ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Σε ανοδική πορεία το Χρηματιστήριο, με ώθηση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση

Ξεχωρίζει η μετοχή της Eurobank με άνοδο που ξεπερνά το 1,6%, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με θετική διάθεση ξεκίνησαν το 2022 οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά και τις 900 μονάδες, ενώ ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον σε επίπεδο ποσοστιαίας ανόδου, καθώς ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,54%. 

Στις 11:43 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει άνοδο 0,60% στις 898,70 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,49 εκατ. ευρώ, ενώ απόλυτη είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 53, έναντι 20 πτωτικών και 16 που διατηρούνται αμετάβλητες. Κέρδη 0,68% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,93%. 

Κέρδη 0,88% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, με την καλύτερη πορεία να ακολουθεί η μετοχή της Eurobank καθώς ενισχύεται 1,64%, ενώ κέρδη 0,97% εμφανίζει η Alpha Bank και 0,70% η Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα πτωτικά κινείται ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας με απώλειες 0,20%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo, Lamda DevelopmentΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Sarantis (-1,35%), ενώ ήπια πτωτική πορεία ακολουθούν Coca-Cola HBC και ΕΥΔΑΠ. 

Οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής αγοράς το 2022, ενώ τονίζουν ότι οι κλάδοι που θα ευνοηθούν περισσότερο είναι αυτοί που σχετίζονται με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κλάδος της πληροφορικής έχει μπροστά του το τεράστιο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεκάδων κρατικών οργανισμών αλλά και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ έρχεται κοσμογονία έργων που ξεπερνούν σε αξία τα 7 δισ. ευρώ. Ένα πρωτοφανές κρεσέντο έργων που απαιτεί νέα και ισχυρότερα σχήματα, μια πραγματικότητα που «εγκαλεί» και τους μεγάλους ομίλους των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Wind και Vodafone) να συνδράμουν μέσω συμπράξεων με ομίλους αμιγώς πληροφορικής. Παράλληλα καλή πορεία εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν οι τομείς των κατασκευών, ενέργειας, αλλά και ο τραπεζικός. 

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+1,59%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,46%) και του Εμπορίου (+1,22%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Audiovisual +7,13% και Unibios +5,00%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Αστικά Ακίνητα -4,52% και Τζιρακιάν -1,01%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. τεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στο Χρηματιστήριο, κέρδη +1,44% ο ΓΔ με αιχμή Aegean και τράπεζες

Πάνω από τις 2.050 μονάδες ο Γενικός Δείκτη με τράπεζες και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στα 255 εκατ. η αξία συναλλαγών. Σε επίπεδα ρεκόρ η Wall Street.