ΓΔ: 951.34 -0.03% Τζίρος: 16.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

ΟΤΕ και Alpha Bank «κρατούν» σε ανοδική τροχιά τον Γενικό Δείκτη

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τους τίτλους των ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ σε θετική πορεία κινούνται και οι μετοχές των ΔΕΗ και Titan. Διστακτικές οι κινήσεις των επενδυτών.

Με θετικές διαθέσεις κινείται η εγχώρια αγορά, η οποία σήμερα «ευθυγραμμίζεται» σε αρκετά μεγάλο βαθμό με τις τάσεις που επικρατούν και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,22%, κάτι όμως που δεν έπραξε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι ευρωπαϊκές αγορές άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά. 

Στις 11:39 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,25% στις 894,02 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 6,89 εκατ. ευρώ, ενώ «προηγούνται» οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 48 έναντι 21 πτωτικών. Κέρδη 0,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,18%. 

Στο +0,67% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να ενισχύεται 1,32%, τη Eurobank να έχει οριακή μεταβολή και πτώση 0,02%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,71% υψηλότερα ενώ στο +0,75% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Κατά 2,38% υψηλότερα κινείται η μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακοίνωσε την παράταση έως και τις 17 Δεκεμβρίου της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν ισχυρή στήριξη, η οποία αυτή τη φορά προήλθε από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος σε χθεσινή του έκθεση τόνισε πως οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2022 είναι φανερά βελτιωμένες χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NEPs. Επίσης ο οίκος αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022 (στο 0,5% περίπου των σταθμισμένων σε κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων RWAs) μετά τις σημαντικές ζημίες που καταγράφηκαν το 2021 από τις τιτλοποιήσεις δανείων. 

Στη σημερινή συνεδρίαση τον ρόλο του... προωθητή της αγοράς αναλαμβάνει ο ΟΤΕ με τα κέρδη του να φθάνουν στο 1,16%, ενώ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με κέρδη που ξεπερνούν το 1% ξεχωρίζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Titan. Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Lamda Development (-1,34%), παρά τα θετικά μεγέθη που ανακοίνωσε για το 9μηνο, με τη Jumbo να υποχωρεί 1,55%, μετά από την καλή πορεία της στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ 1,30% χαμηλότερα κινείται η ΕΥΔΑΠ. 

Για μία ακόμη φορά στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε φανερό ότι το μεγάλο πρόβλημα για την εγχώρια αγορά είναι η έλλειψη «φρέσκου χρήματος» από ξένους επενδυτές κατά κύριο λόγο, η εμφάνιση του οποίου είναι απόλυτα απαραίτητη προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να κατορθώσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Πιθανώς αυτή η έλλειψη να «βάρυε» και στην απόφαση της Goldman Sachs η οποία σε χθεσινή της έκθεση προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για το ΧΑ το 2022, καθώς αναμένει πλέον ο Γενικός Δείκτης να φθάσει στις 950 μονάδες, από 1.000 μονάδες που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο ενώ βαραίνει το διεθνές κλίμα

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη 1,22% χαμηλότερα με θετική ένδειξη τη μεγάλη μείωση της αξίας των συναλλαγών. Άνοιξαν με «βουτιά» οι αμερικανικοί δείκτες, στα ύψη η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου.