ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Σταθεροποιητική πορεία στο Χρηματιστήριο, στήριξη από MSCI και Ευρώπη

Αποφεύγει τις απώλειες η αγορά χάρη στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τη θετική έκθεση από Societe Generale για τις αλλαγές στον MSCI. Μεγάλος τζίρος συναλλαγών, η μερίδα του λέοντος στην Εθνική.

Η σημερινή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών και η θετική έκθεση της Societe Generale για σημαντικές εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ από την είσοδο της Εθνικής και της Mytilineos στον δείκτη MSCI επιτρέπουν σήμερα στο Χρηματιστήριο να κινείται σταθεροποιητικά, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν να δεχθεί πιέσεις λόγω της διεθνούς υποχώρησης των αγορών τη Μ. Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν το ΧΑ είχε μείνει κλειστό λόγω αργιών.

Μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 3,34%, το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε με μικρή πτώση, αλλά γύρω στις 12.00 ισορρόπησε και πέρασε οριακά σε θετικό πρόσημο. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ο μεγάλος τζίρος, που ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής, λόγω MSCI, να έχει τη μερίδα του λέοντος (περίπου 20 εκατ. ευρώ).

Στήριγμα δίνει στην αγορά τόσο το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στις διεθνείς αγορές όσο και η έκθεση της Societe Generale που υπολογίζει ότι η είσοδος της Mytilineos και της Εθνικής στο εθνικό δείκτη MSCI μπορεί να φέρει εισροή κεφαλαίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ, παρά την πιθανή διαγραφή της Jumbo. Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, 44 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Ο συνδυασμός των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, όπου και αναμένονται διαδοχικές αυξήσεις μισής μονάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει δημιουργήσει μια δυσμενή κατάσταση για τα χρηματιστήρια, με τους φόβους για έξοδο κεφαλαίων να εντείνονται ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι τραπεζικές μετοχές που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης με τις απώλειες να φτάνουν έως και 1%, εξισορρόπησαν την κατάσταση, με τον κλαδικό δείκτη να περιορίζει την πτώση του στο 0,38%. Σε θετικό έδαφος η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 0,20% και η Τρ. Πειραιώς σημειώνει οριακά κέρδη 0,03% ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 0,93% και της Alpha Bank κατά 0,85%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου ο δείκτης υποχωρεί κατά 0,28%, η μετοχή της ΔΕΗ προσφέρει στήριγμα στην αγορά με κέρδη 1,34% ενώ κατά 1,55% ενισχύεται η μετοχή της Motor Oil και των ΕΛΠΕ κατά 1,22%. Κέρδη 1,25% σημειώνει και η μετοχή της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται η μετοχή της Coca Cola HBC με απώλειες 1%, και η Mytilineos υποχωρεί κατά 1,05% ενώ η Lamda σημειώνει πτώση 1,46%. Πτώση 1,24% και για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενώ κατά 0,90% υποχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  και 0,85% ο ΑΔΜΗΕ. Οριακές απώλειες 0,20% σημειώνει και η μετοχή της Jumbo.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (+2,62%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ο δείκτης των Ταξιδιών (-0,86%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δρομέας +4,12% και Αφοί Κορδέλλου +2,96%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βογιατζόγλου Systems -9,13% και Μοτοδυναμική -3,20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ