ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Υποτονική ανοδική κίνηση στο ΧΑ με «καχεκτική» αξία συναλλαγών

Σε διεθνές περιβάλλον χρηματιστηριακής στασιμότητας καθώς οι αγορές προσπαθούν να «χωνέψουν» αντιφατικές ειδήσεις, εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση με τον Γεν να προσεγγίζει τις 900 μονάδες αλλά με τις συναλλαγές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η αμφιθυμία των διεθνών χρηματιστηρίων μπροστά στα νέα δεδομένα της πανδημίας αλλά και οι νέοι φόβοι για γρήγορη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ οριοθέτησαν το πλαίσιο, για την σημερινή χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, στο ΧΑ όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή ανοδική μεταβολή ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε καθηλωμένη στην μετριότητα.

Η ανοδική δυναμική που είχε αναπτυχθεί στα χρηματιστήρια όταν άρχισε να γίνεται σαφές ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν είχε την επικινδυνότητα που αρχικά της είχε αποδοθεί έχει παγώσει από χθες και το ίδιο κλίμα διατηρήθηκε σήμερα στις αγορές της Ευρώπης και τις πρώτες ώρες συναλλαγών στη Νέα Υόρκη. Οι επενδυτές σταθμίζουν το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον αν και δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση μπορεί να έχει υψηλή μεταδοτικότητα, κάτι που θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των αιτήσεων για επιδότηση ανεργίας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989, και περισσότερο από όσο περίμενε η αγορά, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για υπερθέρμανση της οικονομίας που θα μπορούσε σε συνδυασμό με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. 

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο η εικόνα της καθημερινής δραστηριότητας σε αυτό το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προσδοκίες ότι η αγορά θα «ζωηρέψει» καθώς είναι εμφανής η απουσία των ξένων επενδυτών, και η καθημεριονή αξία των συναλλαγών παραμένει κολλημένη σε επίπεδα γύρω από τα 50 εκατ. ευρώ σε πτωτικές αλλά και σε ανοδικές συνεδριάσεις. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε σήμερα καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,60% στις 898,29 μονάδες ύστερα από μια συνεδρίαση ελάχιστων συγκινήσεων και περιορισμένων μεταβολών με την αξία των συναλλαγών να καθηλώνεται στα επίπεδα των 46,6 εκατ. ευρώ.

Οι επί μέρους κινήσεις δεικτών και μετοχών δεν αντέχουν σε σοβαρό σχολιασμό. Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα καθώς κινήθηκε ανοδικά η Alpha Bank κερδίζοντας 2,36% όπως και η Τρ. Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 1,36% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank και με πτώση 0,77% η Εθνική.

Κατά τ' άλλα έγιναν ορισμένες κινήσεις επιλεκτικών τοποθετήσεων στις μετοχές του ΟΠΑΠ (1,48%), του ΟΤΕ (2,03%), της Jumbo (1,96%) και της Motor Oil (2,61%) που όμως δεν ήταν αρκετές για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με την ευρύτερη τάση της αγοράς και ειδικότερα για το αν έχει οποιαδήποτε πειστικότητα η εκ νέου προσέγγιση των 900 μονάδων όταν όλες οι συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου χαρακτηρίζονται από την καχεξία των συναλλαγών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες η αξία των συναλλαγών χωρίς τα πακέτα, έπεσε πολύ κάτω και από τα 40 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+2,45%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,94%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-0,58%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,33%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Alpha Bank με 3.296.454 και 2.945.574 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 9,346 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 7,468 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μύλοι Κεπενού +13,75% και Βιοκαρπέτ +12,08%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(π) -20,65% και SATO (κ) -10,11%.

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

  • ΤΙΤΑΝ:13,7800 +0,15%
  • ΑΔΜΗΕ: 2,5000 αμετάβλητη
  • ALPHA BANK: 1,0850 +2,36%
  • AEGEAN AIRLINES: 4,9800 -1,78%
  • VIOHALCO: 4,5000 -0,44%
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 9,7600 -0,20%
  • ΔΕΗ: 9,7200 -0,10%
  • COCA COLA HBC:28,7400 -0,21%
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1,3600 +0,82%
  • ΕΛΠΕ: 6,1100 +2,17%
  • ELVALHALCOR: 1,9320 +1,15%
  • ΕΘΝΙΚΗ: 2,8280 -0,77%
  • ΕΥΔΑΠ: 7,5300 -0,26%
  • EUROBANK: 0,9200 αμετάβλητη
  • ΕΧΑΕ: 3,7600 +0,13%
  • LAMDA DEVELOPMENT: 7,2200 +0,42%
  • MOTOR OIL: 14,1500 +2,61%
  • JUMBO: 12,9900 +1,96%
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: 15,3400 +0,07%
  • ΟΛΠ: 17,8800 -0,33%
  • ΟΠΑΠ: 12,6500 +1,28%
  • ΟΤΕ:16,1000 +2,03%
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 1,3460 +1,36%
  • ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 8,6100 -1,71%
  • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 13,4200 +1,05%
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. τεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στο Χρηματιστήριο, κέρδη +1,44% ο ΓΔ με αιχμή Aegean και τράπεζες

Πάνω από τις 2.050 μονάδες ο Γενικός Δείκτη με τράπεζες και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στα 255 εκατ. η αξία συναλλαγών. Σε επίπεδα ρεκόρ η Wall Street.