ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άγγιξε υψηλό 52 εβδομάδων το ΧΑ με ισχυρή ώθηση από ΟΤΕ - τράπεζες

Συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών. «Βοήθειες» και από την ανάκαμψη των διεθνών αγορών, με συστάσεις για τοποθετήσεις από μεγάλους οίκους.

Σταθερός ο ανοδικός βηματισμός για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τον δεικτοβαρή τίτλο του ΟΤΕ να ωθούν ακόμη υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος «βλέπει» να κατακατά και το επίπεδο των 930 μονάδων, ενώ το καλό κλίμα συνεπικουρεί και η πολύ καλή πορεία των διεθνών αγορών, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται άνω του 1%, ενώ σε θετικό πρόσημο γύρισαν και τα futures της Wall Street

Στις 13.17 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,20% στις 929,42 μονάδες, μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 929,95 μονάδων το οποίο αποτελεί και νέο υψηλό 52 εβδομάδων, ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν στις 919,85 μονάδες. Στα 42,47 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με σταθερό προβάδισμα των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 64 έναντι 27 που κινούνται πτωτικά. Κέρδη 1,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,87%. 

Μία ακόμη συνεδρίαση με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεγονός  που αποδεικνύεται και από την αξία των συναλλαγών του που ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank (+2,85%) να είναι αυτή που ξεχωρίζει με αξία συναλλαγών άνω των 9,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,83% για τον τίτλο της Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,62%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 2,43% υψηλότερα. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να εμφανίζει άνοδο 1,95%. 

Ώθηση τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προσφέρει και ο τίτλος του ΟΤΕ με κέρδη 2,53%, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 1,35%, τη μετοχή της ΔΕΗ να γυρίζει σε θετική τροχιά μετά από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων και να έχει άνοδο 1,35%, ενώ στο +0,50% κινείται ο τίτλος της Coca-Cola HBC. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει και η μετοχή της Jumbο με άνοδο 2,81%, ενώ λίγες είναι οι μετοχές που εμφανίζουν ήπιες απώλειες, καθώς υποχωρούν μόνο οι ElvalHalcor (-0,31%), ΕΥΔΑΠ (-0,13%), Mytilineos (-0,07%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,15%) και ΟΛΠ (-0,23%). 

Η πρόσφατη διόρθωση στις διεθνείς αγορές την οποία δεν ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί, σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs, αλλά και αρκετών ακόμη χρηματοοοικονομικών οίκων, ευκαιρία για τους επενδυτές να «αγοράσουν στην πτώση», με τις αποτιμήσεις αρκετών μετοχών να έχουν διολισθήσει σε πιο ελκυστικά επίπεδα. Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο Mark Haefeleκορυφαίος αναλυτής της UBS, ο οποίος σε report του αναφέρει ότι «παρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις αγορές και παρά τις ανησυχίες που προκαλούν τόσο οι προθέσεις της Fed όσο και η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, θεωρούμε ότι το ράλι στις αγορές θα επανέλθει. Άλλωστε η στροφή σε πιο φυσιολογική πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν θεωρούμε ότι θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία». 

Αναλυτές της ελληνικής αγοράς επισημαίνουν πως αυτό που λαμβάνει χώρα είναι ένα… κλασικό January effect, καθώς πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια προβαίνουν στο «χτίσιμο» των θέσεων όλου του έτους στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Έτσι, λόγω της πολύ ρηχής εικόνας του Χ.Α., ακόμα και συναλλαγές που θεωρούνται πενιχρές για το μέγεθος αυτών των «παικτών» και των ανεπτυγμένων αγορών γενικότερα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όπου από τα 30 και τα 35 εκατ. τζίρου, συνολικά διακινήθηκαν 172 εκατ. ευρώ. 

Κάποιοι αναλυτές επίσης σημειώνουν πως αυτή η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται σε επικείμενη θετική εξέλιξη, με κάποιες χρηματιστηριακές φήμες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν να θέλουν την προσεχή Παρασκευή τον οίκο Fitch να κάνει την έκπληξη, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της χώρας μας. Κάποιοι σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο οίκος να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», προλειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντός των επόμενων 18 μηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανόδου παραμένει το ΧΑ με ώθηση από τράπεζες και blue chips

Με αυξημένη αξία συναλλαγών το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να διασπάσει το όριο των 930 μονάδων. Κέρδη άνω του 4% για την μετοχή της Εθνικής, με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται πάνω από 2%. Σε υψηλά επίπεδα οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Mytilineos.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έκοψε τη φόρα του Γενικού Δείκτη η νέα «βουτιά» του δείκτη S&P 500

Με μικρές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση παρότι έγινε προσπάθεια υπέρβασης των 920 μονάδων ενώ κράτησαν θετικά πρόσημα τράπεζες και ΟΤΕ. Έντονη αστάθεια στις αγορές ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της Fed.