ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο ενώ οι αγορές άρχισαν νέο ράλι

Έκλεισαν βιβλία για το 2021 οι ξένοι επενδυτές και γίνεται αισθητή η απουσία τους από την αγορά. Μόλις 34 εκατ. η χθεσινή αξία συναλλαγών χωρίς πακέτα. Αδυναμία ανοδικής κίνησης, την ώρα που κερδίζουν έδαφος οι αγορές σε Ευρώπη - ΗΠΑ.

Εικόνα αγοράς που σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλά τις εξελίξεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, πιστοποιώντας ότι διέπεται από εγγενείς αρρυθμίες που στρεβλώνουν τη φυσιογνωμία της, παρουσιάζει εσχάτως το ελληνικό χρηματιστήριο. Σε μια συγκυρία που υπάρχει μπαράζ θετικών ειδήσεων, όπως η αύξηση του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο κατά 13,4%, εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου και 3ου τριμήνου των εισηγμένων, επιχειρηματική κινητικότητα και deals, αλλά και διαρκές κρεσέντο ιδιωτικοποιήσεων όπως το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου, το Χ.Α. συνεχίζει να «σέρνεται», κάτω από τις 900 μονάδες. 

Η αγορά δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις πρόσφατες απώλειες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, μολονότι οι διεθνείς δείκτες είναι σε τροχιά σχεδόν ολικής επαναφοράς μετά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν οι πληροφορίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του Covid-19, καθώς οι επιστήμονες υποβαθμίζουν την επικινδυνότητά της. Δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν κλείσει βιβλία από το τέλος του Νοεμβρίου και του 11μήνου, οι συναλλαγές τους έχουν μειωθεί αισθητά και το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει καταστεί ακόμη πιο ρηχό, με τον τζίρο να συρρικνώνεται περαιτέρω. 

Την περασμένη Πέμπτη 2/12 οι συναλλαγές κατήλθαν στα 47,80 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή έφτασαν στα 49,9 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 18,91 εκατ. ευρώ, ήτοι το 39,03% ήταν πακέτα, κυρίως σε ΟΛΘ και ΟΤΕ. Δηλαδή, αν αφαιρεθούν τα πακέτα, οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν μόλις 34 εκατ. ευρώ, τζίρος που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερα επίπεδα και αλλαγή επιπέδου για την αγορά. Η ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τα διεθνή χαρτοφυλάκια απ’ ότι έχουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες έχουν μεγαλύτερο βάθος και δεν παρουσιάζουν παρόμοιες –έντονες– αρρυθμίες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το Χ.Α. είχε κάκιστη εικόνα συγκριτικά με σχεδόν όλες τις ξένες αγορές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Τα χρηματιστήρια Μαδρίτης και Μιλάνου ενισχύθηκαν κατά 2,40% και 2,16% αντίστοιχα, κέρδη από +1,39% έως +1,54% είχαν οι μεγάλες αγορές Φρανκφούρτης, Παρισιού και Λονδίνου, ενώ ισχυρότατο ράλι κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, που ενδοσυνεδριακά ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι τελευταίες αναφορές των επιστημόνων για την παραλλαγή Όμικρον του Covid-19 δείχνουν ότι είναι λιγότερο θανατηφόρος από όσο αναμενόταν, μειώνοντας τους φόβους των επενδυτών για πιθανή οικονομική επίπτωση.

Σε μια τέτοια ημέρα λοιπόν, το Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,10% και κάτω από τις 880 μονάδες, υποχώρηση που θα ήταν μεγαλύτερη, εάν δεν υπήρχε η άνοδος κατά 2,38% της μετοχής της Coca Cola HBC, που έχει μεγάλη βαρύτητα στους βασικούς δείκτες. Μολονότι στον Large Cap η εικόνα ήταν μεικτή, στο σύνολο της αγοράς 80 μετοχές υποχώρησαν έναντι μόλις 49 που ενισχύθηκαν. Παράλληλα, ο δείκτης Mid Cap δέχτηκε αυξημένες πιέσεις χάνοντας 1,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,16% στις 563,81 μονάδες, κλείνοντας για 10η συνεχή συνεδρίαση κάτω από τις 600 μονάδες.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Χωρίς «νέα» δεδομένα τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από πλευράς ενδείξεων και καταγραφής δυνάμεων από αγοραστές και πωλητές βρίσκονται οι αναλυτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «ο Γ.Δ. πρέπει να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 880 μονάδες ώστε να δοκιμάσει και πάλι τις 900 μονάδες, ενώ τα επίπεδα των 855 μονάδων δείχνουν ανθεκτικά στην παρούσα φάση. Ουσιαστικά, η μετάλλαξη Όμικρον σε πρώτη φάση δείχνει ότι είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τους αρχικούς φόβους παρόλα αυτά η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει καλύτερα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Συνεχίζοντας, ο χρηματιστής σημειώνει πως «η διόρθωση αύξησε το volatility και παράλληλα το ενδιαφέρον στην αγορά έχοντας παρόλα αυτά να αποδείξει ότι στην παρούσα φάση είδαμε μία γρήγορη διόρθωση πριν την ανοδική συνέχεια. Ο Δεκέμβριος είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων με μικρούς όγκους συναλλαγών, ενώ οι Έλληνες θεσμικοί κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου».

Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης: «Τεχνικά τώρα η ελληνική αγορά θα μας δείξει αν είναι ικανή μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό να καταφέρει να αλλάξει επίπεδο, μιας και η οικονομία δείχνει ότι βρίσκεται σε διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες οικονομίες. Μένει να δούμε το κλείσιμο έτους σε πρώτη φάση που θα μας δείξει επί της αρχής τι περιμένουμε για το 2022. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το κλειδί στην ψυχολογία και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντηρήσουμε τη στήριξη των 854 μονάδων και κατόπιν η αγορά να σταθεροποιηθεί εκ νέου πάνω από τις 900 μονάδες. 

Καλώς ή κακώς η αγορά έστω και βραχυπρόθεσμα είναι δεμένη με τις ξένες αγορές. Θα πρέπει να βρεθεί μία αφορμή για να αλλάξει επίπεδο και να προσεγγίσει ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες χώρες ενώ μπροστά της έχει να δώσει πολλά νέα. Τα επιχειρηματικά νέα είναι δεδομένο ότι είναι πολλά το επόμενο διάστημα ενώ και τα μακροοικονομικά υποστηρίζουν μια θετική εξέλιξη»

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γ.Δ. κάλυψε το ήμισυ των πρόσφατων απωλειών και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο. Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την Παρασκευή 26/11 με το -4,45%, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν πλήρωσε χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης. 

Σε αυτή την διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες επιτυχώς ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση, η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες. 

Προς το παρόν, η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει το όριο της πλαγιοανοδικής τάσης στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις (886) δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εξελισσόμενης ανόδου από τα χαμηλά των 855 μονάδων». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ 23 μηνών για τις τράπεζες στο ΧΑ, «σβήνουν» οι ζημιές της πανδημίας

Ξεπερνούν το 15% τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, επέστρεψε χθες σε τιμή Φεβρουαρίου 2020. Εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους και ελληνικές χρηματιστηριακές, βελτιωμένες οι τιμές - στόχοι.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι «είδαν» στο ΧΑ οι ξένοι θεσμικοί και άρχισαν να... ποντάρουν

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κερδοφορίας εν μέσω πανδημίας και ελκυστικές αποτιμήσεις έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των ξένων. Το γύρισμα της αγοράς στο 2014 και το ξύπνημα των Ελλήνων μικροεπενδυτών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ξύπνησε το Χρηματιστήριο από τον λήθαργο των είκοσι μηνών

Η διάσπαση του κρίσιμου ορίου των 930 μονάδων με εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών φέρνει το ΧΑ πολύ κοντά στο υψηλό επτά ετών που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις δύο χρηματιστών στο Business Daily για την ευχάριστη έκπληξη από την αγορά.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

January Effect στο Χρηματιστήριο με είσοδο ξένων και οδηγό τις τράπεζες

Αυτονομείται η αγορά από το «μουντό» διεθνές κλίμα με τη συνδρομή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που «χτίζουν» θέσεις για το 2022 και στρέφονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μοίρασε» 5,2 δισ. το Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 14 ετών σε άντληση κεφαλαίων

Εντυπωσιακός απολογισμός στην άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ, παρά την υστέρηση σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών. Έσοδα 3,77 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,42 δισ. από εκδόσεις ομολόγων με μεγάλες υπερκαλύψεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Διψήφιες αποδόσεις από 91 μετοχές και 44 με κέρδη πάνω από 50%

Θετικός ο απολογισμός του 11μήνου στο Χρηματιστήριο, παρά την υποχώρηση του Γ. Δείκτη κατά 3,37% τον Νοέμβριο. Συνολικά 115 μετοχές εμφανίζουν θετικό πρόσημο και μόλις 33 αρνητικό. Ράλι 100% - 409,7% από 13 μετοχές. Αναλυτικοί πίνακες.