ΓΔ: 793.8 0.30% Τζίρος: 29.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Ξεφουσκώνει» η δυναμική του ΧΑ, απομακρύνεται από τις 930 μονάδες

Παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ο Γενικός Δείκτης «ξεμένει από καύσιμα» και βρίσκεται κοντά στα επίπεδα των 920 μονάδων. Οριακά κέρδη για τράπεζες. Περιορίζονται τα κέρδη για Coca Cola HBC και ΔΕΗ.

Έχασε την δυναμική της η αγορά παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη να ξεμένει από καύσιμα και να παραμένει μακριά από τις 930 μονάδες που πλησίασε ενδοσυνεδριακά αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει.

Η αγορά δείχνει πως βρίσκεται ήδη σε διαδικασία… τριημέρου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πολύ επιλεκτικές τοποθετήσεις, και τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης είναι ο χαμηλότερος της εβδομάδας μέχρι στιγμής.

Στις 13:40, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 923,63 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,16% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 29,85 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 931,12 μονάδες (+0,65%).

Υπενθυμίζουμε πως στις τρεις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ, την Τρίτη οι συναλλαγές ήταν στα 111,25 εκατ. ευρώ, ενώ χθες υποχώρησαν στα 93 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο τζίρος – όταν αυξάνεται – ενισχύει την εκάστοτε τάση της αγοράς, είτε ανοδική, είτε πτωτική.

Σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα του διαστήματος τυχαίας τιμοληψίας από την MSCI για τον συνυπολογισμό των κριτηρίων ένταξης (ή όχι) στην επικείμενη αναδιάταξη του MSCI Greece, στα μέσα Μαΐου, όπου Εθνική και Mytilineos θα βρεθούν στον δείκτη, ενώ πιθανή είναι και η είσοδος των ΕΛΠΕ καθώς και η διαγραφή της Jumbo, σύμφωνα με έκθεση της Société Générale. Οι δύο μετοχές που είναι υποψήφιες για εισαγωγή στον MSCI Standard GreeceΕθνική και Mytilineos είναι πρωταγωνίστριες του μήνα με απόδοση 17,29% και 19,12% αντίστοιχα, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεσπόζουν και στις συναλλαγές. 

Ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo, με την Société Générale να τοποθετεί πλέον σίγουρα μέσα στους τίτλους που θα προστεθούν στον δείκτη την Εθνική Τράπεζα και τη Mytilineos, ενώ πολύ κοντά σε προσθήκη βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την μετοχή της Jumbo να κινδυνεύει με διαγραφή.

Η Société Générale, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, αναφέρει πως η μετοχή της Mytilineos θα προστεθεί λόγω της αναβάθμισης του τομέα (segment increase), ενώ η Εθνική επειδή έχει βελτιώσει την κεφαλαιοποίησή της (size). Για την πιθανή είσοδο της Ελληνικά Πετρέλαια θα παίξει ρόλο το κλείσιμο της τιμής της μετοχής. Αντιθέτως η Jumbo είναι πιθανότατο να αφαιρεθεί από τους δείκτες MSCI λόγω της μείωσης της κεφαλαιοποίησής της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα ανέρχονται στα 119 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos υπολογίζονται στα 96 εκατ. δολάρια και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 24 εκατ. δολάρια. Στην αντίθετη όχθη, οι εκροές της Jumbo αναμένεται να είναι περισσότερες από 85 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, οι ημέρες που θα επηρεαστούν συναλλακτικά οι μετοχές, είναι 8 ημέρες για τη Mytilineos8,5 ημέρες για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας24 μέρες για τη Jumbo και 33 για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες περιορίζουν και πάλι τα κέρδη τους με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,10%. Η μετοχή της Εθνικής έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο με οριακές απώλειες 0,05% ενώ κατά 0,54% υποχωρεί η Τρ. Πειραιώς. Οριακά κέρδη 0,05% για την Eurobank και μικρή άνοδο 0,45% για την Alpha Bank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,08%. Η μετοχή της ΔΕΗ διατηρεί το ανοδικό της μομέντουμ με κέρδη 1,05%, ενώ ενισχύεται και η μετοχή του ΟΤΕ κατά 0,77%. Άνοδος 0,33% για την μετοχή της Coca Cola HBC και η Mytilineos βρίσκεται υψηλότερα 0,34% και η Ελλάκτωρ 2,37%. Με κέρδη 1,73% συνεχίζει η Quest ενώ και η ΤΙΤΑΝ ενισχύεται 0,75%.

Με αρνητικό πρόσημο κινείται η μετοχή της Jumbo που υποχωρεί 1,64% και ο ΟΠΑΠ με 0,49%. Απώλειες 0,66% και 0,83% για Motor Oil και ΕΛΠΕ αντίστοιχα ενώ 1,03% είναι οι απώλειες του τίτλου του ΟΛΠ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,20%) και της Τεχνολογίας (+0,75%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,43%) και του Πετρελαίου (-0,63%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 1.052.357 και 967.347 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 3,550 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 2,962 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Προοδευτική +8,84% και Fieratex +4,51%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα -4,10% και Yalco -4,03%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματικές διακυμάνσεις στις αγορές, «μαζεύτηκαν» οι μεγάλες απώλειες

Η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και η φημολογία για αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ βελτίωσαν το αρχικά πολύ κακό κλίμα στις αγορές και περιόρισαν τις απώλειες των δεικτών. Στο -0,88% το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.