ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

January Effect στο Χρηματιστήριο με είσοδο ξένων και οδηγό τις τράπεζες

Αυτονομείται η αγορά από το «μουντό» διεθνές κλίμα με τη συνδρομή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που «χτίζουν» θέσεις για το 2022 και στρέφονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας.

Με εξαιρετικούς οιωνούς έχει ξεκινήσει τη νέα χρονιά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αυτονομήθηκε τις τελευταίες ημέρες από το διεθνές αρνητικό κλίμα, παρουσιάζοντας μια αναβαθμισμένη εικόνα κυρίως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ξένους θεσμικούς. 

Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό το Χ.Α. αυτονομήθηκε σε περισσότερες από μία συνεδριάσεις έναντι του διεθνούς κλίματος και μολονότι δεν έχει υποσκελίσει ακόμη τη ζημιά από τον Covid-19, εντούτοις ξεκινά το 2022 στο γνώριμο μοτίβο του January Effect, δηλαδή της αναθέρμανσης του επενδυτικού κλίματος από τις τοποθετήσεις ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία επιστρέφουν με θερμές διαθέσεις μετά την ανάπαυλα του Δεκεμβρίου και «χτίζουν» τις θέσεις τους για τη νέα χρονιά, αξιοποιώντας τις σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η διάθεση διαφοροποίησης από το κλίμα των ξένων αγορών είχε διαφανεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ενώ οι διεθνείς δείκτες διόρθωσαν, το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά κατά 1,47%, με τις τράπεζες να κερδίζουν +3,68%, ενώ έγινε ακόμη πιο εμφατική χθες, όπου σε μια συνεδρίαση που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 «βούτηξε» σε ποσοστό 1,48% και η Wall Street «ταλαιπωρήθηκε» από τις προβλέψεις για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022, το Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,32% ενώ έφτασε έως το +1,93%

Καταλύτης για αυτή την εξέλιξη είναι ο τραπεζικός κλάδος που ήδη κερδίζει 7,72% στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, ανεβάζοντας προοδευτικά ρυθμούς, καθώς την Παρασκευή διακίνησε τζίρο πάνω από 29 εκατ. ευρώ, κλείνοντας κοντά στις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ χθες έκλεισε στις 619,34 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαΐου 2021, ήτοι οκτώ μήνες πίσω! Παράλληλα, διακίνησε τζίρο 56,6 εκατ. ευρώ, πάνω από τον μισό του συνόλου των μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη Eurobank και Εθνική υποσκέλισαν εντελώς τη ζημιά από τον Covid-19, κλείνοντας χθες σε υψηλό 26 μηνών, έχοντας άνοδο 10,70% και 5,39% αντίστοιχα το 2022. Παράλληλα, μεγάλες εισροές καταγράφονται στη μετοχή της Alpha Bank που κερδίζει στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις 8%, έχοντας συνολικές συναλλαγές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες υποδηλώνουν τοποθέτηση ισχυρών παικτών.

Την περασμένη Παρασκευή, ο τζίρος του Χ.Α. εκτοξεύτηκε πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ, παρ’ ότι οι μέσες συναλλαγές της εβδομάδας ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ο τζίρος έφτασε στα 100,82 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις υψηλότερες καταγραφές των τελευταίων πολλών μηνών, στοιχείο που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οδηγός και χθες ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ενώ δέσποσε έχοντας συμπεριφορά leader η Alpha Bank, που διακίνησε πάνω από το ¼ του τζίρου της αγοράς με 27,31 εκατ. ευρώ, έχοντας και τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο τον Large Cap με +5,18%.

Οι καταλύτες που διαφοροποίησαν την εικόνα του Χ.Α. 

Αναλυτές της ελληνικής αγοράς επισημαίνουν πως αυτό που λαμβάνει χώρα είναι ένα… κλασικό January effect, καθώς πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια προβαίνουν στο «χτίσιμο» των θέσεων όλου του έτους στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Έτσι, λόγω της πολύ ρηχής εικόνας του Χ.Α., ακόμα και συναλλαγές που θεωρούνται πενιχρές για το μέγεθος αυτών των «παικτών» και των ανεπτυγμένων αγορών γενικότερα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όπου από τα 30 και τα 35 εκατ. τζίρου, συνολικά διακινήθηκαν 172 εκατ. ευρώ. 

Κάποιοι αναλυτές επίσης σημειώνουν πως αυτή η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται σε επικείμενη θετική εξέλιξη, με κάποιες χρηματιστηριακές φήμες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν να θέλουν την προσεχή Παρασκευή τον οίκο Fitch να κάνει την έκπληξη, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της χώρας μας. Κάποιοι σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο οίκος να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», προλειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντός των επόμενων 18 μηνών.

Παράλληλα, αρκετοί βάζουν στην εξίσωση το γεγονός ότι απομακρύνεται ένα νέο lockdown στην Ελλάδα, κάτι που σηματοδότησε και η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων παρά τις αντιδράσεις αρκετών ειδικών και μη. Σ’ αυτό το πλαίσιο σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαία η κίνηση μετοχών όπως Jumbo (+3,33% χθες) και Coca Cola HBC (+2,48%), κίνηση που οφείλεται στην εκτίμηση ότι η αγορά θα παραμείνει ανοικτή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται ασφαλώς και η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών, κατ' εξοχήν ευαίσθητων στις εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Συνάμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2022 θεωρείται η χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, οπότε και χρηματιστηριακά είναι ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα κάθε θετική εξέλιξη τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς και κατανάλωσης. Επίσης, η σχεδιαζόμενη πολιτική για αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τον κλάδο που βλέπει το 2022 να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, με αύξηση των νέων δανείων και των περιθωρίων επιτοκίου.

Γόνιμη περίοδος για όλη την αγορά 

Σε κάθε περίπτωση το 2022 έχει ξεκινήσει με αρκετό ενδιαφέρον για όλη την αγορά, καθώς οι επιχειρηματικές διεργασίες είναι πολυποίκιλες, υπάρχει ωρίμανση διαπραγματεύσεων αλλά και αποφασιστικότητα για ισχυροποίηση σχημάτων, ενόψει της μεγάλης «επανάστασης» που φέρνουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μπορεί η νέα έξαρση της πανδημίας να «σκεπάζει» κάθε άλλη δραστηριότητα, μονοπωλώντας σχεδόν την ειδησεογραφία, όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι είμαστε μπροστά στην – οικονομικά και επιχειρηματικά – πιο γόνιμη περίοδο της νεότερης ιστορίας του τόπου. 

Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι ωριμάζει ακόμη περισσότερο το πεδίο για μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να λειτουργούν ως επιταχυντής, συνδυαστικά με τις εκτιμήσεις για το κύκνειο άσμα της πανδημίας σε κάποιους μήνες. Στον βαθμό λοιπόν που το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο – με κεντρικό οδηγό τις τράπεζες – μπορεί να έχει μια ενδιαφέρουσα χρονιά φέτος. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητά την αντίδραση το Χρηματιστήριο, αντίρροπες δυνάμεις στις αγορές

Διόρθωση που ξεπέρασε και το 7% στις επιμέρους μετοχές του 25άρη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ζητούμενο η ανάκτηση της δυναμικής για επιστροφή στις 1.400 μονάδες, κλειδί οι τράπεζες. Ανησυχία για το πετρέλαιο, καλά νέα από τις ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση στο ΧΑ και το «οχυρό» των 1.350 μονάδων

Η αγορά έκλεισε πτωτικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, κάτι που είχε να γίνει περίπου έξι μήνες. Αναμένεται νέο ρεκόρ κερδοφορίας μετά τις ανακοινώσεις ΔΕΗ και Jumbo. Κρίσιμο όριο για ουσιαστική αντίδραση οι 1.350 μονάδες.