ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:29:27 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη για το Χρηματιστήριο με ώθηση από μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

Σε θετική τροχιά παραμένει η αγορά, με θετική πορεία για την αξία των συναλλαγών και ώθηση από μετοχές όπως αυτές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Jumbo.

Με θετικό πρόσημο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση για την εγχώρια αγορά, μετά και τη διάσπαση χθες του κρίσιμου επιπέδου των 930 μονάδων, λόγω της εξαιρετικής πορείας των τραπεζικών μετοχών και με βοήθεια από το διεθνές κλίμα το οποίο παραμένει θετικό, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,26%. 

Στις 11.12 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,35% στις 937,89 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 13,89 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 45 έναντι 22 που κινούνται πτωτικά. Κέρδη 0,34% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί ελαφρώς καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,55%. 

Μεικτές τάσεις επικρατούν για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει οριακή άνοδο 0,08%, καθώς η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται 0,50%, της Eurobank έχει απώλειες 0,79%, της Εθνικής Τράπεζας έχει κέρδη 0,47%, ενώ στο +0,57% βρίσκεται η Τραπεζα Πειραιώς. Η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών, μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να ξεφύγει από τη στασιμότητα που το χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. 

Μετά την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, με τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επενδυτές φαίνεται πως ποντάρουν επιθετικά στην οριστική επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα, επιστροφή που θα σφραγιστεί από την διανομή μερισμάτων (μετά από περίπου 14 χρόνια) και την επάνοδο της χώρας σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ο δείκτης των τραπεζών αποκομίζει κέρδη +11,08%, έναντι ανόδου +4,62% του Γενικού Δείκτη, ενώ το άλμα της συναλλακτικής δραστηριότητας δείχνει την ενεργοποίηση μεγάλων χαρτοφυλακίων και επενδυτών, καθώς επίσης και εντολές ξένων επενδυτών. Την ίδια ώρα ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τις προοπτικές του κλάδου.

Την ίδια ώρα χρηματιστές και αναλυτές κάνουν λόγω για θετικό αιφνιδιασμό από την αγορά, η οποία μάλιστα κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του 2022 έδειξε και εμφανή στοιχεία αυτονόμησης έναντι των διεθνών δεικτών, κάτι όχι συνηθισμένο ασφαλώς για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά ήταν «καθαρή» τεχνικά ύστερα από την πολύμηνη συσσώρευση, οπότε αναζητούσε αφορμή ή αιτία εκτόνωσης, πτωτικής ή ανοδικής.

Σε ό,τι αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει ο τίτλος της Jumbo στο +1,39%, με τον ΟΤΕ να ενισχύεται 0,69%, τον ΟΠΑΠ να έχει άνοδο 1,16%, ενώ στο +0,38% κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ. Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνονται στις μετοχές των Lamda Development (-1,16%) και Viohalco (-0,54%). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ