ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε πτωτική κίνηση ο Γενικός Δείκτης παρά την άνοδο στην Ευρώπη

Μόλις τέσσερις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 22 εκατ. ευρώ και τους επενδυτές να βρίσκονται σε...πρόωρες χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Το μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων επαναλαμβάνει η χρηματιστηριακή αγορά και σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη λίγο μετά τις 14:00 να διευρύνει τις απώλειές τους και να διολισθαίνει προς το επίπεδο των 880 μονάδων, ενώ αντίθετα με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,48%. 

Στις 15:06 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,43% στις 881,50 μονάδες, μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 881,33 μονάδων, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 889,11 μονάδες (+0,42%). Σταθερά σε υποτονικό επίπεδο η αξία των συναλλαγών στα 22,06 εκατ. ευρώ, με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 62 έναντι 28 ανοδικών. Πτώση 0,49% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,27%. 

Διευρύνει τις απώλειές του ο τραπεζικός δείκτης, καθώς υποχωρεί 0,72%, με τη μετοχή της Eurobank να έχει απώλειες 1,04%, της Alpha Bank να αποδυναμώνεται 0,85%, της Εθνικής Τράπεζας να κινείται 0,18% χαμηλότερα, ενώ στο -0,76% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς

Μόλις τέσσερις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν θετική πορεία, με τον τίτλο της ΕΧΑΕ να ενισχύεται 1,76%, της Sarantis 0,23%, ενώ η έστω και ήπια ανοδική πορεία για τα δύο «βαριά» χαρτιά του ΧΑ, ήτοι Coca-Cola και ΟΤΕ, με κέρδη 0,17% και 0,31% αντίστοιχα, βοηθά ώστε ο Γενικός Δείκτης να μην κινηθεί σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Όσο για τις πτωτικές μετοχές, απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean Airlines, ΔΕΗ, ElvalHalcor και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει, για μία ακόμη φορά, αδιάφορο έναντι θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, ενώ ακόμη και τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έδειξαν ότι η ανάπτυξη  θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που έχει εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών. 

Παράλληλα σε σημερινή της έκθεση η DZ Bank εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 8%, ενώ θα παραμείνει ισχυρή και το 2022 με ρυθμό κοντά 4% με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει πλήρως στα επίπεδα προ πανδημίας. Την επόμενη διετία η ανάπτυξη αναμένεται να οδηγηθεί από τις επενδύσεις οι οποίες και θα υποστηριχθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Εθνική με 1.223.560 και 1.035.985 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 3,002 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 2,928 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +9,70% και Medicon +4,40%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ -19,50% και Λάνακαμ(κ) -6,67%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,92%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,34%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,06%) και των Κατασκευών (-0,77%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκόνταψε» στις 870 μονάδες ο Δείκτης, «βάρυνε» την αγορά ο ΟΤΕ

Διαθέσεις για ανοδική αντίδραση έδειξε η αγορά με τη βοήθεια και του βελτιωμένου διεθνούς κλίματος. Κέρδισαν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, δέχτηκε πίεση ο ΟΤΕ. Ισχυρό σημείο αντίστασης αποδείχτηκαν οι 870 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έχασε τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπό πίεση τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Σαφής η επικράτηση των πωλητών, μέτρια η αξία συναλλαγών. Το γύρισμα της Coca Cola σε θετικό πρόσημο βοήθησε στη μείωση των απωλειών του Γενικού Δείκτη. Viohalco και Titan διασώθηκαν με θετικό κλείσιμο.