισημαίνει η Pantelakis Securities σε report της με το οποίο σχολιάζει την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της ΕΤΕ που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. 

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ανακοίνωσης ήταν ότι η ΕΤΕ κατόρθωσε, σε όλα τα επίπεδα, να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το γεγονός ότι έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια απομακρύνει οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή, μοναδικός παράγοντας ανησυχίας, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την πορεία της μετοχής είναι το ποσοστό 40% που κατέχει στην τράπεζα το ΤΧΣ. 

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται η πολύ καλή πορεία του προγράμματος μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) με το αντίστοιχο ποσοστό να υποχωρεί στο 11,8% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΤΕ διαθέτει τη δυνατότητα να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της χωρίς να έχει κεφαλαιακό κόστος και να επιτύχει τον στόχο για μείωση των NPEs στο 6% εντός του επόμενου έτους. 

Ταυτόχρονα, η πολύ καλή εικόνα της κερδοφορίας της τράπεζας για το εννεάμηνο φέτος δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος για ROE 9% για το 2022, ενώ ενδέχεται, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία των οικονομικών μεγεθών, η διαμόρφωση του ROE να είναι ακόμη πιο ελκυστική. 

Στα θετικά για την Εθνική Τράπεζα και το γεγονός ότι προχώρησε στην παροχή νέων χορηγήσεων 2,8 δισ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα, δηλαδή είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο για νέα δάνεια 3,7 δισ. στο σύνολο του 2021. Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα συνεχίζει να διαθέτει άπλετη ρευστότητα, καθώς οι καταθέσεις έφθασαν στα 49,6 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση σε επίπεδο 12μηνου κατά έξι δισ.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο αφορά τη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με δεδομένη και την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αλλά και την εκτίμηση ότι θα υπάρξει και ένα νέο πρόγραμμα ανάλογου τύπου εντός του επόμενου έτους. 

Η πορεία των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τιμές στόχοι για τράπεζες από Eurobank Equities λόγω Ουκρανίας

Τις τιμές στόχους για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς υποβαθμίζει η χρηματιστηριακή, αμετάβλητη η τιμή για την Εθνική. Δεν αλλάζει, πάντως, σε σημαντικό βαθμό η επενδυτική θέση για τις τραπεζικές μετοχές.