ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πώς ξύπνησε το Χρηματιστήριο από τον λήθαργο των είκοσι μηνών

Η διάσπαση του κρίσιμου ορίου των 930 μονάδων με εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών φέρνει το ΧΑ πολύ κοντά στο υψηλό επτά ετών που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις δύο χρηματιστών στο Business Daily για την ευχάριστη έκπληξη από την αγορά.

Κοντά στο να υποσκελίσει εντελώς τη ζημιά από τον Covid-19 βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας το καλύτερο ξεκίνημα έτους των τελευταίων χρόνων, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά «έσπασε» τις αντιστάσεις των τελευταίων είκοσι μηνών, κλείνοντας χθες σε νέο υψηλό διετίας και στα επίπεδα που είχε προ της εμφάνισης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική εικόνα που έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα χρηματιστές, αναλυτές και επενδυτές, με το Χ.Α. να παρουσιάζει απολύτως αναβαθμισμένο προφίλ με κατακόρυφη ενίσχυση συναλλαγών, διάχυση ενδιαφέροντος και ισχυρή δυναμική που χθες οδήγησε για πρώτη φορά στη διάσπαση της μακροχρόνιας συσσώρευσης κάτω από τις 930 μονάδες. 

Χρηματιστές και αναλυτές κάνουν λόγω για θετικό αιφνιδιασμό από την αγορά, η οποία μάλιστα κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του 2022 έδειξε και εμφανή στοιχεία αυτονόμησης έναντι των διεθνών δεικτών, κάτι όχι συνηθισμένο ασφαλώς για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά ήταν «καθαρή» τεχνικά ύστερα από την πολύμηνη συσσώρευση, οπότε αναζητούσε αφορμή ή αιτία εκτόνωσης, πτωτικής ή ανοδικής.

Το τωρινό timing και όλα τα συμφραζόμενα, όπως προσδοκίες ανάπτυξης το 2022, επιχειρηματική κινητικότητα, πολλαπλά deals, εξαγορές και συμφωνίες, Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η βάσιμη πίστη ότι η πανδημία δεν θα προκαλέσει νέα κλεισίματα της οικονομίας, συνηγορούν στη θετική ανάγνωση των εξελίξεων, με την αγορά απλώς να αντανακλά αυτή την εικόνα. 

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί – έστω και πολύ ετεροχρονισμένα – την κίνηση των διεθνών αγορών που εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19, αναρριχώμενες έκτοτε σε διαρκή ιστορικά υψηλά, έχοντας και το 2021 υπερδιπλάσιες αποδόσεις συγκριτικά με το «φτωχό» +10,43% που έκανε το Χ.Α.

Συνάμα, φέτος θεωρείται η χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, οπότε και χρηματιστηριακά είναι ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα κάθε θετική εξέλιξη τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς και κατανάλωσης. Επίσης, η σχεδιαζόμενη πολιτική για αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τον κλάδο που βλέπει το 2022 να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Η διαφαινόμενη αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων, όπως τονίζει στο BD ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, «έχει φέρει σημαντικές εισροές στο χρηματοοικονομικό τομέα σε όλη την Ευρώπη, κάτι που ευνοεί πολύ και τη δική μας αγορά που έχει μεγάλη εξάρτηση από τις τράπεζες». 

Οι εισροές στις τράπεζες και ο τζίρος 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες σε νέα υψηλά 22 μηνών και στα επίπεδα που είχε στις αρχές Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε η μεγάλη κατρακύλα. Παράλληλα, σε νέα υψηλά 30 μηνών έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, ενώ η Eurobank βρίσκεται σε διαρκή υψηλά 26 μηνών. 

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε χθες την 11η ανοδική συνεδρίαση στις 14 τελευταίες, έχοντας ήδη σημαντική άνοδο μέσα στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του 2022, καθώς κερδίζει ήδη 4,62% το 2022. Ο FTSE 25 ενισχύεται το νέο έτος σε ποσοστό 5,23%, ο Mid Cap είναι στο +2,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται του ράλι με επίδοση +11,08%, που σημαίνει ότι ξεπέρασε ήδη την επίδοση του 2021 όταν κέρδισε 10,78%

Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 934,61 μονάδες (+1,76%) είναι το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο ετών, με το αμέσως υψηλότερο να εντοπίζεται στις 27 Ιανουαρίου 2020, όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 936,25 μονάδες. Η αγορά δηλαδή είναι κοντά στο να ξεπεράσει εντελώς τη ζημιά από την πανδημία και πλέον βάζει στόχο το όριο των 949 μονάδων που είχε κλείσει στις 24 Ιανουαρίου 2020 αλλά ουδέποτε ξαναπλησίασε. Τα επίπεδα των 949 μονάδων είναι υψηλό εφτά ετών, καθώς ο Γ.Δ. έχει να βρεθεί εκεί από το Δεκέμβριο του 2014. 

Βεβαίως, το «σπάσιμο» των αντιστάσεων και η υπέρβαση της αγοράς που έγινε χθες, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ το αλάνθαστο κριτήριο είναι το «φίλτρο των τριών ημερών». Θα πρέπει δηλαδή η αγορά να μην παλινδρομήσει αλλά να κρατήσει την υπέρβαση ώστε να «χτίσει» περαιτέρω πάνω σε αυτήν. 

Και τούτο διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας άτσαλης οπισθοδρόμησης, καθώς είναι πανεύκολη η αλλαγή ψυχολογίας σε μια τόσο ρηχή αγορά όπως η ελληνική, όπου λίγες δεκάδες εκατ. ευρώ μπορούν να κάνουν τη διαφορά, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Επίσης, όπως σημειώνουν αναλυτές, ο τραπεζικός κλάδος είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε δεν αποκλείεται σήμερα και τις επόμενες συνεδριάσεις να βγει προσφορά, προς κατοχύρωση κερδών και αποφόρτιση. 

Το αξιοσημείωτο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα στην τωρινή κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών, καθώς μετά τα 71 εκατ. ευρώ της Παρασκευής και τα 100,82 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, χθες οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 117,88 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για επίδοση που σε «καθαρές» συναλλαγές, χωρίς rebalancing δεικτών MSCI και χωρίς μεταβιβάσεις πακέτων και placements, είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, στοιχείο που μαρτυρά την εισροή φρέσκων κεφαλαίων στο σύστημα. Ο τζίρος των πακέτων χθες ήταν μόλις στα 11,55 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή το 10% του συνόλου των συναλλαγών, που σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν άνω των 105 εκατ. ευρώ. 

Τι τονίζουν οι χρηματιστές 

Νίκος Χρυσοχοΐδης: Εφικτός ο στόχος των 950 μονάδων και υψηλότερα 

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, τονίζει στο BD πως «η εικόνα της αγοράς είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, η κίνηση των πρώτων ημερών του 2022 είναι ευχάριστη έκπληξη, καθώς είχαμε πάρα πολλούς μήνες να δούμε συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Η κίνηση ξεκίνησε από τις τράπεζες, αλλά χθες τη σκυτάλη πήραν και άλλα blue chips της αγοράς. 

Πλέον, είναι εφικτός ο στόχος των 950 μονάδων, η τεχνική εικόνα συντείνει προς αυτό το σενάριο. Από εκεί και πέρα, κατά τη γνώμη μου, “κλειδί” για τη συνέχεια είναι οι συναλλαγές. Αν παραμείνουν ισχυρές, η αγορά θα κινηθεί μετά βεβαιότητας και υψηλότερα των 950 μονάδων». 

Βαγγέλης Χαρατσής: Η αγορά μας είχε μείνει πολύ πίσω 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής τονίζει πως «η ελληνική αγορά είχε μείνει χαρακτηριστικά πίσω, συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Το +10,43% που έκανε το Χ.Α. το 2021 είναι εξαιρετικά πενιχρή επίδοση συγκριτικά με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών δεικτών. Έτσι, εύλογα τώρα κλείνει λίγο η ψαλίδα. Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως διεθνώς υπάρχει μια ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Αυτό βοηθά πολύ τη δική μας αγορά». 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή δεν αποκλείεται φέτος οι ευρωπαϊκοί δείκτες να υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών, διαδικασία που θα «τραβήξει όπως και να ‘χει και το Χ.Α.». Κατά τα λοιπά, σημειώνει πως «πλέον υπάρχει μια πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 940 – 950 για το Γ.Δ., ενώ οι τράπεζες είναι υπεραγορασμένες, οπότε δεν αποκλείεται να βγει προσφορά». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητά την αντίδραση το Χρηματιστήριο, αντίρροπες δυνάμεις στις αγορές

Διόρθωση που ξεπέρασε και το 7% στις επιμέρους μετοχές του 25άρη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ζητούμενο η ανάκτηση της δυναμικής για επιστροφή στις 1.400 μονάδες, κλειδί οι τράπεζες. Ανησυχία για το πετρέλαιο, καλά νέα από τις ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση στο ΧΑ και το «οχυρό» των 1.350 μονάδων

Η αγορά έκλεισε πτωτικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, κάτι που είχε να γίνει περίπου έξι μήνες. Αναμένεται νέο ρεκόρ κερδοφορίας μετά τις ανακοινώσεις ΔΕΗ και Jumbo. Κρίσιμο όριο για ουσιαστική αντίδραση οι 1.350 μονάδες.