ΓΔ: 1459.09 0.78% Τζίρος: 74.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι «καυτοί» κλάδοι του 2022 στο ΧΑ και οι προβλέψεις των αναλυτών

Πληροφορική, κατασκευές, ενέργεια και τράπεζες είναι οι κλάδοι που ευνοούνται από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την οικονομική ανάκαμψη. Τι προβλέπουν για τον επόμενο χρόνο τρεις αναλυτές.

Οι κλάδοι που σχετίζονται με τα τεράστια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή η τεχνολογία και η πληροφορική, καθώς και οι κατασκευές και οι υποδομές, συνδυαστικά με τον κλάδο που θα «τρέξει» την πράσινη μετάβαση, δηλαδή την ενέργεια, φαίνεται πως θα παραμείνουν στο προσκήνιο και το 2022.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές αυτών των κλάδων πρωταγωνίστησαν σε επιχειρηματικές συμφωνίες, μετοχικές ανακατατάξεις, deals, συμμαχίες και μετοχικές αποδόσεις το 2021 κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος.

Ο κλάδος της πληροφορικής έχει μπροστά του το τεράστιο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεκάδων κρατικών οργανισμών αλλά και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ έρχεται κοσμογονία έργων που ξεπερνούν σε αξία τα 7 δισ. ευρώ. Ένα πρωτοφανές κρεσέντο έργων που απαιτεί νέα και ισχυρότερα σχήματα, μια πραγματικότητα που «εγκαλεί» και τους μεγάλους ομίλους των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Wind και Vodafone) να συνδράμουν μέσω συμπράξεων με ομίλους αμιγώς πληροφορικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της πληροφορικής έδωσε πάνω από δέκα deals μέσα στο 2021, ενώ μια ελληνική εταιρεία, η Intrasoft International εξαγοράστηκε από το δανικό όμιλο Netcompany έναντι 235 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος των υποδομών είναι κατ’ εξοχήν στο προσκήνιο καθώς ήδη το 2021 ξεκλείδωσαν μεγάλα και κομβικά έργα (Γραμμή 4 Μετρό, Εγνατία, Ελληνικό κ.α.) ενώ μένουν να ξεκινήσουν είτε το 2022 είτε τα επόμενα χρόνια έργα οδικά, σιδηροδρομικά και άλλα έργα υποδομών (λιμάνια, σήραγγες κ.λπ.) συνολικού προϋπολογισμού 13 δισ. ευρώ.

Στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών και της ενέργειας έλαβαν χώρα σημαντικές μετοχικές εξελίξεις το 2021 με την είσοδο του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της κας Μαριάννας Λάτση στον ίδιο όμιλο, ενώ ήταν και ο κλάδος που συγκέντρωσε τα περισσότερα κεφάλαια φέτος από αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων.

Συνάμα, ο κλάδος της ενέργειας και των ΑΠΕ είναι στην αιχμή των εξελίξεων και οδηγός στη νέα «πράσινη» μετάβαση που παρά τους τωρινούς κλυδωνισμούς, νομοτελειακά θα έρθει. Για όλους αυτούς τους λόγους, υποδομές, κατασκευές και ενέργεια θα παραμείνουν στην αιχμή – επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά – και το 2022.

Βεβαίως, το… αίνιγμα (και) του 2022 θα είναι ο τραπεζικός κλάδος που υπό προϋποθέσεις δύναται να βγει στο προσκήνιο και να «τραβήξει» την αγορά υψηλότερα, καθώς το Χ.Α. είναι μια τραπεζοκεντρική αγορά. Οι τράπεζες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης με αύξηση των χορηγήσεων, σε μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας, προσβλέποντας σε επιστροφή σε διψήφιους δείκτες απόδοσης κεφαλαίων.

Οποιαδήποτε μεγάλη άνοδος και αλλαγή επιπέδου μπορεί να έρθει μέσα από τον τραπεζικό κλάδο που είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει την αγορά στις 1.000 ή στις 1.200 μονάδες πολύ εύκολα. Θυμίζουμε πως στην τελευταία μεγάλη άνοδο του Χ.Α., το 2019, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κάνει ράλι +50%, ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος οδηγός έχοντας ετήσια κέρδη +101%.

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Πληροφορική, Βιομηχανία, Κατασκευές και Ενέργεια

Το 2021 μπορεί να έκλεισε με κέρδη μόλις 10,43% για το Γ.Δ. του Χ.Α., όμως ένα μεγάλο μέρος μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έδωσαν σημαντικότατες αποδόσεις, που χρόνια είχαν να καταγραφούν στο συγκεκριμένο χώρο. Ο κλάδος πρωταθλητής φυσικά ήταν αυτός της πληροφορικής όπου είχε και αστρονομικές αποδόσεις που θα ζήλευαν ακόμα και μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, συνδυαστικά με την εξέλιξη των έργων που μέλλουν να γίνουν εντός του 2022 και αργότερα, δείχνουν ότι οι κλάδοι της Πληροφορικής, της Βιομηχανίας, των Κατασκευών και της Ενέργειας –ο οποίος φαίνεται πως μπαίνει σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων- θα συνεχίσουν να είναι πρωταγωνιστές και το νέο έτος. Ο βασικός λόγος είναι ότι θα είναι και οι πιο ωφελημένοι κλάδοι από τα έργα που γίνονται και θα γίνουν μέσω των ευρωπαϊκών πακέτων.

Πλέον, το βασικό ερώτημα για το 2022 είναι αν μπορεί να καταστεί και το έτος που θα δώσει ώθηση στην αγορά ο τραπεζικός κλάδος. Καλώς ή κακώς, πρόκειται για τον κλάδο που μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις στην αγορά, να προσδώσει βάθος και να «σπάσει» τη μακροχρόνια συσσώρευση, βοηθώντας το Γ.Δ. να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί – κατ’ αρχήν – προς τις 1.000 μονάδες.

Πλέον με λιγότερα βαρίδια από κόκκινα δάνεια, με νέα κεφάλαια που έχει θωρακιστεί αλλά και με το άνοιγμα της οικονομίας, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί επιτέλους να κάνει έστω και σταδιακά την δουλειά την οποία είναι και «ταγμένος» να κάνει. Μέχρι στιγμής και για το σύνολο της τελευταίας 12ετίας, η οικονομία κινείται χωρίς ιδιαίτερο leverage και όλοι οι υπολογισμοί που γίνονται είναι χωρίς να υπολογίζεται ο νέος τραπεζικός δανεισμός.

Διεθνώς, οι αγορές φοβούνται το μέγεθος του πληθωρισμού που από αυτό εξαρτάται και το μέγεθος της αύξησης επιτοκίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως έχουμε ένα πακέτο μέτρων στήριξης που δεν τα είχαμε καν φανταστεί την τελευταία 10ετία μιας και η οικονομία πήγαινε με σβηστές μηχανές και με ελάχιστο δανεισμό.

Από την άλλη όσο περνάει ο καιρός πλησιάζει και η είσοδος της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα με κάποιους οίκους να το περιμένουν και στο 2ο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ στο νέο έτος κάνουν λόγο για 5%, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα μπορέσει να ρίξει και το χρέος κάτω από το 200% του ΑΕΠ.

Εν κατακλείδι, το 2022 οι αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από δώδεκα χρόνια και οριστική έξοδο από την κατηγορία junk. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις και οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενισχύει το σενάριο ταχύτερης πορείας προς το investment grade το 2022, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας που ακολούθησε την έξοδο της από τα μνημόνια.

Μ. Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕ): Τράπεζες, Ενέργεια, τουρισμός, κατασκευές και λιανικό εμπόριο

Τράπεζες, ενέργεια, τουρισμό, κατασκευές και λιανικό εμπόριο βλέπει να βρίσκονται στο επενδυτικό προσκήνιο του 2022 ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Για τον τραπεζικό τομέα τονίζει πως η χρονιά έκλεισε με λιγότερες εκκρεμότητες από αυτές που ξεκίνησε, καθώς ο κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές, ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

Ο αναλυτής τονίζει πως η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο για τον ενεργειακό κλάδο και τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες σε επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς, απέκτησε ισχυρή ρευστότητα ικανή να οδηγήσει με ταχύτερους ρυθμούς την ενεργειακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Έτσι, στις βασικές επενδυτικές επιλογές του 2022 η Beta Χρηματιστηριακή περιλαμβάνει εταιρείες που έδειξαν ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση, έχουν χαμηλή έκθεση ή έχουν αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και θα ωφεληθούν από τις εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Quest Συμμετοχών, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ καλύπτουν τα βασικά ζητούμενα της ανάπτυξης, των μερισμάτων και των προοπτικών από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τονίζει η Beta. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι επιλογές της ΑΧΕ είναι οι Autohellas, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Cenergy Holdings, Intrakat και Fourlis.

Π. Τσούρτης (Merit ΧΑΕΠΕΥ): Αμυντικοί κλάδοι και εστίαση στα θεμελιώδη

Εκτιμούμε ότι το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και της πιθανής διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, αναφέρει ο Π. Τσούρτης από τη Merit ΧΑΕΠΕΥ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι υψηλός (5,1%) λόγω του τουρισμού, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και των εξαγωγών.

Ο βασικός κίνδυνος είναι η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, με αρνητική επίπτωση τόσο στο κόστος των επιχειρήσεων όσο και στην κατανάλωση. Εάν η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους συνεχιστεί και πέρα από το δύσκολο πρώτο τρίμηνο λόγω καιρικών συνθηκών, τότε η αυξητική τάση του πληθωρισμού δεν θα είναι προσωρινή αλλά μόνιμη και θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, μειώνοντας τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει και πάλι την δημοσιονομική προσαρμογή, λόγω των υψηλών δίδυμων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους που βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2011! 

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων κινδύνων θα επιβραδύνει τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ όσο και την πτωτική τάση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του τραπεζικού συστήματος. 

Σε αυτό το περιβάλλον, προτιμούμε κλάδους οι οποίοι είναι πιο αμυντικοί και εταιρείες οι οποίες παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και δεν είναι υπερδανεισμένες. Κλάδοι και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την ενέργεια και την τεχνολογία, έχουν πλεονέκτημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές επιλογές μας για το 2022 είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργεική, Μοτοδυναμική και Byte Computer. Πρόκειται για εταιρείες με πολύ καλά θεμελιώδη στοιχεία και ελκυστικές αποτιμήσεις. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει δεσμευτεί για την καταβολή μικτού μερίσματος τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή κάθε χρόνο, η Μοτοδυναμική επηρεάζεται θετικά από την έκθεση στον τουρισμό λόγω της Sixt, ενώ οι Τέρνα Ενεργειακή και Byte επηρεάζονται θετικά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.