ΓΔ: 894.69 0.16% Τζίρος: 1.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:35:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttersotck

Καλύπτει τη ζημιά από τον πόλεμο το ΧΑ εν μέσω μεγάλων προσδοκιών

Ράλι 17% από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου. Κέρδη, επιχειρηματικές συμφωνίες, προσδοκίες για αναβάθμιση από S&P και αλλαγές στον MSCI συντηρούν το ενδιαφέρον. Σημαντικές εισροές σε Mytilineos και Εθνική Τράπεζα.

Σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο πλέον δεν απέχει πολύ από το να σβήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που αν γίνει, θα είναι η πρώτη αγορά της Ευρώπης που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι το Χ.Α. υπεραποδίδει έναντι των ξένων δεικτών όλο το τελευταίο διάστημα.

Μια σειρά από θετικούς καταλύτες, αλλά και προσδοκίες καλών εξελίξεων στο εγγύς μέλλον, φαίνεται πως συντηρούν και αυξάνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ καταγράφονται και εισροές μολονότι είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα, περίοδο που σε άλλες περιπτώσεις χαρακτηριζόταν από επενδυτική αδράνεια. Όμως, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνουν ότι είναι σε momentum επιστροφής στην κανονικότητα, έστω και υπό μη… κανονικές συνθήκες, έστω και εν μέσω ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης.

Εξαιρετικά αποτελέσματα – ρεκόρ για δεκάδες εισηγμένες, πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού που ίσως ξεπεράσει τις εισπράξεις του 2019, προσδοκίες αναβάθμισης την Παρασκευή από την Standard & Poor’s, μπαράζ από επιχειρηματικές συμφωνίες, προσδοκίες για προσθήκη νέων εταιρειών στην ελληνική ομάδα του MSCI, αλλάζουν – ξανά - τα δεδομένα στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Κατασκευές και υποδομές έχουν πάρει «φωτιά» καθώς καθημερινά ξεμπλοκάρουν έργα είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Αρκετές εισηγμένες ανακοινώνουν projects και επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως η Inform Λύκος που ανέλαβε έναντι 28 εκατ. ευρώ τα ψηφοδέλτια στην Κένυα ή η εξαγορά της Netbull από θυγατρική της Ideal Holdings έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ «πυρετός» διεργασιών λαμβάνει χώρα και στην πληροφορική σε μόνιμη μάλιστα βάση.

Την ίδια ώρα επιμένουν – χωρίς να έχουν διαψευστεί επίσημα – τα σενάρια για ενδιαφέρον εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από μεγάλο όμιλο του εξωτερικού. Έτσι, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας ράλι +39,15% από τις 8 Μαρτίου έκλεισε χθες στα ιστορικά υψηλά των 17,95 ευρώ με άνοδο 5,46%, με την κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά στα 2,07 δισ. ευρώ. Συμπαρασύρθηκε και η μητρική ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισε με άνοδο 3,06% στα 10,12 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Νοεμβρίου 2021.

Την προσεχή Παρασκευή υπάρχουν οι προσδοκίες για βελτίωση της βαθμολογίας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, ο οποίος τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βήματα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα και αν κάνει κίνηση, τότε η χώρα μας θα βρεθεί στο τελευταίο… σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος οίκος προχωρήσει τον περυσινό Απρίλιο σε μια πρώτη κίνηση βελτίωσης της βαθμολογίας της Ελλάδας μετά από πολλά χρόνια, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 είχε παραλείψει την αξιολόγηση.

Σε ρυθμούς MSCI

Παράλληλα, ολοένα και πιο έντονα το Χ.Α. έχει μπει σε ρυθμούς MSCI, καθώς έως τις 29 Απριλίου οι αναλυτές του οίκου Morgan Stanley Capital International θα κάνουν τις αξιολογήσεις τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναθεωρώντας τους δείκτες που αποτελούν έναν από τους κυριότερους επενδυτικούς μπούσουλες διεθνώς. Η συγκυρία έχει ενδιαφέρον καθώς έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, οπότε μένει να δούμε πως θα καλυφτεί το κενό που αφήνουν αυτές, αν θα υπάρξει… rebalancing χωρών ή ευρύτερες αλλαγές στις σταθμίσεις.

Αρκετά χαρτοφυλάκια προεξοφλούν την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στον δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που έφερε ισχυρό ράλι στις μετοχές και μεγάλους όγκους και τζίρους. Η Mytilineos έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 17,60 ευρώ με άνοδο 5,90%, ενώ διακίνησε όγκο 1,618 εκατ. τεμάχια μέσω 28,04 εκατ. ευρώ τζίρου, που ήταν μακράν ο μεγαλύτερος της αγοράς.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 3,85 ευρώ με άνοδο 4,17%, όγκο πάνω από 4 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 15,47 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέα υψηλά πλέον των έξι ετών για την ΕΤΕ, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 9 Δεκεμβρίου του 2015. Σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε πως τα κριτήρια για εισαγωγή στο δείκτη είναι σύνθετα, σημαντικό ρόλο παίζει το free float και τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Θυμίζουμε πως στο δείκτη MSCI Greece Standard έως πριν μερικά χρόνια συμμετείχαν οκτώ ελληνικές εισηγμένες, κατόπιν η απαξίωση προηγούμενων ετών έφεραν αφαίρεση πέντε εξ αυτών με αποτέλεσμα να πέσουν στις τρεις, ενώ μετά τις προσθήκες των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ το 2021, ο εν λόγω δείκτης έχει έξι ελληνικές εισηγμένες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank).

Οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου και θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Ιουνίου.

Εισροή φρέσκων κεφαλαίων – Ράλι +18,74% από 8 Μαρτίου

Πολύ σημαντική είναι η αποκατάσταση που έχει λάβει χώρα στο Χ.Α. από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει έκτοτε 17,32%, ο FTSE 25 είναι στο +18,74%, ο Mid Cap +10,07% και ο τραπεζικός δείκτης +24,73%. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε για 6η συνεδρίαση ανοδικά στις εφτά τελευταίες, πλησιάζοντας το κλείσιμο της 25ης Φεβρουαρίου, ήτοι την επόμενη της έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τάση να υπερκεράσει εντελώς τη ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Η Εθνική κερδίζει από τις 8 Μαρτίου 45%, ενώ η Mytilineos βρίσκεται στο +26,98%.

Θυμίζουμε πως το τελευταίο κλείσιμο πριν την εισβολή ήταν στις 949,22 μονάδες που ο Γ.Δ. έκλεισε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ενώ την επόμενη, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε ξεκινήσει η εισβολή, ο Γ.Δ. «βούτηξε» σε ποσοστό 6,42% με κλείσιμο στις 888,31 μονάδες.

Πάντως, για να είναι βιώσιμη και στέρεη η κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 900-920 μονάδων με προοπτικές να υπάρξει κίνηση προς τις 950 μονάδες, απαιτείται αύξηση της αξίας συναλλαγών. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρ’ ότι Μεγάλη Εβδομάδα Καθολικών, οι μέσες συναλλαγών είχαν ανέλθει στα 76,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες σε ποσοστό 21,2% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ χθες ο τζίρος ενισχύθηκε περαιτέρω φτάνοντας στα 102,92 εκατ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις μεγάλες εισροές που πέτυχαν οι Μυτιληναίος και Εθνική οι οποίες διακίνησαν το 42% των συνολικών συναλλαγών. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το 2022 διαμορφώνεται στα 89,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη σε ποσοστό 25,5% έναντι του 2021 που ήταν λίγο πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αποδόσεις έως 45% για τις τραπεζικές μετοχές από τα μέσα Ιουλίου

Πώς ο Γενικός Δείκτης από το +10% βρέθηκε στο -12% μετά την «βουτιά» του Ιουνίου και η εντυπωσιακή ανάκαμψη με 16 από τις 19 συνεδριάσεις να κλείνουν με κέρδη. Κλειδί η μείωση του πολιτικού κινδύνου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πόσο «χτυπήθηκαν» από τον πόλεμο οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Οι «μεσαίες» μετοχές ξεχώρισαν το 2021 και πέρασαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κυρίως των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών. Δύο μετοχές κρατούν θετικό πρόσημο μετά τις 24 Φεβρουαρίου, τέσσερις με διψήφια ποσοστά πτώσης.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Οι δύο ελπίδες των αγορών που έφεραν το ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα

Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίσεων για διπλωματική λύση στον πόλεμο και η εξομάλυνση στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκτίναξαν τον DAX κατά 7,92%. Ράλι στο ΧΑ με ισχυρή αντίδραση τραπεζών και blue chips.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι 900 μονάδες του Δείκτη κρύβουν την αληθινή εικόνα της αγοράς

Οι σημαντικές μετοχές που έχουν γυρίσει σε επίπεδα 2007 - 2008, η μεγάλη αύξηση τζίρου με είσοδο κεφαλαίων και η ενεργοποίηση χρηματιστηριακών κωδικών δείχνουν την πραγματική δυναμική που αναπτύσσεται στο ΧΑ.