ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Εκ νέου ανοδικά το φυσικό αέριο λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων

Η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά ενισχύθηκε άνω του 4% και έφθασε έως και τα 83 ευρώ, στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν για τον αγωγό Nord Stream 2.

Εκ νέου σε ανοδική πορεία κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για την Ευρώπη, μετά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι θα υπάρξει «μπλόκο» στον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 83 ευρώ την μεγαβατώρα, στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων. 

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την προοπτική μειωμένων ροών από τη Ρωσία και τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία. Ο αγωγός Nord Stream 2, το οποίο θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, βρίσκεται επί του παρόντος υπό ρυθμιστικό έλεγχο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο αμφιλεγόμενος αγωγός θα σταματήσει εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εισβολή.

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Οι ροές της προς την ήπειρο μέσω της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα ροές μέσω του σημαντικού αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία και η Gazprom PJSC δεν σκοπεύει να προσφέρει φορτία spot στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεών της αυτή την εβδομάδα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική θέση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη νέα γεωγραφία του φυσικού αερίου

Μια σταθερά ενισχυόμενη παρουσία στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου διαμορφώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από τη συμμετοχή της σε στρατηγικές υποδομές, την ενεργό παρουσία της στο LNG και την ανάπτυξη διασυνοριακών εμπορικών ροών.
Υδρογονάνθρακες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Η στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Ανατολική Μεσόγειος προσελκύει ξανά τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, με τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη να είναι οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Φυσικό αέριο και πετρέλαιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πετρέλαιο άντεξε, το αέριο πιέστηκε, τι μας έδειξε η κρίση στον Περσικό

Η ανθεκτικότητα του πετρελαίου χάρη σε στρατηγικά αποθέματα και εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού και το ευάλωτο αέριο λόγο ακριβής μεταφοράς και δυσκολίών σε αποθήκευση. Τι μας έμαθε η κρίση στον Περσικό.
Άτομα της Enaon Eda
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε η διανομή φυσικού αερίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από Enaon EDA

Η Enaon EDA, θυγατρική του Ομίλου Italgas, ενεργοποίησε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ολοκληρώνοντας τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, με οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Προτεραιότητα το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, λέει ο ΔΟΕ

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε πως η λύση στην ενεργειακή κρίση είναι το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ώστε να ξαναρχίσει η ροή πετρελαίου και αερίου, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τις αγορές ενέργειας.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πετρέλαιο: Κλειδί το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για την αγορά

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ αποτελεί βασική λύση στην ενεργειακή κρίση, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου σημαντική για την παγκόσμια οικονομία.