ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κρεσέντο ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο, έχασε και τις 900 μον. ο ΓΔ

Επίθετικές οι ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 9%, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αυξημένη η αξία των συναλλαγών.

Αντιμέτωπη με εκτεταμένες και πανικόβλητες ρευστοποιήσεις η αγορά, μία τάση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ενώ καμία μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έχει θετικό πρόσημο και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ανάλογο το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx 600 στο -3,8%, ενώ απώλειες άνω του 2,5% εμφανίζουν τα futures της Wall Street. 

Στις 15:45 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 5,95% στις 892,71 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 891,76 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται στα 94,59 εκατ. ευρώ και μόλις 1 μετοχή να εμφανίζει θετικό πρόσημο έναντι 115 που κινούνται με απώλειες. Στο -6,28% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 5,40%. 

Απώλειες 9,14% για τον τραπεζικό δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς η Alpha Bank αποδυναμώνεται 8,44%, η Eurobank υποχωρεί 9,93%, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο -8,61%, ενώ κατά 9,84% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στο απόλυτο κόκκινο η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Sarantis που φθάνουν στο 9,62% λόγω και της έκθεσής του στην αγορά της Ουκρανίας. Βαριές οι απώλειες και για τη μετοχή της Coca-Cola HBC με πτώση 5,99%, ενώ -1,29% χαμηλότερα κινείται ο ΟΤΕ, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως άτυχος καθώς είναι «θύμα» της γενικότερης αρνητικής εικόνας των αγορών σε διεθνές επίπεδο, γεγονός το οποίο δεν άφησε τους επενδυτές να εξετάζουν με ψυχραιμία τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το 2021 τα οποία ήταν θετικά. 

Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγή συμπερασμάτων για την αγορά και τις προοπτικές της, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μία έκτακτη κατάσταση, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για τη χώρα μας, ιδιαίτερα εάν υπάρξει μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ή ακόμη και διακοπή για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο κλείσιμο οδήγησαν οριακά χαμηλότερα τον Δείκτη

Αρκετές οι εναλλαγές πρόσημων ενδοσυνεδριακά για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε τελικά με απώλειες 1,27%. Αντέδρασε ανοδικά η μετοχή της ΔΕΗ, κερδίζοντας 4%. Ξεχώρισε και πάλι η Sarantis με άνοδο πάνω από 4%.