ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ήπια διακύμανση στο ΧΑ με προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Θετική πορεία για αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ και η ελληνική αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις Fed και ΕΚΤ.

Η καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι αυτή που οδηγεί σε καλή πορεία την εγχώρια αγορά, η οποία πάντως συντάσσεται πλήρως με τα «προσεκτικά» βήματα που ακολουθούν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση και επιτόκια. με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,5%. 

Στις 11:21 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει άνοδο 0,39% στις 888,87 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 4 εκατ. ευρώ και τις ανοδικές μετοχές να επικρατούν καθώς φθάνουν στις 41 έναντι 16 που κινούνται με απώλειες. Κέρδη 0,40% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,14%. 

Στο +0,50% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει καθώς έχει κέρδη 1%, ενώ άνοδο 0,19% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 0,39% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +0,08%. 

Στο ταμπλό του ΧΑ  οι ΕΧΑΕ, Viohalco, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Sarantis σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ στον αντίποδα, η Aegean Αirline εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς υποχωρεί1,40%. Κέρδη 0,62% για τη μετοχή του ΟΤΕ, ο οποίος σχεδόν... μονοπωλεί την ειδησεογραφία μετά την ανακοίνωσή για επενδύσεις 3 δισ. μέχρι το 2027 για την ανάπτυξη οπτικών ινών. Όπως, δε, ανέφερε η εταιρεία οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν να συμβάλλον στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που έχει μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη οπτικών ινών, και να έρθει η οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ θα αναβαθμίσει και τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού ίντερνετ στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να μην ταυτιστεί με τα διεθνή χρηματιστήρια σε ό,τι αφορά τη στάση αναμονής για τις αποφάσεις των Fed και EKT, καθώς στην πρώτη περίπτωση αυτές θα επηρεάσουν την παγκόσμια και όχι μόνο την αμερικανική οικονομία, ενώ στην περίπτωση της ΕΚΤ οι αποφάσεις της για το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ έχουν άμεση σχέση με την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν μόνο σε αυτό και όχι στο «παραδοσιακό» ΑΡΡ, λόγω του ότι η χώρα μας δεν διαθέτει αξιολόγηση investment grade. 

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+0,89%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+0,64%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,81%) και του Πετρελαίου (-0,25%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +9,70% και Logismos +3,74%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Aegean Airlines -1,40% και Τζιρακιάν -1,39%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας στο ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 1% στη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκαν σε 0,80% οι απώλειες της εβδομάδας. Ισχυρή παρουσία από τις τράπεζες με άνοδο 4,17%, ανοδικά και η Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησε σημαντικά η μετοχή του ΟΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.