ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Επιφυλακτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό ράλι

Ελεγχόμενες κινήσεις στην αγορά μετά το χθεσινό ράλι, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ αξιολογούν τις αποφάσεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων.

Στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Fed για αύξηση των επιτοκίων και εν μέσω του επιφυλακτικού κλίματος που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ξεκινήσει πτωτικά τη σημερινή συνεδρίαση μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35, διαμορφώνεται στις 871,44 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,06%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,79%.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει για πρώτη φορά από το 2018, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, μια εξέλιξη που είχε ήδη προεξοφλήσει η αγορά, ενώ έδειξε ότι θα αυξήσει το επιτόκιο σε καθεμία από τις επόμενες έξι συνεδριάσεις της φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσει στο 1,9% έως το τέλος του έτους.

Πολλοί υποστήριξαν ότι η κεντρική τράπεζα άργησε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, και τώρα βρίσκεται υποχρεωμένη να καλύψει τη διαφορά. Αλλά η υπερβολικά επιθετική σύσφιξη σε μια οικονομία που αναμένεται να επιβραδυνθεί δημιουργεί τον κίνδυνο ύφεσης. Ο Πάουελ, ωστόσο, πιστεύει ότι η Fed εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει μια ήπια προσγείωση.

Στο ελληνικό ταμπλό, οριακές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές μετά το χθεσινό άλμα, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,16%. Η Eurobank ξεχωρίζει με κέρδη 1,18% ενώ αντιθέτως κατά 0,84% υποχωρεί η Alpha Bank και 1,28% η Τρ. Πειραιώς ενώ η Εθνική σημειώνει απώλειες 0,63%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της ΤΙΤΑΝ μετά την ανακοίνωση του ομίλου για ιστορικά υψηλά του κύκλου εργασιών το 2021 και ρεκόρ πωλήσεων στις ΗΠΑ, σημειώνει άνοδο 0,64%, και η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 1,12% και εκείνη της Sarantis 1,44%, ενώ από τα βαριά χαρτιά μόνο η μετοχή του ΟΤΕ κερδίζει 0,30%.

Αντιθέτως σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι περισσότερες μετοχές με την ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 0,38%, η Mytilineos σημειώνει πτώση 0,55% και η Motor Oil 0,95%. Απώλειες 1,18% για την Lamda ενώ η Jumbo υποχωρεί κατά 0,82% και η Viohalco 3,56%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+1,04%) κα των Ταξιδιών (+0,24%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,57%) και της Τεχνολογίας (-0,50%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μουζάκης +12,83% και Νάκας +4,42%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Reds -2,97% και Elvalhalcor-2,97%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο κλείσιμο οδήγησαν οριακά χαμηλότερα τον Δείκτη

Αρκετές οι εναλλαγές πρόσημων ενδοσυνεδριακά για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε τελικά με απώλειες 1,27%. Αντέδρασε ανοδικά η μετοχή της ΔΕΗ, κερδίζοντας 4%. Ξεχώρισε και πάλι η Sarantis με άνοδο πάνω από 4%.