ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βούτηξε» προς τις 920 μονάδες το ΧΑ με απώλειες άνω του 3% στις τράπεζες

«Ταυτίζεται» με το διεθνές sell off η εγχώρια αγορά, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο, λόγω των φόβων για τις κινήσεις της Fed αλλά και της κρίσης στην Ουκρανία.

Στη δίνη των ρευστοποιήσεων που καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς το επίπεδο των 920 μονάδων και τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο. 

Την ίδια ώρα απώλειες που ξεπερνούν το 2% εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ πτωτικά κινούνται, αν και με λιγότερη επιθετικότητα, τα futures της Wall Street, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed την Τετάρτη αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Στις 15:21 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί -2,24% στις 920,37μονάδες, το οποίο είναι και ενδοσυνεδριακό χαμηλό, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 51,53 εκατ. ευρώ, ενώ απόλυτη είναι η επικράτηση των πτωτικών μετοχών που διαμορφώνονται στις 92 έναντι μόλις 17 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση -1,82% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί -1,20%. 

Στον επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να κινείται -2,51% χαμηλότερα. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με απώλειες -3,16%, ενώ πτώση -2,27% σημειώνει η Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί -2,52% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -2%

Στο κόκκινο όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες άνω του 4% για τη Jumbo, η οποία, όμως, σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του έκτακτου μερίσματος, στο -3,15% η Motor Oil, ενώ πτώση που ξεπερνά το 2% εμφανίζουν οι τίτλοι των Coca-Cola HBC, Lamda Development, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Mytilineos

Οι επενδυτές διεθνώς παραμένουν σε έντονη νευρικότητα, γνωρίζοντας ότι η Fed υπήρξε ο καταλύτης για το μεγάλο ράλι μετά την αρχική «βουτιά» που προκάλεσε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, καθώς με πολιτική μηδενικών επιτοκίων και τεράστιες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές η αμερικανική κεντρική τράπεζα έγινε ο... χορηγός μιας ανοδικής κίνησης που έφερε σε ιστορικά υψηλά τους βασικούς δείκτες και, κυρίως, τις τεχνολογικές μετοχές.

Ταυτόχρονα σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, εξαιτίας της διατήρησης του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ρίσκο η Fed να προχωρήσει σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίσει την ξέφρενη ανοδική του πορεία», σημειώνει ο Ντέιβιντ Μέρικλ, κορυαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs. 

Την ίδια ώρα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αρχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές, με το κλίμα στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας να παραμένει επιθετικό και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται αποφασισμένες για μία «γενναία» επέμβαση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ