ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Πτώση στο Χρηματιστήριο υπό το βάρος του διεθνούς αρνητικού κλίματος

Στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο των 930 μονάδων.

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει λίγο υψηλότερα από το επίπεδο των 930 μονάδων και σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Στο -0,99% κινείται την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, λόγω των ανησυχιών για τις κινήσεις της Fed αλλά και φόβων που δημιουργεί η διατήρηση της κρίσης στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας. 

Στις 11:12 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,01% στις 932,90 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,88 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 55 έναντι 15 που κινούνται ανοδικά. Απώλειες 1,01% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,71%. 

Στο -1,28% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να έχει απώλειες 1,33%, τη Eurobank να υποχωρεί 1,05%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,70% χαμηλότερα, ενώ στο -0,97% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποιήση η Jumbo υποχωρεί κατά 2,77% καθώς σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 0,3850 ευρώ μικτό, με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί με -2,20%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Aegean Airlines και ΑΔΜΗΕ. 

Η εγχώρια αγορά παρά το γεγονός ότι δεν έχει τρέξει τόσο όσο οι διεθνείς, βρίσκεται εγκλωβισμένη στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «άτυχη» καθώς η επιστροφή του ενδιαφέροντος των ξέων επενδυτών καταγράφεται σε μία περίοδο που υπάρχει αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια, λόγω και των επικείμενων αποφάσεων για αύξηση του κόστους δανεισμού από τη Fed. 

Αυτό που έχει σημασία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές είναι να μην υπάρξει διάσπαση συγκεκριμένων επιπέδων που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη πιο χαμηλά την αγορά. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη «τα επίπεδα των 939-942 μονάδων συνεχίζουν να είναι στήριξη και επιθετική τάση. Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα πάνω από αυτό το επίπεδο, η αγορά δεν προβληματίζεται, όμως απαιτείται κατοχύρωση των 958 - 959 μονάδων για να δώσει συνέχιση. Μια κατοχύρωση των 958 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει στις 974 μονάδες». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, η διάσπαση των 930 μονάδων είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο για τις 1.000 μονάδες, καθιστώντας πλέον το όριο των 930 μονάδων ως τη σημαντική στήριξη.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «μας προβληματίζει ότι η αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά. Η μακροπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 879 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 940 μονάδες και 920 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 960 και 970 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «μια αγορά που δεν δίνει την δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη, χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά. Η συσσώρευση στην ζώνη των 950 μονάδων αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον κινούνται κάτω από τις υπεραγορασμένες περιοχές. Η διόρθωση αυτή δεν στοίχησε στο Γενικό Δείκτη, αντιθέτως η αγορά έδειξε περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης επιπέδων κρατώντας μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ακόμα και στην συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πληρώθηκαν τιμές αισθητά χαμηλότερα των 940 μονάδων, ενώ όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκόνταψε» στις 870 μονάδες ο Δείκτης, «βάρυνε» την αγορά ο ΟΤΕ

Διαθέσεις για ανοδική αντίδραση έδειξε η αγορά με τη βοήθεια και του βελτιωμένου διεθνούς κλίματος. Κέρδισαν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, δέχτηκε πίεση ο ΟΤΕ. Ισχυρό σημείο αντίστασης αποδείχτηκαν οι 870 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έχασε τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπό πίεση τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Σαφής η επικράτηση των πωλητών, μέτρια η αξία συναλλαγών. Το γύρισμα της Coca Cola σε θετικό πρόσημο βοήθησε στη μείωση των απωλειών του Γενικού Δείκτη. Viohalco και Titan διασώθηκαν με θετικό κλείσιμο.