ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Οι ανανεωμένες προσδοκίες και το στοίχημα των 1.000 μονάδων

Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας, η επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, η πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων και η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία της εγχώριας αγοράς τη φετινή χρονιά.

Με αναβαθμισμένες προοπτικές, ενισχυμένο τζίρο, υποστήριξη από πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων, «αφύπνιση» τραπεζών και γενικότερα εξελίξεις στην οικονομία που συνηγορούν σε ένα άκρως ενδιαφέρον έτος έχει ξεκινήσει το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πλέον έχει μπροστά του το στοίχημα των 1.000 μονάδων, όπου είναι το επόμενο κρίσιμο επίπεδο, πρωτίστως για την ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Μολονότι η αγορά μετά τα ισχυρά κέρδη τόσο της περασμένης εβδομάδας όσο και των πρώτων εννέα συνεδριάσεων του 2022 δεν αποκλείεται να βγάλει διόρθωση, η οποία κρίνεται απολύτως θεμιτή και ίσως απαραίτητη, η ουσία είναι ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει να αλλάζει, μετά και την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.

Ασχέτως με το αν θα υπάρξουν κινήσεις αποφόρτισης βραχυπρόθεσμα, η μεγάλη εικόνα της αγοράς δείχνει πολλά υποσχόμενη. Πέραν όσων θετικών λαμβάνουν χώρα όλο το τελευταίο διάστημα, όπως τα deals, το «ξύπνημα» των τραπεζών, τις ισχυρές εισροές ξένων κεφαλαίων και το momentum που δημιουργεί ως επιταχυντής το Ταμείο Ανάκαμψης, η βελτίωση της βαθμολογίας από τη Fitch, έρχεται να «σφραγίσει» περαιτέρω την αλλαγή.

Η πιθανή επιστροφή στο investment grade μέσα στο 2022 μετά την αναβάθμιση προοπτικών από τον οίκο Fitch, δημιουργεί ένα νέο επενδυτικό τοπίο με ισχυρές δόσεις ευρωπαϊκής κανονικότητας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η απόφαση του οίκου Fitch να αλλάξει σε θετική την προοπτική της βαθμολογίας της χώρας, που βρίσκεται στο "BB", ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), σε μεγάλο βαθμό «κλειδώνει» μέσα στο 2022 την αναβάθμιση στο investment grade, για πρώτη φορά από το 2010 και το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι μια χώρα της ευρωζώνης είναι αρκετό να έχει αναβαθμισθεί από έναν από τους εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, για να απολαμβάνει πλήρως τα προνόμια που προσφέρει η συμμετοχή στη νομισματική ένωση, δηλαδή την αποδοχή από την ΕΚΤ των ομολόγων της για αναχρηματοδότηση, τη συμμετοχή στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κ.α.

Η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας (η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 τυπικά ισοδυναμούσε με αθέτηση υποχρεώσεων και κατέταξε τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα των οίκων). Πρακτικά, πρόκειται για μια κίνηση μεγάλης σημασίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, έμμεσων (σε ομόλογα και μετοχές), αλλά και άμεσων, στην πραγματική οικονομία.

Για τις μετοχές, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δική τους επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με σχετικές αποφάσεις οίκων όπως η MSCI και η FTSE Russell, ώστε και το ελληνικό χρηματιστήριο να μπει και πάλι στη μεγάλη, παγκόσμια «λίμνη» των επενδυτικών κεφαλαίων που κινούνται στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ενδιαφέρουσα εικόνα με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις αλλά και δυναμική

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο υποσκέλισε τη ζημιά από τον Covid-19, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες πέτυχε νέο υψηλό 7 ετών ή 85 μηνών, κλείνοντας την περασμένη Πέμπτη στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014!

Ουσιαστικά και σημειολογικά, η υπέρβαση στα 7ετή υψηλά, είναι πολύ σημαντική για την αγορά, καθώς αφενός πλησιάζει στο 2012 που ήταν το έτος που υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές το Χ.Α., αφετέρου βάζει οριστικά στο παρελθόν δραματικά γεγονότα όπως δημοψήφισμα, capital controls, φλερτ με το Grexit και κλείσιμο Χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες.

Μάλιστα, με τις διεθνείς αγορές να σημειώνουν απώλειες το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και απολύτως ώριμη συμπεριφορά, καθώς παρά τα άκρως εντυπωσιακά κέρδη, δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα έντονων ρευστοποιήσεων, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από το χαμηλό ημέρας και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Η αγορά κράτησε τα υψηλά εφτά ετών έχοντας μάλιστα ως κυριότερο «αγωγό» και ποιοτικό στοιχείο την ενίσχυση των συναλλαγών καθώς το περασμένο πενθήμερο ο μέσος τζίρος ανήλθε στα 108,8 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες και κυρίως την Alpha Bank να δεσπόζουν καταλυτικά.

Η αγορά έκανε Πέμπτη και Παρασκευή ήπια ενδοσυνεδριακή διόρθωση, καθώς την Πέμπτη ο Γ.Δ. έπεσε έως το χαμηλό των 946,45 μονάδων (-0,41%) όμως έκλεισε στις 955,76 μονάδες με άνοδο 0,57%. Την Παρασκευή, σε μια κατ’ εξοχήν διορθωτική συνεδρίαση, ο Γ.Δ. διόρθωσε έως το χαμηλό των 942,59 μονάδων (-1,38%), όμως έκλεισε σαφώς υψηλότερα, στις 949,39 μονάδες με απώλειες 0,67%, περιορίζοντας κατά 50% τις ημερήσιες απώλειες.

Επίσης, είναι θετικό ότι την Παρασκευή, σε μια διορθωτική συνεδρίαση, ο τζίρος μειώθηκε στα 84,33 εκατ. ευρώ, που φανερώνει ότι δεν υπήρξαν τάσεις ξεπουλήματος. Είναι θετικό ότι σε πτωτική συνεδρίαση περιορίστηκαν οι συναλλαγές, καθώς η αύξηση του τζίρου είναι «δείκτης» που ενισχύει την εκάστοτε τάση, πτωτική ή ανοδική.

Το περασμένο πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,73%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,08%, ο Mid Cap κέρδισε 4,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριάρχησε με απόδοση +7,88%. Από τις αρχή του χρόνου και στις πρώτες εννέα έως τώρα συνεδριάσεις, οι εφτά είναι ανοδικές, με το Γ.Δ. να κερδίζει 6,27%, τον FTSE 25 +6,66%, Mid Cap +5,66% και τράπεζες +11,88%.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρο Τσούρτη, «η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 876 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον Γ.Δ. είναι οι 920 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες». Ο κ. Τσούρτης τόνιζε την Παρασκευή πως «σε περίπτωση αναβάθμισης (σ.σ. όπως και έγινε),  εκτιμούμε ότι το ΧΑ θα κινηθεί προς τις 1.000 μονάδες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι επενδυτές θα αποκομίσουν κέρδη».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «η μονοκόμματη και συνεχής άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες ταλαντωτών για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2021, ενεργοποιώντας μάλλον αναμενόμενα βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών.

Η δομή της ανόδου είναι εντυπωσιακή: Οι πέντε συνεδριάσεις της μεγάλης διαφυγής από τις 930 μονάδες συνοδεύονται έχουν ξεκάθαρους νικητές τους αγοραστές οι οποίοι επικρατούν από το ξεκίνημα ως το τέλος της συνεδρίασης δίνοντας μετά από πολύ καιρό το στίγμα μιας ανοδικής αγοράς που έχει ένταση και διάρκεια».

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως «η ιστορία τέτοιων ανοδικών μοτίβων έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές, κάτι το οποίο σε επίπεδο ωριαίων και ημερήσιων διαγραμμάτων έχει πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής, η οποία παρά την διόρθωση αποφόρτισης δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, γεγονός επίσης θετικό.

Για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα ως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προβληματίζει το ΧΑ η μετοχή της ΔΕΗ, ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη

Σε νέο χαμηλό 18μήνου υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ, εν μέσω προβληματισμού για την επίτευξη των στόχων του business plan. Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προσδοκίες για την κερδοφορία των εισηγμένων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει την ανοδική αντίδραση το ΧΑ, κλειδί για τις αγορές ο S&P 500

Ανάκαμψη με ώθηση από τις αλλαγές στον MSCI, αλλά οι απώλειες του Γενικού Δείκτη τον Μάιο φτάνουν το 6% και του τραπεζικού πλησιάζουν το 13%. Ισχυρή αντίδραση του S&P 500, κρίσιμη η αποφυγή του bear market.
ΑΓΟΡΕΣ

Στο χείλος του bear market οι αγορές, δύσκολη η αντίσταση από το ΧΑ

Έξοδος κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια υπό τον φόβο πληθωρισμού, επιτοκίων και διεθνούς επιβράδυνσης. Στο όριο του bear market ο S&P 500, διψήφιες απώλειες κορυφαίων δεικτών. Σε δοκιμασία αντοχής οι ελληνικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πολυήμερο «σφυροκόπημα» στο ΧΑ με απώλειες 15% για τις τράπεζες

Πτωτική υπερβολή στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν ακόμη και 18% μετά την άνοδο κοντά στις 950 μονάδες την 21η Απριλίου. Πόσο έχουν πέσει οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τι εκτιμούν οι αναλυτές.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν τα κέρδη στο Χρηματιστήριο σε σκηνικό διεθνών κλυδωνισμών

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση, ύστερα από έντονη αρνητική διακύμανση. Παγκόσμια ανησυχία για τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, συνεδρίαση που θύμισε Μάρτιο 2020 στη Wall.