ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Υποχωρεί προς τις 890 μον. το ΧΑ, διεύρυνση απωλειών στις διεθνείς αγορές

Σημαντικές πιέσεις για τη μετοχή της Alpha Bank με απώλειες άνω του 1%, ενώ πτωτικό είναι το γύρισμα και για τον τίτλο της Coca-Cola HBC. Εν αναμονή των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι αγορές.

Πτωτική στροφή και για την εγχώρια αγορά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προχωρούν και σε κατοχύρωση κερδών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 900 μονάδων. 

Παράλληλα διεύρυνση απωλειών σημειώνεται και στις ευρωπαϊκές αγορές, εν τω μέσω έντονης αβεβαιότητας για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,24%, ενώ απώλειες 0,6% εμφανίζει ο γερμανικός DAX

Στις 14:30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,26% στις 891,18 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 890,68 μονάδες και αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 901,29 μονάδων. Στα 32,85 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τις αρνητικές μετοχές, πλέον, να επικρατούν φθάνοντας στις 55, έναντι 36 που κινούνται ανοδικά. Στο -0,20% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί οριακά κατά 0,07%. 

Αρνητική στροφή και για τον τραπεζικό δείκτη στο -0,07%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,39%, ενώ απώλειες 0,18% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα κέρδη 0,26% εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα, ενώ αμετάβλητη παραμένει η Eurobank. Αρνητική επίδραση στην πορεία των τραπεζικών μετοχών είχε και έκθεση της Bank of America, η οποία προχωρά σε αλλαγές των συστάσεών της για τα senior ομόλογα των Eurobank, ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εκ νέου σε αρνητική τροχιά κινείται η μετοχή της Coca-Cola HBC με απώλειες 0,21%, ενώ διατηρούν το θετικό πρόσημο οι ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ με κέρδη 0,47%, 0,32% και 0,45% αντίστοιχα. Τα μεγαλύτερα κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζει ο τίτλος της Quest Συμμετοχών, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις συνεχίζουν να ασκούνται στη μετοχή της Aegean Airlines η οποία υποχωρεί 2,79%. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει η Lamda Development, Mytilineos και Viohalco

Το βασικό ενδιαφέρον για τις αγορές είναι το κατά πόσο η ΕΕ θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και εμπάργκο για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται ότι απομακρύνεται, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, οι νέες κυρώσεις θα αφορούν τις εισαγωγές θερμικού άνθρακα από τη Ρωσία και όχι αυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αιτία για την «αναβολή» είναι οι αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει κάποια κράτη – μέλη, υπό το πρίσμα ότι μία τέτοια κίνηση θα έπληττε σημαντικά τις οικονομίες τους, ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα το ενεργειακό κόστος και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ