ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
Φωτο: Shutterstock

Δεν πτόησε τη Wall το ρεκόρ πληθωρισμού, ενισχύθηκε ο τομέας τεχνολογίας

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 ανέβηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αλλά κινήθηκε στα όρια των προβλέψεων των αναλυτών. Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, ενισχυμένες οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές.

Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες σήμερα στη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμερίζουν τις ανησυχίες για το ρεκόρ 40ετίας του πληθωρισμού. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σημειώνει τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, δεν προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28%, ο Dow Jones κέρδισε 0,11% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,23%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% τον Δεκέμβριο, πάνω από τις προσδοκίες για αύξηση 0,5%, ανεβάζοντας τις τιμές καταναλωτή από έτος σε έτος έως τον Δεκέμβριο στο 7%, ποσοστό που ήταν σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982. Ωστόσο, μία βαθύτερη ματιά στην έκθεση έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, τροφοδοτώντας τις πρώτες ελπίδες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί τους επόμενους μήνες.

«Ακόμα κι αν η πίεση των τιμών μειωθεί σε τρεις μήνες ή έξι μήνες από τώρα, αυτό δεν πρόκειται να μετακινήσει τον δείκτη εγκαίρως ώστε η Fed να αρχίσει να κάνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να μειώσει ή να αυξήσει τα επιτόκια», δήλωσε πάντως ο Γιόχαν Γκράν, επικεφαλής στρατηγικής στην Allianz.

Μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό, οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να διολισθαίνουν, με το 10ετές κάτω από το 1,8%, να ανοίγει το δρόμο για μια συνεχή ανάκαμψη στην τεχνολογία. Οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης της τεχνολογίας κινήθηκαν υψηλότερα, με επικεφαλής την Alphabet, ενώ η Meta Platforms (Facebook) ήταν η εξαίρεση, με πτώση περίπου 0,3%.

Η Tesla, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε περίπου 4% σήμερα αφού έλαβε αναβάθμιση της τιμής - στόχου από τη Morgan Stanley στα 1.300 δολάρια ανά μετοχή από 1.200 δολάρια.

Η πτώση της υγειονομικής περίθαλψης συγκράτησε τα κέρδη στην ευρύτερη αγορά, μετά από μια πτώση άνω του 7% στη Biogen αφού η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καλύψει μόνο το φάρμακο της εταιρείας για το Αλτσχάιμερ, Aduhelm, για ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε εγκεκριμένες κλινικές δοκιμές.

Η PayPal, εν τω μεταξύ, υποχώρησε 2%, αφού η Jefferies υποβάθμισε τη σύσταση για την εταιρεία και μείωσε την τιμή - στόχο της στα 200 δολ. από 255 δολ., επικαλούμενη μία οπισθοχώρηση το 2022.

Η ενέργεια παρέμεινε σταθερή, ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν υψηλά δύο μηνών μετά από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στα εβδομαδιαία αποθέματα αργού. Οι τιμές της ενέργειας πιθανότατα «θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η ζήτηση από το οικονομικό άνοιγμα και τον πληθωρισμό συγκρούεται με το ψύχος και τη μικρή προσφορά στη βορειοανατολική περιοχή», ανέφερε η χρηματιστηριακή Janney Montgomery Scott«Παραμένει ανοδική η πρόβλεψή μας για τις τιμές του αργού πετρελαίου και αναμένουμε στόχους στο εύρος των 85 - 90 δολ. το 2022».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα υπό τον φόβο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Η ένταση στη Μ. Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου εντείνουν την αβεβαιότητα και τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι περιμένουν οι επενδυτές και το κλίμα μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε επιφυλακτικό κλίμα λόγω δασμών Τραμπ και εξελίξεων

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και με τους νέους παγκόσμιους δασμούς του Ντ. Τραμπ να κάνουν πρεμιέρα ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που κατάφερε λόγω αργίας να ξεφύγει από τις χθεσινές έντονες πιέσεις στη Wall Street.
ΑΓΟΡΕΣ

Magnificent Seven: Πιέσεις στις Big Tech, στροφή σε ενέργεια - βιομηχανία

Οι Magnificent Seven χάνουν έδαφος το 2026, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ενέργεια και βιομηχανία, με το κόστος της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και την ανησυχία για τις αποτιμήσεις να αυξάνουν την ανησυχία.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εκκίνηση με πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα

Εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ξεκινά η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητεί αντίδραση και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.