ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανόδου συνέχεια για το ΧΑ με σταθερό πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Ώθηση για την εγχώρια αγορά και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με θετικό πρόσημο.

Ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, βοηθούμενο σήμερα και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 1%. 

Στις 11.09 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει  κέρδη 0,70% στις 924,87 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται στα 10,49 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 53 έναντι 17 που κινούνται πτωτικά. Στο +0,80% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,64%. 

Σταθερά πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να έχει άνοδο 0,99%. Κέρδη 1,12% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να είναι στο +0,67%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 0,97%, ενώ 1,62% υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Σε θετική πορεία σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι μόνες μετοχές που εμφανίζουν ήπιες απώλειες είναι αυτές των Lamda Development (-0,28%) και Motor Oil (-0,14%). Αντίθετα ξεχωρίζουν ανοδικά οι τίτλοι των Viohalco, Aegean Airlines, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ οι οποίοι έχουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%

Αναλυτές της ελληνικής αγοράς επισημαίνουν πως αυτό που λαμβάνει χώρα είναι ένα… κλασικό January effect, καθώς πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια προβαίνουν στο «χτίσιμο» των θέσεων όλου του έτους στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Έτσι, λόγω της πολύ ρηχής εικόνας του Χ.Α., ακόμα και συναλλαγές που θεωρούνται πενιχρές για το μέγεθος αυτών των «παικτών» και των ανεπτυγμένων αγορών γενικότερα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όπου από τα 30 και τα 35 εκατ. τζίρου, συνολικά διακινήθηκαν 172 εκατ. ευρώ. 

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,16%) και των Ασφαλειών (+1,08%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,25%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Elinoil +2,41% και Ιντερτέκ +1,96%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -13,04% και Trastor -7,89%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ