ΓΔ: 859.71 1.00% Τζίρος: 38.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ 23 μηνών για τις τράπεζες στο ΧΑ, «σβήνουν» οι ζημιές της πανδημίας

Ξεπερνούν το 15% τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, επέστρεψε χθες σε τιμή Φεβρουαρίου 2020. Εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους και ελληνικές χρηματιστηριακές, βελτιωμένες οι τιμές - στόχοι.

Με κεντρικό καταλύτη τον τραπεζικό κλάδο που ήδη μέσα στις πρώτες 13 συνεδριάσεις του 2022 καταγράφει κέρδη 50% μεγαλύτερα από το σύνολο της απόδοσης που είχε στους δώδεκα μήνες του 2021, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να «δένει» τις 950 μονάδες, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για τη νέα υπέρβαση, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Ο τραπεζικός δείκτης –εν μέσω μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους– ενισχύεται ήδη κατά 15,36% το 2022, έναντι μόλις 10,78% που ενισχύθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, έχοντας ένα εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα χρονιάς. 

Σε ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, η αλλαγή του status των τραπεζών, η προσδοκία επιστροφής στην κερδοφορία, ο «καθαρισμός» από τα κόκκινα δάνεια και τα πολυετή βαρίδια και η προσδοκία ακόμη και διανομής μερισμάτων, αλλάζει τα δεδομένα για όλο το «ζύγισμα» της αγοράς. 

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι επενδυτικοί οίκοι, εγχώριοι και ξένοι, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Fitch, θεωρούν το 2022 ένα κομβικό έτος για τον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που η χώρα οδεύει μετά από σχεδόν μια δεκαετία απομόνωσης, σε επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων δώδεκα ή δεκαοκτώ μηνών. 

Μετά τις μικρο-διορθώσεις της περασμένης Τρίτης και της περασμένης Παρασκευής όπου ο κλάδος των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,45% και 0,95% αντίστοιχα, χθες ο κλάδος ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο, κλείνοντας μάλιστα σε νέα υψηλά σχεδόν δύο ετών. 

Αναλυτικότερα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 663,25 μονάδες (+1,89%), επίπεδα που είχε να δει από τις 26 Φεβρουαρίου 2020, ήτοι 23 μήνες πίσω. Είναι κοντά δηλαδή στο να ξεπεράσει τη ζημιά από την πανδημία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται -θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στη χώρα μας.  

Η Alpha Bank που δεσπόζει σε όγκους και τζίρους στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους έχει άνοδο 20,24%, καλύπτοντας μερικώς την «ψαλίδα» των αποδόσεων συγκριτικά με τις Eurobank και Εθνική που ήταν κυρίαρχες το 2021. Θυμίζουμε ότι Eurobank και Εθνική ενισχύθηκαν κατά 54,1% και 29,7% αντίστοιχα το 2021, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο +12,9%. Η Πειραιώς φέτος κερδίζει 14,42%, η Eurobank είναι στο +13%, ενώ η Εθνική ενισχύεται κατά 12,28%

Καλή εικόνα έχει και ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος που με άνοδο 1,82% έκλεισε χθες στα 18,98 ευρώ. Πρόκειται για νέο υψηλό 9,5 ετών για τη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς στα επίπεδα των 19 ευρώ (τα έπιασε χθες ενδοσυνεδριακά) είχε να βρεθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011! Η κεφαλαιοποίηση της ΤτΕ διαμορφώνεται στα 377 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου 20ημέρου του 2022 ενισχύεται κατά 12,31%

Focus σε μερισματικές αποδόσεις και ενέργεια 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χ.Α. είναι τα διαδοχικά ή εναλλάξ πονταρίσματα σε μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου, καθώς και σε μετοχές που έχουν συνεπή πολιτική κεφαλαιακών διανομών. Η μετοχή της Jumbo, με διαχρονικά γενναία μερισματική πολιτική ενισχύεται σε ποσοστό 15,48% το 2022 έχοντας την καλύτερη απόδοση μετά την Alpha Bank στον Large Cap, η Motor Oil βρίσκεται στο +11,42%, τα ΕΛΠΕ +11%, η Τιτάν +10%, η Ευρωπαϊκή Πίστη +17,53% κ.ο.κ.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες σε υψηλά εφταετίας, καθώς στις 957,60 μονάδες (+0,63%) σε κλείσιμο είχε να βρεθεί από το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2014. Ήταν η 10η ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α. στις 13 που έχουν λάβει χώρα το 2022, πιστοποιώντας ότι ο φετινός Γενάρης είναι ένας καλός μήνας για την αγορά, προϊδεάζοντας για ένα αντίστοιχα ενδιαφέρον έτος συνολικά.

Το κρεσέντο αναβαθμίσεων των τραπεζικών μετοχών 

Όπως προαναφέρθηκε, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένα εντυπωσιακό κρεσέντο αναβαθμίσεων για τον τραπεζικό κλάδο, με εγχώριους αλλά και ξένους αναλυτές να ανεβάζουν σημαντικά τις τιμές στόχους. Χθες ήταν η σειρά της Euroxx Χρηματιστηριακή να προχωρήσει σε μεγάλη αναπροσαρμογή των προβλέψεων για την κερδοφορία του κλάδου, διαβλέποντας μεγάλα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης στις χορηγήσεις την επόμενη τριετία. 

Η ΑΧΕ διατηρεί την "overweight" σύστασή της για τις τέσσερις συστημικές μετοχές, εκτιμώντας ότι έχουν περιθώρια ανόδου έως και 54%. Για την Alpha Bank ανεβάζει το στόχο στα 1,6 ευρώ (από 1,25 ευρώ πριν), με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 26%, για τη Eurobank στα 1,3 ευρώ (από 0,88 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 29%, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 ευρώ (από 3,4 ευρώ πριν) και περιθώριο ανόδου 29% και για την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει στα 2,2 ευρώ με περιθώριο ανόδου που φθάνει στο 54%.

Τις Εθνική και Alpha Bank έχει ως κορυφαίες επιλογές η Deutsche Bank κάνοντας λόγο για «μεταμόρφωση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι διατηρεί «εποικοδομητική στάση» απέναντί του. Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας συστήνουν αγορά για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, η οποία αποτελεί και την κορυφαία επιλογή (top pick) και «διακράτηση» («hold») γι’ αυτές των Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα τοποθετούν την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,55 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 4,50 ευρώ, της Eurobank στα 1,15 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,55 ευρώ. 

Η Eurobank Equites εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος στις αποτιμήσεις των ελληνικών τράπεζων, καθώς οι προοπτικές του κλάδου είναι σημαντικά βελτιωμένες πλέον. Η Eurobank Equities συστήνει αγορά για την Εθνική Τράπεζα με τιμή -στόχο τα 4,20 ευρώ έναντι 3,48 ευρώ προηγουμένως, καθώς πιστεύει ότι εξακολουθεί να προσφέρει έναν πολύ συναρπαστικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

Για την Πειραιώς Financial συστήνει επίσης αγορά με στόχο τα 1,91 ευρώ από 1,84 ευρώ πριν, καθώς θεωρεί ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου εκκαθάρισης. Για την Alpha Bank συστήνει διακράτηση με στόχο τα 1,45 ευρώ από 1,37 ευρώ πριν, καθώς εκτιμά ότι διαπραγματεύεται σε λιγότερο ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές.

Overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δηλώνει η Pantelakis Securities, καθώς οι τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κλάδος και έτσι προσφέρουν σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω re-rating. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο το 1,4 ευρώ για την Eurobank βλέποντας περιθώριο ανόδου 38%, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος τοποθετείται στα 4,4 ευρώ με περιθώριο ανόδου 37%, για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στο 1,7 ευρώ με περιθώριο ανόδου 38% και για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος διαμορφώνεται στο 1,950 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39%

Τις πιο υψηλές τιμές – στόχους για τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές έδωσε πρόσφατα η Axia, διατηρώντας παράλληλα σύσταση για αγορά. Για την Εθνική θέτει την τιμή-στόχο τα 6,00 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank τα 1,50 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,15 ευρώ.

Τέλος, η HSBC αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, για τη Eurobank στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει το ΧΑ η διεθνής αναταραχή αλλά εξακολουθεί να υπεραποδίδει

Πόσο έχουν χάσει οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τον Μάιο. Στις πρώτες θέσεις της πτώσης πέρασαν οι τράπεζες. Ευ. Χαρατσής (Beta): Μικρότερες οι απώλειες από τους διεθνείς δείκτης, τρεις παράγοντες διαφοροποιούν το ελληνικό χρηματιστήριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πολυήμερο «σφυροκόπημα» στο ΧΑ με απώλειες 15% για τις τράπεζες

Πτωτική υπερβολή στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν ακόμη και 18% μετά την άνοδο κοντά στις 950 μονάδες την 21η Απριλίου. Πόσο έχουν πέσει οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τι εκτιμούν οι αναλυτές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δοκιμασία του Δείκτη στις 900 μονάδες, ενώ βαραίνει το διεθνές κλίμα

Με την απότομη χθεσινή «βουτιά», ο Γ. Δείκτης «γράφει» απώλειες της τάξεως του 5% από το υψηλό της 21ης Απριλίου, περίπου όσο υποχώρησε και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI. Το στοίχημα αντίδρασης από τις 900 μονάδες. Πόσο έχασαν τα blue chips σε πέντε συνεδριάσεις.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές έχασαν έδαφος στο 4μηνο: 28 με διψήφιο ποσοστό πτώσης

Δύσκολο ξεκίνημα του Μαΐου για το ελληνικό χρηματιστήριο, καλείται να αυτονομηθεί έναντι του δυσμενούς κλίματος στις αγορές. Ανθεκτικό το ΧΑ το πρώτο τετράμηνο με κέρδη 4,98% για τον Γενικό Δείκτη.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές έσπασαν τα... κοντέρ των αποδόσεων το α' τετράμηνο

Έξι μετοχές είχαν αποδόσεις άνω του 30%, ενώ άλλες 13 κέρδισαν περισσότερο από 20%. Τίτλοι μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στην 20αδα μπήκαν και τέσσερις μετοχές του FTSE-25.