ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ήπιες πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνών πιέσεων

Καθώς οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε πτωτική πορεία με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, ο Γενικός Δείκτης χάνει έδαφοος αλλά διατηρείται πάνω από τις 890 μονάδες.

Με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες και στις ΗΠΑ, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει ήπιες πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει σημάδια αντοχής πάνω από τις 890 μονάδες.

O Γενικός Δείκτης στις 11:23, διαμορφώνεται στις 894,72 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,40% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 3,23 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές σταθμίζουν το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον αν και δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση μπορεί να έχει υψηλή μεταδοτικότητα, κάτι που θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα η εικόνα της δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο παραμένει υποτονική μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως θα «ζωντανέψει» η αγορά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς είναι εμφανής η απουσία των ξένων επενδυτών, και η καθημερινή αξία των συναλλαγών παραμένει κολλημένη σε επίπεδα γύρω από τα 50 εκατ. ευρώ σε πτωτικές αλλά και σε ανοδικές συνεδριάσεις. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές, η χαμηλή πτήση της βρετανικής οικονομίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, ενισχύθηκε ελάχιστα τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με την ειδησεογραφία γύρω από την πανδημία και τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν οδηγήσει σε διορθωτική πορεία τα χρηματιστήρια, με τον DAX να βρίσκεται 0,40% χαμηλότερα, τον CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 0,50% και τον FTSE 100 του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,20%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,04%.Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει η μετοχή της Coca Cola HBC με κέρδη 0,35% και η Viohalco με κέρδη 0,56%. Άνοδος 0,37% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ ενώ η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται κατά 1,28%. Αντιθέτως, πτώση 1,62% καταγράφει η μετοχή της Jumbo, ενώ ο τίτλος του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 0,78% και της ΔΕΗ 0,51%. Απώλειες 0,59% για την Mytilineos και 0,41% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αρνητική η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,45%. Οριακή άνοδο καταγράφει η μετοχή της Εθνικής κατά 0,07% ενώ η Τρ. Πειραιώς κερδίζει 0,22%. Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της Eurobank με απώλειες 0,65% ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,83%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,35%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,33%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου(-1,31%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,11%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +10,18% και Ιατρικό +3,92%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -3,15% και Byte Computer -2,03%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκόνταψε» στις 870 μονάδες ο Δείκτης, «βάρυνε» την αγορά ο ΟΤΕ

Διαθέσεις για ανοδική αντίδραση έδειξε η αγορά με τη βοήθεια και του βελτιωμένου διεθνούς κλίματος. Κέρδισαν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, δέχτηκε πίεση ο ΟΤΕ. Ισχυρό σημείο αντίστασης αποδείχτηκαν οι 870 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έχασε τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπό πίεση τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Σαφής η επικράτηση των πωλητών, μέτρια η αξία συναλλαγών. Το γύρισμα της Coca Cola σε θετικό πρόσημο βοήθησε στη μείωση των απωλειών του Γενικού Δείκτη. Viohalco και Titan διασώθηκαν με θετικό κλείσιμο.