ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Οδηγούν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Σε πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων που έχουν επίκεντρο στις τραπεζικές μετοχές, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει για ακόμη μια συνεδρίαση στα χαμηλά.

Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές παρασέρνει χαμηλότερα την χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, σβήνοντας τα χθεσινά κέρδη που σημειώθηκαν μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα.

Οι δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ μπορεί να ξύπνησε από τον «λήθαργο» την χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δείχνει ότι ξεμένει γρήγορα από καύσιμα η αγορά στην προσπάθεια να ξεπεράσει τις 900 μονάδες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ότι η κεντρική τράπεζα ήθελε να στείλει ένα σήμα στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόφαση της να συνεχίσει να τα υποστηρίζει με αγορές και μετά την λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία στην περίπτωση που θα δέχονταν πιέσεις λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Ουσιαστικά η ελληνική αγορά ομολόγων και η οικονομία μπαίνουν σε μια νέα φάση όπου δεν θα υπάρχει μεν μιας συνεχής ροή τοποθετήσεων στα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ αλλά η κεντρική τράπεζα θα παραμένει σε επιφυλακή και μέσω της επανεπένδυσης εσόδων από το πρόγραμμα για την πανδημία θα προχωρά στην στήριξη των ελληνικών τίτλων όταν υπάρχει αύξηση των αποδόσεων που θα αποδίδεται σε κάποιους εξωτερικούς παράγοντες και όχι σε τυχόν εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης.

O Γενικός Δείκτης στις 16:00, διαμορφώνεται στις 886,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,66%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 30,72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,58%.

Σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη που έχει χάσει τελείως τα χθεσινά κέρδη, σημειώνοντας απώλειες 2,22%. Η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει πτώση 2,14%, η Τρ. Πειραιώς κινείται χαμηλότερα κατά 2,19%, ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,34% και εκείνη της Eurobank κατά 2,90% ενώ η Attica Bank βυθίζεται κατά 5,57%.

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης στήριξη προσφέρουν τα βαριά χαρτιά της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με μικρά κέρδη 0,27% και 0,40% αντίστοιχα ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 1,65%. Κέρδη 0,16% για την Jumbo και 0,14% για την Lamda Development. Εκεί τελειώνουν και τα θετικά νέα για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς απώλειες 0,34% σημειώνει η μετοχή της Coca Cola HBC που έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος. Πτώση 0,74% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχωρεί κατά 1,14% και η μετοχή της Elvalahalcor βρίσκεται χαμηλότερα κατά 3,32%. Απώλειες 1,68% για την μετοχή της Ελλάκτωρ και 1,48% για την Aegean μετά τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (+0,21%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-1,98%) και των Ταξιδιών (-1,16%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 1.393.525 και 1.181.982 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 4,311 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 2,376 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας στο ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 1% στη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκαν σε 0,80% οι απώλειες της εβδομάδας. Ισχυρή παρουσία από τις τράπεζες με άνοδο 4,17%, ανοδικά και η Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησε σημαντικά η μετοχή του ΟΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.