ΓΔ: 1220.82 -1.24% Τζίρος: 45.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρά κέρδη και για τον καφέ προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους

Στο υψηλότερο επίπεδο μίας εβδομάδας διαμορφώνεται το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον καφέ τύπου Arabica στην αγορά της Ν. Υόρκης, με τον robusta να ενισχύεται κοντά στο 1%.

Στο υψηλότερο επίπεδο μίας εβδομάδας κινείται το προθεσμιακό συμβόλαιο του καφέ τύπου Arabica στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί να πλήξει και την παραγωγή. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Arabica ενισχύεται άνω του 1%, ενώ την Τρίτη είχε άνοδο που άγγιξε το 4%, εξαιτίας των ανησυχιών ότι το ράλι στις τιμές πετρελαίου θα καταστήσει πιο ακριβή και την παραγωγή του καφέ, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές ανατιμήσεις στα λιπάσματα αλλά και υποχώρηση της προσφοράς από τον κορυφαίο παραγωγό παγκοσμίως τη Βραζιλία. 

Πέραν του ενεργειακού κόστους σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή καφέ οφείλονται και στις αρνητικές για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Ανοδική κίνηση ακολουθεί, στην αγορά του Λονδίνου και το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον καφέ robusta με κέρδη που αγγίζουν το 1%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αναστολή διαπραγμάτευσης για το νικέλιο μετά την εκτίναξη της τιμής

Η τιμή του μετάλλου έχει εκτοξευθεί κατά 250% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, υπό τον φόβο περαιτέρω μείωσης των προμηθειών, με τη Ρωσία να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σε διεθνές επίπεδο.