ΓΔ: 862.77 -0.49% Τζίρος: 19.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

ΟΤΕ και Coca-Cola HBC ωθούν τον Γενικό Δείκτη άνω των 900 μονάδων

Κέρδη άνω του 1% για τους δύο δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ θετική είναι η εικόνα και για τις τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές και στην εγχώρια αγορά να στρέφουν το βλέμμα στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Με χείρα βοηθείας από τα δύο πιο «βαριά χαρτιά» του, ήτοι Coca-Cola HBC και ΟΤΕ η ελληνική αγορά ξεκινά με τις καλύτερες διαθέσεις τη νέα εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται υψηλότερα από το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων και τις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Ανάλογο κλίμα ισχύει και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,68%. 

Στις 11:48 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,54% στις 903,49 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 9,10 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών καθώς είναι 43 έναντι 25 πτωτικών και 18 που διατηρούνται αμετάβλητες. Κέρδη 0,51% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,21% υψηλότερα. 

Κέρδη 0,46% για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς η μετοχή της Eurobank έχει άνοδο 0,42%, η Alpha Bank έχει κέρδη 0,46%, η Εθνική Τράπεζα κινείται 0,25% υψηλότερα, ενώ στο +0,89% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Καλύτερη η εικόνα για την Attica Bank με κέρδη 2,75% μετά και την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τα ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως προαναφέρθηκε, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Coca-Cola HBC (+1,35%) και του ΟΤΕ (+1,24%), η βαρύτητα των οποίων ωθεί υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα πιέσεις αν και όχι τόσο επιθετικές, με απώλειες που κυμαίνονται από 0,13% έως και 0,6% σημειώνουν οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Mytilineos, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. 

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και οι συμμετέχοντες στο ΧΑ αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα η συνεδρίαση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς η διοίκηση της τράπεζας θα αποφασίσει τον σταδιακό περιορισμό των αγορών ομολόγων μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ. Όπως έχει εξηγήσει η ΕΚΤ το εν λόγω πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραματιστεί στα τέλη Μαρτίου 2022, αλλά θα συνεχιστούν οι επανεπενδύσεις των κερδών από τα ομόλογα που έχουν αγοραστεί, μία προοπτική θετική για τα ελληνικά χρεόγραφα, τα οποία, λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν συμμετέχουν στο παραδοσιακό πρόγραμμα ΑΡΡ. 

Παράλληλα και ασχέτως αν σε επίπεδο αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο υστερεί έναντι των διεθνών δεικτών και μολονότι νέες εισαγωγές εταιρειών δεν υπάρχουν και αυτό αποτελεί μεγάλη παθογένεια, εντούτοις το 2021 ήταν ένα κομβικό έτος καθώς καταγράφηκε ρεκόρ 14 ετών στη συνολική άντληση κεφαλαίων από τις εισηγμένες.

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο να παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και δομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην αντανακλά τις εξελίξεις στην οικονομία ούτε την πορεία των εισηγμένων, εντούτοις το 2021 έγιναν οκτώ αυξήσεις κεφαλαίου και επτά εκδόσεις εισηγμένων ομολόγων, που απέφεραν έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ στις εταιρείες.

Μέσω των οκτώ ΑΜΚ του 2021 –με κορυφαίες αυτές της ΔΕΗ και της Πειραιώς– οι εισηγμένες άντλησαν συνολικά 3,772 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άντληση μέσω ΑΜΚ από το 2007, όταν η MIG είχε κάνει τη θηριώδη αύξηση των 5,19 δισ. ευρώ. Εξαιρούνται βέβαια οι χρονιές των μεγάλων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, παραμένει αρνητικό το διεθνές κλίμα

Θετική η εικόνα για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές αλλά και για ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να προσπαθεί να διατηρήσει τη θετική πορεία. Ράλι με κέρδη άνω του 5% για Intrakat.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Καλύφθηκε το χαμένο έδαφος στο ΧΑ με ώθηση από τις αλλαγές στον MSCI

Όλες οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη καλύφθηκαν με τη δυναμική αντίδραση (+2,43%) στη σημερινή συνεδρίαση. Τη σκυτάλη ανόδου από την Εθνική πήραν Eurobank και Πειραιώς. Ισχυρή άνοδος Coca Cola, Mytilineos, Jumbo.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ με «άλμα» ETE – Mytilineos μετά την ένταξη στον MSCI

Εκρηκτικά τα κέρδη για Εθνική Τράπεζα άνω του +7%, και για Mytilineos υψηλότερα του +6%, μετά την ένταξή τους στον δείκτη ΜSCI. Υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών το ΧΑ, με τον Γεν. Δείκτη να ενισχύεται κατά +2,65%.