ΓΔ: 823.92 0.09% Τζίρος: 46.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, κέρδη άνω του 4% για τις τράπεζες

Ισχυρή άνοδος για σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να υπεραποδίδει σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές. Πρωταγωνιστούν, εκ νέου, οι τραπεζικές μετοχές.

Ράλι ανακούφισης για την εγχώρια αγορά με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει ισχυρά κέρδη και τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε διαδικασία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της χθεσινής συνεδρίασης, υπεραποδίδοντας σημαντικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,69%. 

Στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 2,46% στις 910,12 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται στα 19,73 εκατ. ευρώ, ενώ απόλυτη είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 76 έναντι μόλις 5 που κινούνται με απώλειες. Κέρδη 2,70% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 2,65%. 

Ράλι για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη που ξεπερνούν το 4%, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Στο +3,20% η Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 5,78%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 3,53% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 3,55% υψηλότερα. 

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζει απώλειες είναι αυτή του ΟΤΕ στο -0,17%, ενώ αντίθετα ισχυρά κέρδη πέραν των τραπεζών εμφανίζουν οι μετοχές των Sarantis και ΕΛΠΕ τα οποία ξεπερνούν το 4%. Ενίσχυση άνω του 3% εμφανίζουν οι μετοχές των ElvalHalcor, Aegean Airlines, Viohalco και Lamda Development. Άνω του +2% κινούνται οι Mytilineos, ΔΕΗ, Titan, Quest, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil, ενώ άνω του +1% οι Coca Cola HBC, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Η ανοδική αντίδραση τόσο του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και των διεθνών αγορών θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη, αν και κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής και από το κατά πόσο η Δύση θα προχωρήσει σε μία πιο επιθετική πολιτική έναντη της Ρωσίας. Οι μέχρι τώρα κυρώσεις είναι, μεν, σημαντικές αλλά δεν πλήττουν τον βασικό τομέα από τον οποίο εξαρτάται η Ρωσία ήτοι αυτόν ενέργειας. 

Ήδη η Βρετανία καλεί ΕΕ και ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT, κίνηση που θα είχε «οδυνηρές» συνέπειες για τη Μόσχα καθώς μέσω αυτού πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές για τις ενεργειακές εξαγωγές, με τη Γαλλία, όμως, η οποία ασκεί και την εξαμηνιαία προθεσμία της ΕΕ να τονίζει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί έσχατο μέτρο και δεν εξετάζει προς το παρόν. 

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι. «Πάμε για παγκόσμια ύφεση» τονίζει στο Business Dailiy ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης, ο οποίος εδώ και καιρό έκανε λόγο ότι οι τραπεζικές μετοχές «τρέχουν» υπερβολικά γρήγορα, προεξοφλώντας τα κέρδη ακόμη και του 2023. Ο αναλυτής τονίζει πως «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να λύσουν την εξίσωση του υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της ύφεσης. Αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες στο φυσικό αέριο, τότε δε θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει. Όπως δείχνουν όλα τα συμφραζόμενα και όλο το οικονομικό περιβάλλον, πάμε για παγκόσμια ύφεση».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, είναι πολύ φειδωλός στις εκτιμήσεις του, τονίζοντας ότι σε τέτοιες συγκυρίες ελάχιστα μπορείς να πεις. Πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με τον ίδιο από τους χειρισμούς που θα κάνει η Ευρώπη στο θέμα του ενεργειακού κόστους και κυρίως με το φυσικό αέριο. Το πως θα αντιδράσει η Ευρώπη στις εξελίξεις και αν θα είναι αποτελεσματική η «απάντησή» της. Για την πορεία του Χ.Α. ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη – εκτίμηση, δεδομένου ότι σε τέτοιες συγκυρίες κυριαρχεί με απόλυτο τρόπο η αρνητική ψυχολογία που σκεπάζει τα πάντα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνει τις απώλειες το Χρηματιστήριο με αναιμική αξία συναλλαγών

Πτώση που ξεπερνά το 4% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Τρ. Πειραιώς, ενώ ελάχιστες είναι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνται με θετικό πρόσημο. Σε χαμηλα επίπεδα ο τζίρος.