ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Εκ νέου ανοδικά το φυσικό αέριο λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων

Η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά ενισχύθηκε άνω του 4% και έφθασε έως και τα 83 ευρώ, στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν για τον αγωγό Nord Stream 2.

Εκ νέου σε ανοδική πορεία κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για την Ευρώπη, μετά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι θα υπάρξει «μπλόκο» στον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 83 ευρώ την μεγαβατώρα, στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων. 

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την προοπτική μειωμένων ροών από τη Ρωσία και τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία. Ο αγωγός Nord Stream 2, το οποίο θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, βρίσκεται επί του παρόντος υπό ρυθμιστικό έλεγχο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο αμφιλεγόμενος αγωγός θα σταματήσει εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εισβολή.

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Οι ροές της προς την ήπειρο μέσω της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα ροές μέσω του σημαντικού αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία και η Gazprom PJSC δεν σκοπεύει να προσφέρει φορτία spot στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεών της αυτή την εβδομάδα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 8% για το φυσικό αέριο, η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες

Περισσότερο από 8% υποχωρεί η τιμή του αερίου στην Ολλανδία. Επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα της ροής φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας. Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την κρίση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Fysiko Aerio, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

Ξεπέρασε το επίπεδο των 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται σε πλήρη αντίθεση με την προσφορά, κυρίως από τη Ρωσία. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί η ενεργειακή κρίση.
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχρεωμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποθηκεύουν υπογείως φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον κανονισμό η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους.